Romania pare paralizata de neputinta in lupta cu abandonul scolar. Proportia tinerilor intre 18 si 24 de ani care nu au mai mult de 8 clase ramane extrem de ridicata comparativ cu celelalte tari europene. Mai mult, desi din 2002 pana in prezent a scazut cu aproximativ 5 puncte procentuale, trendul nu a fost liniar - in 2008 s-a situat sub 15%, pentru ca apoi, pe fondul crizei financiare, sa revina pe crestere. Totodata, la capitolul absolventi de studii superioare, atat ambitiile cat si realizarile tarii noastre sunt modeste.

“In cadrul strategiei Europa 2020 (adoptata in 2010), Uniunea Europeana a stabilit doua obiective in domeniul educatiei, anume o proportie de minim 40% a absolventilor de invatamant superior in grupa de varsta 30-34 ani si o rata a parasirii timpurii a scolii de cel mult 10%. La nivelul Uniunii Europene, ambele obiective sunt pe punctul de a fi atinse, valorile inregistrate in 2017 fiind de 39,9%, respectiv 10,6%”, se arata intr-o analiza Monitorul Social.

In cadrul acestei strategii, fiecare stat membru si-a definit obiective proprii.

Romania, cele mai modeste ambitii la studii superioare

Pentru primul indicator, Romania si-a asumat un obiectiv modest, iar realizarile sunt chiar mai modeste. Tara noasta vrea sa ajunga la o proportie de 26,7% a absolventilor de invatamant superior (in grupa de varsta 30 - 34 de ani), iar indicatorul s-a imbunatatit de la 18,3% (in 2010) la 26,3% (in 2017).

In acest caz, suntem de departe codasii Europei. Vecinii nostri bulgari au un procent de absolventi de invatamant superior in grupa de varsta 30 - 34 de ani de 32,8% (2017), iar obiectivul pentru 2020 este de 36%. Polonia si-a realizat deja obiectivul, de 45%, procentul ajungand la 45,7% inca de anul trecut.

Grecia, caz scoala pentru lupta cu abandonul scolar

Pentru al doilea indicator, Romania si-a asumat o rata a abandonului de maxim 11,3%. Evolutia a fost oscilanta, reducandu-se nesemnificativ in cei opt ani (de la adoptarea strategiei), de la 19,3% la 18,5%. Prin comparatie, Polonia si-a stabilit o rata a abandonului scolar de 4,5% si a ajuns deja la 5%. Bulgaria are un obiectiv apropiat de al nostru, de 11%, insa are sanse mai mari sa il indeplineasca, avand in vedere ca este deja la 12,7%. Notabil este cazul Greciei, unde abandonul scolar a scazut constant din 2002 (de la 16,2%) pana la 6% in 2017, sub obiectivul asumat pentru 2020, de 10%.

Din acest punct de vedere, Romania este depasita doar de Spania, unde situatia a fost mult mai dramatica, cu un procent de peste 30% in mai multi ani din perioada analizata. Acesta a scazut la 18,3% in 2017, iar obiectivul pentru 2020 este de 15% (probabil mai realist decat al Romaniei, de 11,3%).

Rata de parasire timpurie a scolii este calculata ca procent din populatia de 18-24 de ani care nu a absolvit mai mult de 8 clase si care nu urmeaza o forma de invatamant sau formare profesionala.

Sursa foto: Hadrian, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri