Globalworth, companie controlata de catre investitorul imobiliar sud - african Growthpoint Properties, a anuntat vineri cea de-a doua admitere la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a obligatiunilor corporative emise de companie (simbol GWI25), cu o valoare totala de 550 de milioane de euro, fonduri care vor fi utilizate pentru a finanta planurile viitoare de crestere ale companiei, indiferent daca vor viza achizitii de active deja existente sau dezvoltari de la zero, atat in Romania cat si in Polonia, potrivit lui Dimitris Raptis, deputy CEO in cadrul companiei. El a adaugat ca interesul investitorilor sud-africani ramane ridicat pentru Romania in conditiile in care yield-urile pe segmentul de spatii de birouri sunt in continuare foarte atractive (7,5% in T1 2018 potrivit JLL Romania) si nu exista in prezent ingrijorari cu privire la absorbtia ofertei in piata.

"Romania este o piata tanara si dinamica din punct de vedere ecocomic si cu potential de crestere si dezvoltare, iar aceasta perspectiva este extraordinar de atractiva pentru orice investitor. Atat Romania, cat si alte tari din Europa Centrala si de Est, precum Polonia, se bucura de o crestere economica ridicata specifica pietelor emergente si sunt foarte multe multinationale care isi extind activitatea foarte agresiv, cu impact asupra cererii si ritmului de inchirieri de spatii de birouri. Daca ar fi sa comparam cresterea economica specifica pietelor emergente din Romania si Polonia cu stagnarea din Africa de Sud, de exemplu, vom vedea de ce investitorii sud-africani sunt interesati de tarile din Europa Centrale si de Est", a declarat Dimitris Raptis (foto).

Prima admitere la tranzactionare a obligatiunilor Globalworth a avut loc in luna iulie anul trecut si reprezinta cea mai mare emisiune de acest tip din istoria BVB. In luna noiembrie a anului trecut, Globalworth a incheiat, de asemenea, cu success o emisiune de actiuni ordinare de 330 milioane euro, plasate de Jefferies International la un pret de 8,75 euro/actiune. Emisiunea reprezenta un pas important in strategia companiei de a ajunge la un LTV (loan-to-value ratio) de 35%.

"Noua emisiunea de obligatiuni va fi utilizata pentru a finanta planurile noastre viitoare de crestere, indiferent daca ne referim la achizitii de active sau dezvoltari de la zero, atat in Romania cat si in Polonia. Exista in prezent o cerere ridicata din partea multinationalelor de a se extinde, ceea ce stimulat oferta de spatii de birouri si interesul mai multor dezvoltatori. Astfel, nu exista in prezent ingrijorari cu privire la absorbtia ofertei de spatii de birouri, deoarece cererea in randul chiriasior este ridicata", mai spune Dimitris Raptis.

Compania a livrat recent a doua cladire din proiectul Globalworth Campus din Pipera, iar pana la finalul anului, Dimitris Raptis estimeaza ca pana la finalul anului va fi foarte aproape de livrare si proiectul de spatii de birouri Renault Bucharest Connected din zona Preciziei din Capitala.

"In prezent, focusul nostru este legat de proiecte aflate in dezvoltare, dar daca vom identifica oportunitati atractive printre proiectele deja construite ne gandim si la noi achizitii. Un proiect ca sa fie atractiv, trebuie sa dispuna de un yield foarte bun pentru actionarii nostri. Strategia noastra este de tipul "relative value investor", iar ca urmare investim acolo unde poate fi generata cea mai ridicata valoare pentru invesitii. Investitorii nostri nu ne-au dat bani sa investim in active la un yield de 5%, de exemplu. Nu asta constituie tinta noastra, ci un randament mult mai bun. Dar, pe masura de yield-ul scade, cu atat va fi mai dificil pentru noi sa gasim oportunitati atractive", a spus managerul Globalworth.

El adauga insa ca, deocamdata, dezvoltarile din Romania sunt in continuare foarte atractive. "O depreciere a yield-urilor nu va duce la un exit al Globalworth din Romania sau din regiune, in conditiile in care strategia noastra este sa investim pe termen lung. Nu uitati ca evolutia pietelor este ciclica. Romania obisnuia sa ofera yielduri foarte mici inainte de criza financiara. Cine stie ce va urma in urmatorii 5 sau 10 ani. Acum insa Romania este o tara cu o forta de munca tanara si educata, cu expertiza in IT, limbi straine, inginerie, la care se adauga un nivel scazut, comparativ cu Europa de Vest, a salariilor si o fiscalitata redusa, care atrag investitii straine directe".

Poate singurul aspect cu semn de intrebare, in opinia sa, care ar putea influenta directia pietei de real estate ar fi dat de deficitul de forta de munca. "Piata creste, cerera de forta de munca sporeste, rata neocuparii coboara, competitia pentru talente a accelerat, salariile cresc, iar toate acestea la un moment dat isi vor pune amprenta. Vedem aceasta tendinta ca se manifesta deja in cadrul proiectelor noastre. Sa dezvolti astazi un proiect este mult mai scump din cauza cresterii costurilor cu forta de munca. Nu suntem inca ingrijorati, deoarece oportunitatile exista in continure in piata", conchide Dimitris Raptis.

Globalworth este o companie de investitii imobiliare care activeaza in Europa Centrala si de Est, listata pe segmentul AIM al Bursei de Valori de la Londra. Compania a devenit principalul investitor pe piata de cladiri de birouri din Romania si a pus bazele unei platforme semnificative de investitii in Polonia, printr-o participatie de 72% in Globalworth Poland, denumit anterior Griffin Premium R.E .. N.V. (GPRE), un investitor care activeaza pe piata poloneza de real estate, listat la Bursa de Valori din Varsovia.

Globalworth achizitioneaza, dezvolta si gestioneaza direct cladiri de spatii de birouri si in sectorul de logistica/industrie usoara, in locatii premium, prin intermediul carora beneficiaza de venituri din inchirierea de spatii catre companii de top din intreaga lume. Gestionat de aproximativ 110 profesionisti in Romania si Polonia, portofoliul companiei are o valoare totala de 1,9 miliarde de euro, 90% dintre aceasta fiind reprezentata de active producatoare de venit, preponderent in sectorul de birouri, inchiriate catre aproximativ 440 de companii nationale si multinationale din 28 de tari si 37 de sectoare de activitate. In Romania, Globalworth este prezenta in Bucuresti, Timisoara si Pitesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri