Incepand cu anul acesta, tot personalul din sectorul public poate beneficia de vouchere de vacanta. La aceasta alternativa de recompensare a angajatilor pot apela si firmele private, alegere care poate avea avantaje de ambele parti. Astfel, fie ca esti angajat cu contract de munca la stat, in mediul privat sau te afli pe pozitia de angajator, este important sa cunosti toate detaliile despre aceste beneficii, numite in mod frecvent tichete de vacanta. Afla din randurile de mai jos ce prevede legea, cum se acorda, ce beneficii iti pot aduce si cum se pot folosi.

Cum si cui se acorda

Voucherele de vacanta sunt o modalitate de a rasplati si motiva angajatii. Acestea se pot acorda intregului personal din domeniul public, dar si altor angajati, din domeniul privat, la alegerea conducerii companiilor. Principala conditie este aceea ca beneficiarii trebuie sa aiba un contract de munca valabil, cu timp de lucru integral sau partial. Valoarea voucherelor va fi de 1.450 de lei/salariat in cazul angajatilor la stat, iar categoriile eligibile sunt: salariatii din institutiile si autoritatile publice; salariatii primariilor si consiliilor judetene; salariatii unitatilor aflate in subordinea consiliului local sau consiliului judetean (institutii de cultura, institutii de invatamant special, institutii de sanatate, DGASPC-uri, evidenta persoanelor, salvamont, politia locala etc); salariatii din institutiile de sanatate publica, aflate in subordinea Ministerului Sanatatii; salariatii din institutiile de invatamant, aflate in subordinea Ministerului Invatamantului; angajatii din sistemul national de aparare si ordine publica (MApN, politia, jandarmeria, SRI, STS, penitenciare etc.); angajatii din institutiile deconcentrate.

In cazul angajatilor din mediul privat cuantumul acestora poate fi de pana la 11.400 de lei, adica echivalentul a sase salarii minime brute.
Se va putea acorda o singura prima de vacanta pe an, sub forma de vouchere pe suport electronic (pe card) sau pe hartie. Cardurile de vacanta, precum Turist Pass, emise de Sodexo sub licenta Mastercard, sunt contactless, permitand astfel efectuarea mai rapida a platilor. Acestea au cod PIN si CIP, ce garanteaza securitatea tranzactiilor.

Atat in cazul voucherelor pe suport electronic, cat si a celor emise pe suport de hartie, este obligatorie personalizarea.

In ambele situatii, voucherele pot fi folosite timp de un an de zile din momentul emiterii. Valorile nominale sunt de pana la 100 de lei si voucherele pot fi folosite la hoteluri, pensiuni, sate de vacanta sau agentii turistice din tara.

Avantajele angajatorilor si angajatilor din mediul privat

Voucherele de vacanta pot reprezenta un avantaj si pentru angajatorii si angajatii din mediul privat. In cazul angajatorilor, dupa cum am precizat mai sus, limita maxima pe care o poate oferi unui angajat sub forma de vouchere de vacanta este de 11.400 de lei, iar cheltuiala este deductibila. In plus, un astfel de beneficiu modern, inclus in oferta de lucru, va face recrutarea mai simpla. Candidatii pentru pozitiile disponibile vor fi atrasi de oferirea vacantelor din partea companiei. Aspectul recrutarii si pastrarii angajatilor este cu atat mai important cu cat specialistii prevad o adancire a crizei locurilor de munca in Romania. Acestia afirma ca decalajul dintre cererea de forta de munca specializata si oferta va creste in urmatoarea perioada, iar un salariu bun nu va mai fi suficient pentru angajarea unui profesionist. Printre criteriile ce inclina balanta in favoarea angajatorilor se afla garantarea unui echilibru dintre viata personala si cea profesionala. Candidatii pun tot mai mult accentul pe acest aspect, in special cei din noile generatii, iar primele de vacanta pot fi cu siguranta privite ca un plus din acest punct de vedere.

Totodata, angajatii cu vechime din cadrul companiei care vor beneficia de astfel de vouchere se vor simti apreciati si vor fi mai motivati sa se implice activ la locul de munca.

De cealalta parte, angajatii se vor putea relaxa in orice locatie din Romania doresc, care accepta voucherele de vacanta. Lista acestora poate fi gasita cu usurinta pe internet. Cei care vor un concediu mai lung pot opta pentru un pachet turistic all inclusive, pe cand cei care prefera vacante mai dese si scurte, vor putea achizitiona oferte de cateva zile. Legea nu impune nicio limita cu privire la suma care trebuie cheltuita. Daca pana acum se gaseau destule scuze pentru amanarea unui concediu, aceasta situatie va fi exclusa odata cu primirea voucherelor de vacanta.

Folosirea voucherelor de vacanta

Beneficiarii voucherelor de vacanta pot achizitiona servicii precum cazare, masa, transport, servicii de tratament si de agrement sau pachete turistice. Legea impune insa la folosirea voucherelor achizitionarea a cel putin o noapte de cazare. De asemenea, locatiile in care vor fi folosite voucherele trebuie sa aiba autorizatie / licenta de la Autoritatea Nationala pentru Turism.

Este important de mentionat ca angajatii care au primit voucherele de vacanta sunt singurii indreptatiti sa le utilizeze. Acestea nu pot fi comercializate, nici folosite in alte scopuri decat cele amintite mai sus. De asemenea, nu este legala primirea unui rest de bani de la voucherul de vacanta.

Comenzile de achizitie pentru voucherele de vacanta trebuie transmise de catre angajator companiilor care emit astfel de beneficii si trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: numele si prenumele beneficiarilor; codul numeric personal al fiecarui beneficiar; numarul voucherelor de vacanta pentru fiecare beneficiar; valoarea nominala a voucherului de vacanta si valoarea nominala totala a voucherelor de vacanta acordate fiecarui beneficiar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri