Nivelul maxim de sustenabilitate in ce priveste datoria publica este pentru Romania de aproximativ 45% din PIB, iar in cazul in care indatorarea ar urca peste acest nivel, s-ar resimti semnificativ intr-o probabilitate mai ridicata de recesiune, a avertizat BNR. In prezent, datoria guvernamentala raportata la PIB se situeaza la aproxiamtiv 39% din PIB, insa nu este exclusa ca o politica fiscala lipsita de responsabilitate sa aduca Romania in zona de pericol. Indatorarea Romaniei a crescut cu peste 20 de puncte procentuale din PIB in perioada crizei, in contextul in care statul a imprumutat mai mult pentru a finanta deficitul bugetar, iar recesiunea a redus PIB.

Potrivit Eurostat, indatorarea Romaniei s-a situat la 37,9% din PIB anul trecut, incluzand insa si buffer-ul de aproape 6 miliarde de euro, o rezerva financiara a Guvernului, utilizata in strategia de a obtine costuri de finantare cat mai bune. Avand aceasta rezerva, statul nu este presat sa mai imprumute bani in orice conditii si poate astepta in situatiile in care investitorii cer dobanzi prea mari.

In prezent, de nivelul de alerta ne mai despart doar 10 puncte procentuale, de doua ori mai putin fata de cresterea inregistrata de indatorare in timpul crizei economice globale.

Ce ar putea impinge indatorarea peste nivelul de alarma? O noua criza

"Datoria publica este aproximativ 39% din PIB si include si buffer-ul, deci in practica ar fi cu 4-5 puncte procentuale mai jos. (…) Noi nu avem prognoze sa creasca (indatorarea, n.r.), dar avem prognoze cu deficitul in scadere sau limitat la 3%. Indatorarea poti sa o cresti daca faci o tampenie fiscala. De ce sa nu poti sa o cresti? (...) Cand iti creste datoria? Practic datoria iti creste cu trei puncte procentuale din PIB, cu deficitul bugetar, in fiecare an, daca PIB iti creste cu 5 puncte procentuale, raportul dintre cele doua scade. E vorba de cat iti cresti datoria si cat iti cresti PIB. (…) Dar, daca stai sa te gandesti ca inainte de 2008 noi aveam datoria la 12% din PIB …", a declarat economistul sef al ING Bank, Ciprian Dascalu.

Sursa grafic: Raport asupra stabilitatii financiare - decembrie 2016
Liviu Voinea, viceguvernator

Economistul ING Bank nu se asteapta ca indatorarea sa depaseasca pragul de 45%.

"Poate la anul va fi destul de strans deficitul, aproape, de 3%, dar dupa aceea poate … teoretic nu ai de ce sa ai deficit cand iti creste economia. Deficit ai cand economia iti merge prost si incerci sa o ajuti. Teoretic ar trebui sa intri pe un plan de consolidare fiscala, iar daca economia va continua sa performeze bine, raportul dintre datorie si PIB se va plasa pe o traiectorie descendenta", a afirmat Ciprian Dascalu.

2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Indatorare ca procentaj din PIB 12,7% 13,2% 23,2% 29,9% 34,2% 37,3% 37,8% 39,4% 37,9%

Sursa foto: Standard/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri