Noua directiva a serviciilor de plati (PSD 2) ar putea elimina plata online cu un singur click in aplicatiile comerciantilor, prin sistemul de "card on file", ceea ce va afecta semnificativ confortul si rapiditatea platilor online, mai ales cu ocazia perioadelor cu varf de vanzari, cum este cazul Black Friday. Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa a explicat intr-un interviu acordat wall-street.ro care este impactul acestei directive.

Directiva serviciilor de plati va avea un efect important asupra comertului electronic, o zona in care prestatorii de servicii de plata fac tot posibilul sa ofere o combinatie cat mai buna intre securitate, confortul platilor si viteza de plata.

“Daca discutati cu comerciantii mari, inclusiv comercianti din Romania, va vor spune ca au mari probleme din cauza ratei mari de abandon (clienti care renunta la cosul de cumparaturi inainte de a face plata cu cardul - n.r.), ca urmare a modalitatilor de autentificare a clientului. Stim cu totii ca este nevoie de o parola suplimentara pentru a demonstra ca esti detinatorul cardului. Acest lucru creeaza pasi suplimentari in plata cu cardul si pe unii clienti ii descurajeaza in a face plata cu cardul, mai ales in perioadele acestea de varf de vanzari, cum este Black Friday, unde viteza platii afecteaza foarte mult masura in care poti avea acces la acele produse in stoc limitat", a explicat Catalin Cretu.

Directiva serviciilor de plata 2 (PSD 2) impune obligativitatea autentificarii clientului pentru orice plata mai mare de 10 euro, ceea ce cuprinde mai toate platile online. Astfel, atrage atentia managerul Visa, in joc este masura in care vom mai putea sa facem one click payments in Europa, avand in vedere ca directiva prevede necesitatea unei “strong customer authentication” (autentificare stricta a clientilor).

"Daca autentificarea se va face cel putin prin doua din trei metode (asa cum prevede directiva - n.r.), inseamna ca intotdeauna va exista necesitatea de a introduce o parola, cum ar fi 3D Secure, sau ceva despe tine, deci in niciun caz nu va fi one click payment", avertizeaza Cretu.

Am observant ca intr-o proportie de peste 90% nu mai este nevoie de parole. Ai acele date necesare care sa iti dea, tie ca banca emitenta a cardului, garantia ca cel care utilizeaza cardul este detinatoril de drept.

In opinia lui, acest lucru nu este necesar, in baza tehnologiei pe care prestatorii de servicii de plati o au in momentul de fata si mai ales ca bancile pot incepe sa faca si o analiza de risc a tranzactiilorr.

Emitentul cardului are posibilitatea sa primeasca mult mai multe informatii decat pana acum, fiind circa 100 de campuri cu informatii despre client si comportamentul lui de plata, iar in baza acestora poate sa isi faca o analiza de risc, uitandu-se la dispozitivele dupa care un client face de obicei plati si la IP-urile folosite frecvent.

Bancile care au introdus aceasta analiza de risc au redus rata abandonului cu pana la 70%, sustine Cretu, precizand ca asociatiile din Romania, inclusiv ARB, ar trebui sa se uite pe aceasta directiva si sa abordeze Banca Nationala, pentru ca BNR la randul ei da un feedback catre institutiile europene.

Nu observam o rata alarmanta a fraudei si credem ca este o masura suplimentara de a controla si de a mentine nivelul fraudei.

In prezent, in Romania, nicio banca nu face aceasta analiza de risc, insa de anul viitor, cand va intra in vigoare standardul 3D Secure 2.0, unele banci care il vor implementa ar putea sa dezvolte astfel de analize de risc.

In plus, directiva serviciilor de plati deschide piata platilor catre mai multi jucatori, inclusiv jucatori non traditionali, ceea ce va creste concurenta, iar jucatorii non traditionali cu solutii disruptive vor provoca astfel bancile sa isi creasca calitatea serviciilor si sa ajusteze preturile.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri