Books Express, libraria virtuala a sotilor Dumitru, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 750.000 euro, iar pentru 2016 vizeaza o crestere a vanzarilor de carti de 25%. Lansata in 2009, in urma unei investitii de 10.000 de euro, libraria a crescut treptat de-a lungul timpului, cei doi antreprenori reusind sa amortizeze investitia inca din primul an. Pe langa cresterea vanzarilor, Books Express s-a pozitionat in piata de carte romaneasca ca una dintre cele mai importante librarii de carti straine, in special in limba engleza si germana, pe domenii si nise specializate. Despre piata de carte, stocuri virtuale si afacerile librariei, aflati din materialul urmator.

“In 2009, in plina criza, noi am inceput sa vindem carti”, spune Bogdan Dumitru. La momentul respectiv, Bogdan lucra in industria de software si, prin intermediul unui client, intra in legatura cu Duncan Evans, managerul librariei online Books Express din Anglia, careia ii dezvolta site-ul, marketplace-ul si ii ofera alte solutii de IT. In cele din urma, sotii Dumitru aleg sa lanseze o platforma asemanatoare in Romania, in care investesc 10.000 de euro.

Investitia se amortizeaza din primele sase luni de la lansarea platformei, iar in primii doi ani afacerile Books Express se dubleaza. Astazi, la mai bine de sase ani de la lansare, libraria online are afaceri de aproximativ 750.000 de euro, iar pentru anul in curs cei doi antreprenori tintesc vanzari de peste un milion de euro.“Targetul anual de crestere este de 25%, cred ca pana la finalul anului il atingem, in prezent, avem o crestere de 20% fata de anul trecut”, spune Bogdana Dumitru.

Initial, cei doi antreprenori cumparau carti in baza parteneriatului cu libraria din Marea Britanie, insa Books Express nu a functionat niciodata ca o franciza a acesteia din urma. “A fost o intelegere intre noi, din urma careia am pastrat numele. Ei nici nu mai vand carti noi in momentul de fata, ci carti second-hand, cu discount-uri si lichidari de stoc si, in paralel, functioneaza ca editura. La inceput ne-au ajutat foarte mult, pentru ca e greu ca librarie mica sa iei legatura cu editurile mari si furnizorii, dar ulterior ne-am dezvoltat propriile colaborari”, spune Bogdana.

Magazin online, depozit virtual

In momentul de fata, libraria online detine cinci milioane de titluri de carti disponibile pe site, cu precadere in limba engleza, germana, romana, dar nu numai. Mai mult, sunt carti de business, nisate pe mai multe domenii de specialitate, de la afaceri si dezvoltare personala, medicina, legislatie, IT, dar si carti de fictiune sau pentru copii si adolescenti. “Noi am inceput cu carti si nu am incercat sa ne impunem pe un anumit tip de carti, am pornit cu cele in limba engleza, apoi am extins in limba germana, dar nu ne limitam, de aceea si deviza noastra e ca aducem orice tip de carte din lume. Intr-adevar, foarte multe dintre cartile nostre se adreseaza unui segment destul de restrans, de altminteri majoritatea cartilor se vand intr-un singur exemplar", spune Bogdana.

Pe langa cele cinci milioane de titluri disponibile pe site, Books Express comercializeaza si articole de papetarile si accesorii, in total platforma avand un portofoliu de circa opt milioane de produse. Cum isi gestioneaza antreprenorii stocurile? “La inceput nu aveam stoc fizic, nici acum stocul nu e foarte important pentru noi, bestsellers e bine sa le ai, dar sunt foarte multe persoane care apeleaza la noi tocmai pentru ca nu gasesc cartile in librariile normale. Piata de carte din Romania este mica si pentru cartea straina este si mai mica, dar tot n-ai avea cum sa le aduci in stoc. Librariilor clasice le este si mai greu, fac o selectie si aduc, dar cat pot tine pe stoc, 10.000 de titluri? Tot e un procent infim fata de ce e disponibil in acest moment in piata”, spune Bogdan.

In limba engleza, in acest moment, sunt zeci de milioane de carti pe care le poti cumpara: ar fi imposibil sa le tii pe toate pe stoc in Romania. Din titlurile acestea, cred ca mai bine de jumatate dintre ele nici editurile din strainatate nu le mai tin, le tiparesc la comanda, e un sistem care functioneaza bine, din momentul in care ai plasat comanda, in doua zile cartea pleaca spre furnizor. Din nefericire, in Romania, editurile nu sunt pregatite sa lucreze cu acest model, in timp real si cu produse la bucata. Nu exista automatizari si iti impun un anumit numar de carti pentru ca nu renteaza.

Bogdan Dumitru

Majoritatea editurilor cu care Books Express colaboreaza sunt din Marea Britanie: Wiley, Penguin Books, Xavier, Springer sau Hackett. Din Romania, cei doi antreprenori isi achizitioneaza carti de la editura Publica: "Nu lucram cu multe edituri romanesti, in Romania in acest moment e nevoie sa tii stocuri, iar ele nu au sistemele necesare pentru a le actualiza. Ne ajungeau cartile mai repede din Anglia decat din Bucuresti", mai spune Bogdan.

Sursa foto: LeicherOliver/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri