Prima Casa ia startul in 2018 dupa ce Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anuntat ca a primiriit, din partea Ministerului Finantelor Publice, acordul de distribuire pentru plafonul de 2 miliarde lei.

"In premiera, in acest an alocarea plafonului total intre finantatorii participanti in programul Prima Casa a fost realizata cu aplicarea criteriilor si procedurii de evaluare a activitatii desfasurate de finantatori in anul 2017, in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in cadrul programului in anul precedent. Se asigura astfel implementarea unui criteriu calitativ, de optimizare a procesului de accesare a programului de catre beneficiari", rata FNGCIMM.

Programul Prima Casa 2018 va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare : Bancpost, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

"De-a lungul celor zece ani de derulare, programul Prima Casa a fost adaptat gradual la tendintele pietei si la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale. Dintr-o perspectiva sociala, Prima Casa a extins accesul la creditul ipotecar catre segmentul persoanelor tinere, cu varste pana in 35 de ani, cu efect direct in crearea unei premize de stabilitate pentru tanara generatie. Pentru a veni in intampinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat in cursul anului trecut implementarea unor proiecte destinate simplificarii procesului de analiza si facilitarii accesului la informatii direct din site-ul institutiei" a declarat Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.

Astfel, noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniaza cu reducerea graduala a interventiei statului in procesul de creditare ipotecara prin garantare, anuntata prin Strategia Programului Prima Casa 2017-2020, in contextul dezvoltarii pietei creditului ipotecar si a cresterii accesului populatiei la produsele standard ale bancilor.

Plafonul total al garantiilor ce pot fi emise in anul 2018, potrivit art.1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, este in cuantum de 2 miliarde lei si a fost aprobat in data de 15.01.2018 prin Hotararea de Guvern nr.2/2018.

Sursa foto: Alexander Raths / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri