Avand background tehnic, inca dupa terminarea Facultatii de Automatica si Calculatoare UPB, m-am indreptat catre zona de business si zona de management conducand proiecte pentru livrarea unor sisteme complexe. Am acumulat astfel peste 10 ani de experienta in domeniul IT&C.

Articol scris pentru platforma Oamenii din Spatel Codului de Stefania Fulgu, Delivery Manager pentru una dintre echipele de software development din cadrul Luxoft.

Software Development clasic (waterfall) presupune urmarirea cu rigurozitate a unui plan, indiferent de circumstante, pana la realizarea lui. In acest tip de proiecte exista foarte multe exemple de esec total sau partial. Incepand cu anii ’90, s-a adoptat o accelerare a fazelor de inovatie si dezvoltare, de aici aparand necesitatea unui raspuns rapid la schimbare. In acest context, in industrie au aparut mai multe metodologii noi de software development ca raspuns la necesitatea de schimbare rapida (Agile Software Development). Una dintre cele mai populare si cunoscute metodologii este SCRUM.

Am inceput sa lucrez cu doua dintre aceste metodologii, Scrum si mai apoi Kanban, inca din 2006, observand ca aduc un beneficiu major prin faptul ca faciliteaza raspunsul rapid al echipelelor la schimbarw, dar si ca scurteaza circuitul de feedback ce pleaca dinspre client spre echipele de dezvoltare si invers.

In Agile Software Development, atentia se pune foarte mult pe echipele organizate autonom. Ce nu este specificat in mod direct insa, in majoritatea metodologiilor, este necesarul de abilitati pe care trebuie sa il deprinda persoanele ce vor face sau fac parte deja dintr-o echipa Agile.

Pentru ca o echipa sa fie self-organised intr-un mod eficient, fiecare membru al echipei trebuie sa aiba atat standarde tehnice ridicate, dar si abilitati interumane foarte bine dezvoltate. Acest lucru este necesar pentru ca fiecare persoana sa isi asume rezultatul intregii echipe, dar mai mult decat atat, sa incurajeze competitia creativa. Este important sa existe o buna colaborare si comunicare pentru a avea o imbunatatire continua, atat a mediului de lucru, dar mai ales a produsului final. Membri echipelor Agile urmaresc aceleasi obiective si pe baza valorilor comune, se sustin neconditionat. Imbratisarea acestor valori de catre toti membri echipelor necesita dezvoltarea aspectelor din aria soft skills.

In ceea ce presupune abilitatile managerului clasic au fost necesare de asemenea ajustari, de la abilitati de management la abilitati de leader. Leader ce construieste oameni, astfel incat acesti oameni sa poata construi la randul lor cele mai complexe si performante produse.

O data cu cresterea complexitatii sistemelor, la dezvoltarea carora lucreaza echipele Agile, este nevoie evident de scalarea pe ambele axe a acestor echipe. De-a lungul ultimilor 4 ani, am abordat metodologii clasice de tip Scale Agile, Scrum of Scrum, dar ajungand in ultimul an sa implementam unul din cele mai interesante si productive framework-uri Agile: SAFe (Scaled Agile Framework). Acest framework permite integrarea, in mod dinamic, a pana la 125 de persoane intr-un singur stream, numit Agile Release Train, si se poate extinde la nivelul intregii organizatii.

Pentru a putea implementa toate aceste schimbari de gandire si abordare autonoma in scopul obtinerii unor obiective comune, este necesar ca managerii sa schimbe gandirea de manager autoritar intr-una de leader, leader ce conduce prin oferirea unei viziuni comune si sustinerea permanenta a membrilor echipei. Vorbind specific de adoptarea unei structuri Agile, este nevoie de asemenea si de transformarea acestor leaderi in coaches, ce creaza la randul lor alti leaderi.

Pentru a sustine toate aceste schimbari si abordari dinamice, mi-am imbunatatit in permanenta abilitatile personale, concomitent cu cele ale tuturor membrilor echipei mele. In primul rand, este nevoie sa oferim acestor oameni un cadru care sa ii automotiveze, sa simta ca isi aduc contributia intr-un mod constructiv, atat la livrarea produselor, cat si la imbunatatirea continua a proceselor si a uneltelor utilizate. Una dintre metodele „standard” de imbunatatire este facilitarea accesului la cursuri, atat tehnice, cat si din aria soft-skills, inclusiv leadership. In aceasta zona, Luxoft ne ofera un suport foarte bun avand o larga varietate de astfel de instrumente in catalogul complex al departamentului PTC, Professional Training Center.

Sursa foto: astephan_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri