Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sustine ca, in primele 11 luni din acest an, si-a indeplinit integral programul de colectare a veniturilor stabilit prin legile bugetare anuale. Institutia nu prezinta, insa, defalcat pe tipuri de impozite, incasarile la buget pentru perioada mentionata. Mai mult, raportate la PIB, veniturile ANAF sunt in scadere, desi ar fi trebuit sa fie mai mari, avand in vedere cresterea economica peste estimari.

“Totalul veniturilor bugetare colectate de ANAF in primele 11 luni ale anului 2017 a fost de 196,58 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o depasire cu 7%, respectiv cu 12,84 miliarde de lei, fata de perioada similara a anului 2016 (183,73 miliarde lei)”, se arata intr-un comunicat al ANAF.

In plus, Agentia raporteaza un grad de realizare de 100% a programului de colectare stabilit prin legile bugetare anuale.

“In ceea ce priveste obligatiile fiscale declarate, se constata o evolutie pozitiva. In primele 11 luni ale anului 2017 s-a declarat un volum total de 199,015 miliarde de lei fata de 186,021 miliarde de lei in perioada similara a anului 2016, o crestere de 12,99 miliarde de lei (6,99%)”, se subliniaza in comunicat.

De asemenea, in privinta estimarilor legate de colectarea veniturilor bugetare pentru intreg anul 2017, din analiza potentialului de colectare pana la finele anului, rezulta un volum total al veniturilor corespunzator celui prevazut in legile bugetare anuale, asa cum au fost rectificate in luna noiembrie a.c., respectiv de 214,27 miliarde de lei, ceea ce va reprezenta o depasire cu 7,4% a sumelor colectate in anul 2016 (199,45 miliarde de lei), respectiv un plus de venituri de cca 14,81 miliarde de lei, se subliniaza in comunicatul citat.

Florin Citu: Se colecteaza mai putin pentru ca economia moare

Senatorul Florin Citu sustine, insa, ca, raportate la PIB, veniturile in 11 luni din 2017 sunt mai mici decat cele din aceeasi perioada din 2016. “Daca planul era sa aduca mai putini bani la buget, atunci da, a reusit (ANAF sa isi realizeze planul -n.r.). Dupa 11 luni, ANAF a incasat 23,2% din PIB mai putin cu 1% din PIB fata de 2016. Daca am avea o crestere economica reala, colectare mai mica inseamna mai multi bani in economie. Si atunci as putea spune Ok! Dar nu se vede asa. Se colecteaza mai putin pentru ca economia interna moare. Incet dar sigur. Asta este efectul deciziilor PSD din 2017”, scrie Florin Citu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, coalitia de guvernare a taiat investitiile in 2017 (la un minim istoric) pentru a pastra impresia ca totul merge bine in economie si a ajunge cat mai aproape de un deficit de 3% din PIB.

“Subdezvoltarea Romaniei este pretul pe care il platim atat in 2017 dar si in 2018. Bugetul pentru 2018 taie investitiile cu 1,2% din PIB”, mai spune senatorul citat.

Alex Milcev: Planul ar fi trebuit depasit, avand in vedere cresterea economica

La randul sau, Alex Milcev, partener EY Romania, este de parere ca ANAF ar fi trebuit sa raporteze depasiri de plan, avand in vedere cresterea economica peste estimari.

“In conditiile in care PIB-ul creste cu peste 8%, si ai planul calculat la 6% (cresterea economica estimata pentru intregul an la a doua rectificare bugetara -n.r.), este uimitor sa te lauzi cu realizarea planului. Era de asteptat ca acesta sa fie depasit, din moment ce suntem campioni la crestrea economica in UE. Daca spunem ca avem investitii, creste economia, atunci unde sunt banii? De ce doar 100%?, a explicat Milcev intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Romania a inregistrat, in trimestrul trei al acestui an, o crestere economica de 8,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Bugetul pe 2017 a fost construit, initial, pe o crestere economica de 5,2%, care a fost revizuita la 6,1% la a doua rectificare bugetara din noiembrie 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri