Dupa o perioada de 10 ani de la lansarea sistemului de pensii private ne aflam la momentul in care ar trebui sa revizuim Norma de investitii care ne guverneaza si sa aflam daca nu cumva am ajuns la acel grad de maturitate care sa ne permita sa extindem investitiile pe clase noi de active, precum cele din domeniul imobiliar sau infrastructura. Activele fondurilor vor depasi 10 miliarde de euro, pana la finalul anul 2018, care ar putea reprezenta un capital important de dezvoltare pentru Romania, spune Radu Craciun, CEO BCR Pensii.

"Pana acum, intr-adevar, nici marimea fodurilor de pensii private nu era destul de mare astfel incat sa justifice permisiunea de a investi in anumite clase de active, dar, in momentul de fata, la portofolii cumulate de aproape 9 miliarde de euro in portofoliu, dintr-o data, chiar si o pondere de 1% investita in infrastructura inseamna 90 de milioane de euro, ceea ce constituie o suma importanta", apreciaza Radu Craciun (foto).

El mai arata ca stabilitatea legislativa este cruciala pentru dezvoltarea corecta a sistemului de pensii private in Romania. In 2018, arhitectura Pilonului II (pensii private obligatorii) si Pilonului III (pensii private facultative) raman nemodificate, iar reducerea contributiei poate si trebuie reversata in viitor, spune seful BCR Pensii. Daca in cursul anului 2017, contributiile virate la Pilonul II se ridica la 7,1 miliarde de lei, din estimarile APAPR, in 2018, acestea se vor reduce pana la cel mult 6,5 miliarde de lei, in functie de cum vor decide angajatorii sa modifice salariile brute.

"In final ar trebui sa ne gandim cum am putea face ca acesti bani acumulati la fondurile de pensii private sa fie pusi cat mai bine la lucru si administrati intr-un mod cat mai profesionist. Cinstit vorbind, faptul ca noi investim atat de mult in titluri de stat in prezent (peste 60% - n.r.), ceea ce nu constituie preferinta noastra, ci este ceea ce ne impune legea, inseamna ca pana la urma o parte din acesti bani sunt utilizati doar pentru finantarea bugetului de stat. Astfel, cred ca banii participantilor ar fi utilizati si mai bine daca am putea sa diversificam tintele de investitii pe care le putem realiza", arata Radu Craciun, la o intalnire cu presa.

Intrebat daca fondurile de pensii private ar fi interesate sa investeasca in infrastructura prin proiecte de tip parteneriat public privat, Radu Craciun apreciaza ca decizia va depinde exlusiv de modul in care vor fi administrate acestea. "In mod clar, noi avem o obligatie primordiala fata de participantii nostri de a plasa acesti bani, doar in masura in care, constituie o investitie buna, adica doar in proiecte credibile; iar credibilitatea proiectelor este oferita de modul in care sunt administrate".

Acest aspect ar fi valabil si in cazul crearii unui Fond Suveran, arata seful BCR Pensii. "Noi plasam acesti bani doar in masura in care avem confortul ca sunt administrati intr-un mod profesionist. Altfel, pentru noi este clar un drum inchis. Nu avem de ce sa riscam banii in proiecte in care nu credem. Din acest motiv, probabil ca o solutie, intr-o prima faza, ar fi plasarea banilor in niste obligatiuni pe infrastructura, care au garantia unui venit constant. Mai departe, este o zona pe care va trebui sa o exploram impreuna cu administratiile centrale sau locale".

In principiu, "este evident ca Romania are o nevoie importanta de infrastructura si noi putem finanta aceste proiecte, dar va trebui sa parcurgem pasi mici si esentiala va fi credibilitatea. Trebuie totusi sa recunoastem ca Romania nu dispune insa de un palmares favorabil in ceea ce priveste modul in care sunt administrate proiectele publice", conchide Radu Craciun.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri