Acum romanii au posibilitatea investitiei pe Bursa de la Sofia, intr-un mediu similar cu cel al Bursei de la Bucuresti daca ne raportam la gradul de dezvoltare comparabil al celor 2 burse. Piata bulgara a actiunilor, cu o capitalizare de 5.7 miliarde EUR, a adus de la inceputul anului un randament de 28% fiind intre cele mai profitabile din Estul Europei. Iar urmarind volatilitatea indicelui principal SOFIX, observam ca atunci cand majoritatea pietelor din zona erau pe minus lunile aprilie-iunie de anul acesta bursa din Bulgaria se mentinea intr-o oarecare stabilitate.
Ce aduce nou pentru investitorul roman Bursa de la Sofia?

Bulgarii au listat in 2004 operatorul national de telecomunicatii Bulgarian Telecommunication Company, cel mai capitalizat emitent, cu o valoare de piata de 1.4 mld EUR. La jumatatea anului 2006 (BTC) a realizat venituri de 257 milioane euro si un profit net semestrial de 47 milioane euro.

Turismul este una din atractiile bursei. Atat Albena AD, cat si Golden Sands (sau Zlatni Piasatsi) sunt in prim-planul pietei. Societatea care detine 43 de hoteluri de 2 si 4 stele in statiunea Albena demonstreaza ca la 200 km sud de Constanta se poate face profit bun din turism: 11 milioane euro in 2005 in conditiile unor venituri anuale de 40 milioane EUR.

Piata de la Sofia ofera acces marelui public la oportunitatile segmentului imobiliar, aflat in faza de boom in Sud-Estul Europei. Bursa bulgara este singura piata din Est care are listate vehicule Real Estate Investment Trusts (REIT), asimilate unor fonduri cu plasamente imobiliare. Prin intermediul acestora se pot aloca sume pe termen lung pentru a beneficia de randamentele pietei imobiliare din Bulgaria. In functie de riscul preferat, investitorul poate selecta un fond care investeste in cladiri de birouri sau spatii comerciale, ori un fond cu investitii in terenuri agricole, iar pentru cei cu apetit mai mare la risc exista fonduri cu profil preponderent de developer de proiecte.

Sectorul bancar si cel farmaceutic, pentru care investitorul roman are repere pe piata de la Bucuresti, sunt reprezentate si la Sofia. Patru banci Economic& Investment Bank, BAC Bank Sofia, DZI Bank recent vanduta grecilor de la EFG si Central Cooperative Bank totalizeaza o valoare de piata de aproape 800 milioane euro. Sopharma din domeniul medicamentelor este a doua societate in termeni de capitalizare, cu un nivel de 350 milioane euro.

Mediul financiar

Atat Bulgaria cat si Romania au o capitalizare bursiera echivalenta cu 20% din PIB, ceea ce denota un potential substantial de crestere a intermedierii prin piata de capital. La capitolul grad de bancarizare masurat ca active bancare/PIB, Bulgaria a depasit 75% in timp ce Romania este la 55%. Nu in ultimul rand, este de remarcat ca la sud de Dunare a luat fiinta sistemul privat de pensii inca din anul 2000, acum nivelul activelor administrate totalizand 750 milioane EUR.


Cristian Tudorescu Vanguard
www.vanguard.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri