Supraincalzirea mediului ar putea cauza economiei mondiale pierderi de aproximativ 11.000 de miliarde de lire, se arata intr-un raport realizat de doi economisti americani
Documentul, realizat pentru Friends of the Earth, calculeaza ca productia economica globala poate fi micsorata in proportie de 6-8% pana in 2100, daca cresterile emanatiilor de gaze vor continua.
Consecintele neactionarii pot fi catastrofale, se arata intr-un raport al cercetatorilor de la Institutul de Cercetare Globala si Mediu din cadrul Tufts University, Massachusetts, Statele Unite ale Americii. "Trebuie sa incepem sa oprim emisiile de gaze de sera, acum, in vederea evitarii unei catastrofe. Schimbarea climaterica nu va fi doar un dezastru de mediu si social, ci si o catastrofa economica", a precizat Ackerman, unul dintre autorii studiului.

Numai in Marea Britanie efectul de crestere a temperaturii globale cu 4 grade C ar genera pagube produse de inundatii de 22 miliarde de lire pana in 2080, va dubla numarul de persoane aflate in risc de inundatii pe coasta la 1,8 milioane si va creste sansele unor veri extrem de toride de la 1% la mai mult de 60%, se arata in raportul citat. Sistemul subteran din Londra necesita racire permanenta si 5 miliarde de lire vor fi necesare pentru aerul conditionat.

Cu toate ca cei care neaga existenta incalzirii globale poate nu sunt in minoritate, parerile se impart in ceea ce priveste gradul de violenta al schimbarii de mediu la care ne asteptam.

"Despre ce vorbim noi este daca nepotii nostri vor mosteni o lume degradata si daca vor sti vreodata cum era un urs polar. Suntem la marginea unei catastrofe de nerecuperat. Cate milioane merita?", a afirmat Frank Ackerman.

O crestere cu doar 2 grade C a temperaturii ar diminua pierderile cu 12.000 mld. dolari

In cazul in care cresterea globala a temperaturii este pastrata la 2 grade C, costul poate fi redus cu 12.000 miliarde de dolari. Suma necesara pentru masurile de protectie climaterica pentru a atinge reducerea cu 2 grade C ar fi de 3.000 de miliarde de dolari pe an, se arata in studiul Tufts University.

O concluzie similara se asteapta sa fie continuta in Raportul lui Nicholas Stern, fostul economist sef la Banca Mondiala, care va fi publicat in curand. Asociatia Asiguratorilor britanici spune ca daca nu se vor lua masuri si lumea se va incalzi, potrivit previziunilor pe clima ale Juriului Interguvernamental, atunci costurile furtunilor la nivel mondial vor creste cu 15 miliarde lire pe an. S-a calculat, de asemenea, ca intr-un sezon de uragane puternice costul asigurarii pierderilor s-ar ridica la 82 miliarde lire, doar in Statele Unite ale Americii.

Comparativ, Raportul Tufts estimeaza costurile limitarii cresterii temperaturii globale cu 2 grade C la 1.600 miliarde de lire pe an - putin mai mult decat productia anuala a economiei Marii Britanii. Pentru acea cheltuiala, rascumpararea va fi de 6,4 milioane de lire extra la PIB global. O crestere de 4 grade C, dupa cum spune FoE, va cauza o topire in masa a unei calote glaciare din Antarctica. Aceasta va duce la cresterea nivelurilor apei cu 6 m, provocand pagube imense, in special in randul comunitatilor deja sarace. In plus, recifurile de corali, vitale pentru pescuit si turism, ar putea sa dispara complet. Totodata, un alt efect ar putea fi cresterea raspandirii bolilor tropicale, cum ar fi malaria.

IMM vor avea de profitat de pe urma supraincalzirii

Nevoia acuta de reducere a emisiilor de gaze de sera va crea oportunitati imense pentru IMM, datorita regulamentului construit pentru uz comercial si industrial, care va genera o piata de 950 milioane lire pana in 2010.

Companiile care vor investi in refacerea electricitatii vor genera o piata in valoare de 800 milioane de lire. Totodata, firmele producatoare de biocombustibil pentru transportul rutier vor ajunge la afaceri de 500 de milione de lire, iar cele axate pe eficientizarea energiei interne, la 400 de milioane lire. "Nevoia urgenta de a reduce emisiile de gaze de sera ofera oportunitati. Exista acum ocazia pentru extindere a dispozitivelor si serviciilor care cu 10 ani in urma nu ar fi avut sens economic si pentru care nu ar fi existat cerere", a afirmat Lord Oxburgh, presedinte la House of Lords Science and Technology Committee.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri