Valoarea totala a schimburilor efectuate la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 9-13 octombrie a fost de 244,37 milioane lei, in scadere cu 24% fata de saptamana precedenta, iar capitalizarea pietei a scazut cu 6,6%, la 73,4 miliarde lei (20,926 milioane euro).
"A fost o saptamana cu lichiditate buna la Bursa, dominata de corectii negative normale, in special in sectorul financiar si petrolier, totusi finalul perioadei a readus cumparatorii in forta si deocamdata graficele indica posibile continuari ale trendului pe indici, in special pe BET-FI", a declarat, citat de NewsIn, Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest

Media zilnica a tranzactiilor a scazut de la 64,4 milioane lei la 48,9 milioane lei, cea mai mare parte a schimburilor fiind realizate cu titlurile SNP Petrom. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece actiuni, a coborat cu 0,53%, de la 8.323,24 puncte pana la 8.280,10 puncte, scadere cauzata in principal de deprecierea actiunilor din sectorul petrolier.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai puternice opt companii listate, a pierdut 0,84%, de la 18.327,83 puncte pana la 18.174,52 puncte. Deprecierea indicelui vienez s-a datorat evolutiei titlurilor Flamingo International, care au atins un nou minim istoric, la 0,3 lei/titlu, pe fondul nemultumirii investitorilor legate de pierderile cauzate in principal de fuziunea cu compania Flanco.Indicele ROTX este construit din actiunile BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice si Flamingo International. Indicele compozit al Bursei, BET-C s-a apreciat, in cele cinci sedinte bursiere, cu 0,04%%, de la 5.010,38 puncte pana la 5.012,18 puncte.

SIF-urile au terminat saptamana in scadere

Indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, s-a depreciat cu 0,74%, de la 54.200,47 puncte pana la 53.796,76 puncte. Corectiile pe indicele BET-FI ar fi fost si mai mari daca societatile financiare nu si-ar fi revenit in ultimele doua sedinte, pe fondul incheierii privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR).

Petrom a fost cel mai lichid emitent de la bursa in intervalul 9-13 octombrie, cu o pondere de 24,5% din valoarea totala a tranzactiilor. Titlurile Petrom au dominat sedinta din 11 octombrie de la Bursa, cand a fost incheiata o tranzactie record pe piata deal, de 30,4 milioane lei (peste 10 milioane euro), prin care s-a transferat un pachet de 51,1 milioane de actiuni SNP la pretul de 0,5950 lei/titlu.

Investitorii au reactionat pozitiv dupa anuntul ca OMV va investi un miliard de euro, pana in 2011, pentru modernizarea rafinariei Petrobrazi. Totusi, OMV continua sa vanda catre Petrom diverse active proprii, in aceasta saptamana fiind transferat un teren de exploatare din Bulgaria. Actiunile SNP au incheiat saptamana in scadere cu 2,48%, majoritatea tranzactiilor fiind incheiate la 0,59-0,595 lei/titlu. "Este posibil ca Petrom sa reuseasca sa depaseasca pragul de 0,6 lei/actiune daca cumparatorii vor reusi sa aiba suficienta forta pentru a lua cantitatile disponibile pe vanzare", considera Mihai Piscan.

RCC isi va continua cresterea

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au urcat puternic in primele sedinte bursiere ale saptamanii, pana la un nou maxim de 0,0985 lei/titlu, dupa care cotatiile au intrat pe un fond descrescator, ca urmare a volume reduse de tranzactionare si au inchis saptamana la 0,0913 lei/titlu. "Este doar un semn ca investitorii in Rompetrol au luat deocamdata o pauza s i asteapta sa se mai stranga pachete pe vanzare", sustine Mihai Piscan.

Potrivit acestuia, Rompetrol Rafinare ramane pe canal ascendent si este de asteptat sa mai creasca saptamana viitoare, pe fondul aparitiei rezultatelor financiare, asteptarile pietei fiind destul de confuze in ceea ce priveste calitatea acestor rezultate care ar putea sa surprinda multi investitori.

Actiunile Bancii Transilvania s-au depreciat fata de nivelul atins saptamana trecuta, de 1,12 lei/titlu, si au inchis saptamana in scadere cu1,77%, la 1,11 lei/titlu. Titlurile BRD au testat pragul de 19 lei/actiune, au reusit sa treaca de cateva ori de el, urcand la 19,1 lei/actiune, dar au inchis saptamana in crestere cu 0,53%, la 18,9 lei/actiune.

Titlurile Transelectrica au surprins investitorii in aceasta saptamana, cand au atins un nou maxim istoric, de 35 lei/actiune, la care cumparatorii care au subscris in oferta publica initiala de actiuni si-au dublat practic investitia. " Totusi, pretul prea ridicat fata de calitatea rezultatelor financiare ale companiei a determinat o marcare masiva a profitului pentru actiunile Transelectrica", a declarat Mihai Piscan. Fara o sustinere la cumparare, pretul actiunilor Transelectrica a coborat la 32,5 lei/titlu la finalul saptamanii.

Cea mai mare crestere saptamanala a fost atinsa de actiunile Socep Constanta (SOCP), pretul urcand cu 17,39% la 0,216 lei/titlu, dupa ce fondul Romanian Reconstruction Limited din Cipru a vandut in piata un pachet de peste 36 milioane de actiuni. T itlurile Prodplast Bucuresti s-au apreciat cu 16,67% , iar cotatia Mechel Targoviste a cerscut cu 14,04%. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de actiunile UCM Resita, care pierd 9,42%, urmate de cele ale Energopetrol Campina, cu 8% si Sinteza Oradea, cu o depreciere de 7,25%.

In sectorul obligatiunilor s-au realizat in intervalul 9-13 octombrie schimburi in valoare de 1,39 milioane lei pentru obligatiunile Raiffeisen Bank, cele mai tranzactionate titluri de la inceputul lunii octombrie 2006. "In perioada urmatoare ar trebui sa asistam la o evolutie buna pe piata, ma i ales ca se apropie de zona de raportari a rezultatelor financiare ale emitentilor pe trimestrul al treilea", a mai spus Mihai Piscan.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri