City Insurance, Carpatica Asig si Asirom au inregistrat, in ultimele sase luni din 2015, cele mai mari intrarzieri la platile in dosarele de dauna si au cel mai mare procent de dosare in care platile au fost efectuate peste termenul legal de 10 zile, cu peste 80% in cazul primelor doua companii, potrivit unei analize a platilor RCA in ultimele sase luni din 2015, publicate de autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Piata RCA este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii jucatori de pe piata. Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Eurooins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF. In urma intrarii in procedura de faliment a Carpatica Asig, masura anuntata recent de catre ASF, pe piata RCA raman doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama si Uniqa, conform News.ro.

Potrivti analizei ASF, in perioada iulie - decembrie 2015, societatile de asigurare au deschis 116.585 dosare de dauna pentru polite de asigurare obligatorie auto RCA, dintre care 81,73% reprezinta dosare platite de catre asiguratori, 1,65% sunt dosare deschise pentru vatamari corporale/decese, 12% sunt dosare neplatite (aflate in instanta/contestare sau dosare incomplete), 3,69% reprezinta dosare de regres (in care firma de asigurare plateste pe CASCO o reparatie, iar apoi isi recupereaza banii de pe asigurarea RCA a soferului vinovat – n.r.), iar 0,93% sunt dosare respinse de la plata de catre asiguratori.

City Insurance a inregistrat cea mai mare durata medie de plata a daunelor, cu 50,5 zile, de peste cinci ori mai mult decat durata legala de 10 zile. In topul intarzierilor urmeaza Carpatica Asig, in cazul careia a fost deja declansata procedura de faliment, cu o durata medie de 24,4 zile, si Asirom, cu 22,6 zile.

Cel mai bine la acest capitol stau Omniasig - companie controlata de Vienna Insurance Group, ca si Asirom -, cu sase zile durata medie de plata, Uniqa Asigurari, cu 6,7 zile, si Allianz-Tiriac, cu 6,9 zile. In ceea ce priveste ponderea dosarelor cu intarzieri, cele mai grave situatii au fost inregistrate la City Insurance, unde 80,6% din dosare au avut intarziere la plata in a doua jumatate a anului trecut, Carpatica Asig (80,1%) si Asirom cu 60%, potrivit ASF.

La polul opus, cele mai bune performante au fpst inregistrate de Omniasig, cu doar 11,1% dintre dosare cu intarzieri la plata, Uniqa Asigurari (12,7%) si Allianz-Tiriac (17,5%). Referitor la durata medie de solutionare a dosarelor de dauna, care este de maximum trei luni in cazul in care exista contestatii, singura firma care a depasit acest termen este City Insurance, cu 98,5 zile.

”Pentru celelalte societati, durata medie de solutionare se incadreaza in termenul legal de trei luni, inregistrand valori cuprinse intre 44,97 si 67,60 zile/dosar. ASF a demarat deja un control inopinat la City Insurance cu privire la aceasta situatie”, se arata in raport.

Sursa foto: Olga Danylenko / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri