Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, s-a declarat in favoarea deschiderii de noi piete externe, in special in Asia, si a avertizat ca UE trebuie sa renunte la protectionism
"Europa este cel mai mare exportator mondial de bunuri si de servicii, insa risca sa fie depasita, in cazul in care nu se adapteaza, atat la piata interna, cat si la cea externa", se preciza in cadrul unui raport publicat de autoritatile pentru comert de la Bruxelles. Planul prevede noi acorduri comerciale, pentru combaterea pirateriei cu bunuri, si vine in contextul controverselor din interiorul UE, intre unele state membre, in legatura cu strategia pe care ar putea-o aborda fata de importurile din ce in ce mai mari de bunuri din Asia, care-i ameninta pe multi dintre producatorii europeni.

Cele 25 de state membre au fost divizate, in cadrul unei dispute interne, in doua tabere, in procesul de luare a unei decizii asupra impunerii de taxe antidumping, pentru importurile de incaltaminte din piele din China si Vietnam. Ambasadorii din cadrul UE au ajuns ieri la un compromis, care prevede introducerea acestor tarife restrictive, pe o perioada de doi ani, informeaza NewsIn.

In contextul grijilor manifestate de multe dintre statele UE, pentru revizuirea regulilor antidumping, Mandelson a declarat ca aceste constrangeri vor fi pastrate, dar trebuie adaptate.

Documentul care-l citeaza pe comisarul pentru comert a subliniat importanta deschiderii pietelor aflate in plina dezvoltare, din Asia. Aceasta idee a ingrijorat companiile europene, care sunt sceptice in privinta unui tratat multilateral care ar fi incheiat in urma negocierilor de la Doha, ale Organizatiei Mondiale a Comertului, intarziate in repetate randuri.

"Exporturile europene sunt solide in statele in care cererea este statica, insa sunt mai putin performante pe pietele cu crestere rapida, in special pe cele din Asia, decat in Japonia sau in SUA", se mai preciza in raportul comisarului european. Documentul confirma ca UE intentioneaza sa faca exporturi in Coreea de Sud, India si sudul Asiei, printr-o serie de noi acorduri comerciale, care ar merge mai departe decat orice acord OMC, prin abordarea unor probleme precum restrictiile pentru investitii sau politicile de concurenta.

Documentul a reiterat, de asemenea, implicarea Comisiei Europene in finalizarea rundei de negocieri de la Doha si a promis masuri mai riguroase ale UE.

Incercarile de combatere a piratarii de bunuri se vor concentra pe exporturile din China, Rusia, sud-estul Asiei, Coreea de Sud statele Americii de Sud si din Ucraina, "insa si Turcia ar trebui sa faca progrese, in acest sens, in postura de candidata la integrarea europeana", se mai precizeaza in cadrul raportului. Acelasi raport informeaza ca autoritatile de la Bruxelles vor incerca sa coopereze cu Washingtonul, in zone precum protejarea proprietatii intelectuale.

Bruxelles va incerca, de asemenea, sa ridice restrictiile din domeniul energetic sau al exporturilor cu materiale brute, metale, blanuri si pielarie, se mai scrie in cadrul aceluiasi raport. in acest sens, UE incearca sa convinga Rusia sa reduca taxele pentru exporturile cu aluminiu.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri