In procesul fuziunii dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu a fost incheiata etapa evaluarilor finale si urmeaza redactarea si publicarea proiectului de fuziune dintre cele doua institutii, potrivit presedintelui BVB, Septimiu Stoica.

"Din pacate procesul fuziunii dintre cei doi operatori de piata a fost intarziat din cauza ca Bursa de Valori Bucuresti a trebuit sa incheie procesul de demutualizare (transformarea Bursei de Valori Bucuresti in societate pe actiuni) si fuziunea cu Bursa Electronica Rasdaq", a declarat, citat de NewsIn, Stoica.

Earst&Young, evaluatorul celor doua institutii a incheiat procesul de evaluare si potrivit protocolului, rezultatele au fost transmise fiecarei parti, insa detaliile financiare nu sunt cunoscute inca. "Intre Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu urmeaza sa existe schimbul de informatii referitoare la evaluare si in baza acestor informatii se va putea stabilii o rata de alocare a actiunilor", a mai spus presedintele BVB. Ulterior acestui schimb de informatii vor avea loc adunarile generale ale actionarilor celor doua burse, va fi redactat si publicat proiectul de fuziune, care va fi apoi prezentat intr-o adunare comuna a actionarilor celor doua institutii.

"Fuziunea dintre cele doua Burse poate duce la o serie de efecte benefice in piata de capital", a declarat Petru Prunea, membru in Consiliul BVB. "Au existat o serie de tergiversari si suspiciuni, care au dus la tensiuni legate de acest proces. Odata cu acceptarea si recunoasterea diversitatii intereselor si o strategie care sa fie favorabila tuturor celor implicati in acest proces, fuziunea va deveni posibila", a mai spus Prunea.

Sibiul sta de vorba cu Budapesta si cu Bursa din Frankfurt

"Dupa parerea mea, in cele din urma, in Europa va fi o singura Bursa. Cat priveste fuziunea, aceasta va avea loc, fie ca se va face cu BVB fie ca se va face cu o alta institutie din Europa. Noi speram sa fie cu Bursa din Bucuresti, pentru ca astfel va creste valoarea ambelor institutii", a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.

Seful Bursei monetare din Sibiu a recunoscut ca au existat contacte atat cu Bursa din Budapesta cat si cu cea din Frankfurt, cu care BMFMS are in acest moment colaborari. "Fie ca va exista fuziunea cu BVB, noi trebuie sa mergem mai departe. In Consiliul de Administratie de saptamana trecuta s-a decis majorarea de capital de la 500.000 euro la 750.000 euro, pana la finele anului. In plus, intentionam sa tranzactionam cereale si aur, tranzactii pentru care colaboram cu Bursa din Budapesta", a mai spus Ancuta.

Presedintele BMFMS a spus ca fuziunea se va face daca, in urma evaluarilor, proportia va fi acceptabila pentru actionarii Bursei din Sibiu. "Daca raportul dintre cele doua Burse este de sub 1/10, actionarii de la Sibiu sunt dispusi sa continue procesul, dar la o proportie de 1/20 nu mai sunt la fel de sigur. Oricum, dupa rapoartele oficiale cu privire la evaluare se va stii concret valoarea fiecareia dintre ele", a mai spus Ancuta. Pana la declansarea negocierilor finale legate de fuziune, ambele burse joaca pe un teritoriul comun al derivativelor.

Bursa Monetara din Sibiu va mai lansa doi indici noi, Sibex 9 si Sibex 18, a precizat Ancuta. Sibex 9 va fi compus exclusiv din titluri financiare, incluzand cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), actiunile celor trei banci listate si ale casei de brokeraj Broker Cluj. Indicele Sibex 18, compus din 18 actiuni, include si titlurile petroliere, Petrom si Rompetrol, plus alte actiuni din piata bursiera, in principal actiuni ale companiilor farmaceutice, actiuni ale societatilor care activeaza in industrie si in piata imobiliara.

La randul ei, Bursa de Valori Bucuresti isi largeste numarul de produse oferite investitorilor. "Odata cu intrarea in vigoare a Codului Bursier, au devenit operationale tranzactiile in marja si vanzarile in lipsa. Dar programul nostru de dezvoltare cuprinde atragerea de noi emitenti pe piata, o oferta cat mai larga de produse, titlurile de stat, fondurile private de pensii, produse obtinute in urma securitizarii ipotecilor si nu in ultimul rand, produsele derivate. Fara aceste produse, nicio Bursa nu este completa, iar BVB, cu sau fara Sibiu, are deja pregatita platforma tehnica pentru tranzactionarea acestui tip de instrumente", a mai spus Stoica.

Presedintii celor doua Burse au ajus la un conses in ceea ce priveste corelarea programelor de tranzactionare, astfel ca predeschiderea si deschidere tranzactiilor se va face la aceasi ora, care nu a fost comunicata, deocamdata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri