Nu e pacaleala!

Romanii trebuie sa faca fata, incepind de astazi, unui val de scumpiri fara precedent. Preturile la carburanti, gaze naturale, tutun, alcool, produse electronice si electrocasnice, autovehicule de mic litraj, aparate foto digitale se majoreaza ca urmare a intrarii in vigoare a deciziei guvernului privind majorarea accizelor la unele produse sau introducerea unei astfel de taxe la altele.

Carburanti. Societatea Petrom, cel mai mare furnizor de produse petroliere de la noi, a anuntat ieri ca, din cauza cresterii accizelor, pretul benzinei se va mari de astazi cu 1.600 de lei pe litru, iar cel al motorinei cu 1.700 de lei/l. Autogazul se scumpeste cu 500 de lei/l. Rompetrol, al doilea operator de pe piata petroliera a anuntat ca, in urma cresterii accizelor, va scumpi cu 1.700 de lei litrul de benzina si 1.800 de lei litrul de motorina.

Gaze naturale. Pretul creste in medie cu 20%. De astazi intra in vigoare un nou sistem de tarifare, care presupune, pe linga plata consumului efectiv de gaze, si achitarea unui abonament lunar. Consumatorii casnici cu contracte individuale (care locuiesc la casa sau au centrala termica) vor plati un abonament de 135.000 de lei lunar, daca au un consum mai mic de 2.400 de mc/an. Asociatiile de proprietari vor plati un abonament de maximum 360.000 de lei pe luna, daca au un consum anual cuprins intre 2.400 si 12.400 de mc. De astazi, consumatorii vor plati preturi diferite si la consumul de gaze naturale. Astfel, abonatii Distrigaz Nord vor scoate din buzunar 4.808 lei pentru un metru cub de gaz consumat, in timp ce abonatii Distrigaz Sud vor plati 5.117 lei/mc.

Energie termica. Ca urmare a introducerii accizei pentru pacura, producatorii de energie termica vor beneficia de o majorare a pretului de livrare cu 11%-12%. Aceasta crestere nu se va reflecta in pretul platit de populatie decit dupa 1 iulie.

Tutun. Cresterea accizelor la aceste produse determina o scumpire cu citeva mii de lei a fiecarui pachet de tigari.

Masini in leasing. Doua lovituri: accizele, nu numai ca s-au majorat cu 1-5%, dar se aplica la valoarea integrala. In plus, masinile noi, de mic litraj, sint si ele accizate.

Dacia Logan, mai mult cu cel putin 50 euro

Jucatorii de pe piata spun ca cea mai ieftina varianta de Dacia Logan costa 5.800 euro, cu toate taxele incluse. Incepind de astazi, ca urmare a introducerii accizei de 1a, versiunile Dacia Logan vor fi mai scumpe cu 58 pina la 80 euro, spune administratorul VB Leasing, Razvan Diaconescu.
Electrocasnice: Accizele pentru cuptoare cu microunde, aparatura video-audio si aparate de aer conditionat cresc cu 5%. Marii comercianti de aparatura electronica si electrocasnica sustin ca scumpirea acestor marfuri se va resimti abia dupa ce stocurile actuale vor fi epuizate. Detailistii ar putea folosi pentru o anumita perioada un pret mediu atit pentru produsele existente, cit si pentru cele nou achizitionate, urmind sa creasca pretul in etape, spune directorul de vinzari al Flanco, Adrian Barbu.
Foto: Aparatele foto digitale devin de astazi purtatoare a unei accize de 30%, mai mult cu 5% decit nivelul eliminat la inceputul anului. Jucatorii de pe piata spun ca o camera foto digitala performanta, care pina acum costa zece milioane lei, in urma reintroducerii si majorarii accizelor, va costa 13 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri