Dinamica si trend-ul pe vatamari corporale sau daune morale sunt ingrijoratoare, in ceea ce priveste cuantumul despagubirilor. Pot spune, din exprienta mea, ca in Romania se platesc despagubiri mai mari decat in Germania sau Austria, a declarat Remi Vrignaud, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari (UNSAR) si CEO Allianz-Tiriac Asigurari.

"Intre 2013 si 2014, vatamarile corporale au crescut cu 25% si au o pondere in daune de 24-25%. In 2009, aceasta pondere a despagubirilor pentru vatamari corporale era la 4%. Prin urmare, in perioada 2009-2014 ne-am confruntat cu o crestere de 66% a acestui indicator. Prin urmare, trebuie sa se creeze un cadru legislativ mai coerent si mai corect pentru toti. In cadrul UNSAR, se lucreaza la un model care are la baza experienta si cadrul aplicabil in mai multe tari europene, precum Spania, Slovacia s.a.m.d..", a spus Remi Vrignaud (foto), intr-un interviu acordat 1asig.ro.

In opinia sa, diferentele dintre valorile despagubirilor acordate in cazul vatamarilor corporale acordate de instante diferite sunt extrem de mari uneori. "Aceasta dovedeste ca nevoia de a avea un cadru mai stabil si mai predictibil este mai mult decat stringenta. Cum spuneam, in tari ca Spania sau Slovacia, exista prevederi legislative care dau aceasta stabilitate si predictibilitate pentru vatamari corporale, in functie de gradul de afectiune si pe componenta de daune morale care trebuie sa fie respectata din toate punctele de vedere", arata seful UNSAR.

O mare parte din sumele platite pentru despagubiri in cazuri de vatamari corporale sunt si pentru unii avocati care "vaneaza" astfel de cazuri si ajung sa castige mai mult decat victima. Intrebat daca aceasta tendinta se va mentine in anii urmatori in acelasi ritm, Remi Vrignaud a subliniat ca situatiile despagubirilor pentru vatamari corporale sunt in continuarea un subiect sensibil.

"Exista cazuri, entitati (si avocati n.r.) care vor sa faca afaceri din astfel de situatii, iar eu consider ca este imoral. Acest proces trebuie controlat si supravegheat mult mai mult decat pana acum. Asiguratorii trebuie sa indeplineasca ferm promisiunile facute in contractele de asigurare; in niciun caz nu pot fi folosite aceste situatii intr-un mod abuziv", a aratat Remi Vrignaud.

La nivelul anului 2000, in caz de vatamari corporale si deces, normele CSA impuneau o limita maxima a despagubirilor acordate unei victime de 80 milioane de lei, limita maxima a despagubirilor independent de numarul persoanelor implicate situandu-se la valoarea de 400 de milioane de lei. In prezent, normele stabilesc doar limitele maxime generale, nu raportat la fiecare victima, in cazul despagubirilor pentru vatamari si decese, aceasta fiind de 5 milioane de euro.

Dar, daca exista totusi o limita maxima, nu exista in schimb o modalitate de calcul pe fiecare caz in parte. Singura precizare cu privire la modalitatea de calcul a prejudiciilor morale este inclusa in reglementarea privind asigurarea de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule - Ordinul CSA nr. 14/2011 - unde scrie ca acestea se determina cu luarea in considerare a jurisprudentei si legislatiei din Romania. Acest lax legislativ a favorizat si aparitia unui tipar de avocati oportunisti, specializati, care amagesc victimele accidentelor cu promisiunea obtinerii unor despagubiri fabuloase in urma proceselor cu asiguratorii.

Sub aspectul cuantumului daunelor morale, acordate victimelor in cazul vatamarilor corporale sau mostenitorilor acestora, in caz de deces, practica arata ca variatiile sunt extrem de mari. Intr-un "Ghid pentru solutionarea daunelor morale", realizat in colaborare de catre CSA, UNSAR si FPVS, reiese ca despagubirile acordate prin unele decizii ale instantelor prezinta diferente chiar si de peste 330 de ori fata de valoarea minima acordata prin alte decizii, in cazuri relativ similare.

O valoare ridicata a acestui tip de cheltuieli influenteaza in mod direct cresterea tarifelor de prima la RCA ce se stabilesc de catre societatile de asigurare, pentru acoperirea corespunzatoare a acestora. Fuga unor asiguratori dupa cota de piata, a mentinut pretul acestor polite chiar sub minimul de profitabilitate, ceea ce a fortat CSA sa impuna obligatia, prin Ordinul 13/2012, ca, "in stabilirea tarifelor de prima pe care le practica, sa estimeze cu o probabilitate de 99,5% ca acestea sunt apte sa asigurare acoperirea tuturor cheltuielilor aferente pe urmatoarele 12 luni", in contextul in care "piata asigurarilor auto a inregistrat pierderi pentru al saptelea an consecutiv, in special pe segmentul RCA", asa cum a declarat pentru wall-street.ro, seful UNSAR.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri