Pentru piata bancara romaneasca, inceputul si mijlocul lunii august par sa aiba un numitor comun: economisirea. In loc sa se gindeasca la vacanta, bancherii au preferat sa se intreaca in a lansa si relansa produse de economisire cu dobinzi tot mai atractive
Primul pas a fost facut de BRD - Groupe Socit Gnrale, care, de la 1 august, a lansat Depozitul 1000, unde, firesc, suma minima necesara pentru constituirea acestuia este de 1.000 RON. Ca perioada de economisire, produsul are doua optiuni: 6 luni cu dobinda fixa de 7,75% pe an si 2 luni cu dobinda fixa de 7,25% pe an.

Apoi, a urmat CR Firenze Romania, care a lansat certificatele de depozit nominative si certificatele de depozit cu parola. Ambele produse sint disponibile in lei si euro. Certificatele de depozit emise in lei au valori nominale de 50, 100 si 500 lei, iar cele in euro: de 100, 500 si 1.000 euro. Pentru fiecare moneda, termenul de economisire poate fi de 3, 6, 9 sau 12 luni. Dobinda bonificata este fixa pe toata perioada depozitului, rata dobinzii pentru certificatele de depozit in lei fiind cuprinsa intre 7%-8%, in functie de scadenta, iar la euro, intre 3,25-4,25%.

AU REVIZUIT DOBINZILE

La rindul sau, Banca Transilvania a majorat la 8% pe an dobinda pentru Depozitul pe 210 zile, astfel incit produsul, in lei, se inscrie acum in rindul celor mai atractive de pe piata. La deschiderea contului, banca nu percepe nici un comision suplimentar. Pe toata perioada depozitului, dobinda se mentine fixa.

Romexterra Bank a ridicat si ea dobinzile aferente depozitelor la termen in lei, pentru persoane fizice, ce au valori cuprinse intre 7,50 % la o luna si 8,10 % la 9 si 12 luni, in timp ce dobinzile pentru persoane juridice au fost majorate pina la 8 %, valoare valabila si pentru certificatele de depozit. Un alt produs oferit de Romexterra este depozitul Atractiv 24, care se constituie pe o perioada de 24 de luni si care are o dobinda anuala de 9,10 % pentru persoane fizice, respectiv 7 % pentru persoane juridice.

ECONOMISIRE PE TERMEN LUNG

Cel mai agresiv promotor al economisirii pe termen lung se anunta a fi BCR. De la jumatatea lunii august, banca ofera produse cu depozite la termen, in lei si valuta, cu cea mai lunga scadenta de pe piata romaneasca: 36 de luni, cu plata semestriala a dobinzii. Pentru depozitele la termen, in lei, dobinda este variabila si se aplica diferentiat in functie de marimea depozitului. Astfel, la depozite de pina la 5.000 RON, dobinda este de 8,25%, iar in cazul unor sume cuprinse intre 5.000-10.000 RON, dobinda este de 8,40%. Pentru depozitele de peste 10.000 RON, rata dobinzii este de 8,50%. Pentru toate depozitele, dobinda se plateste semestrial. La depozitele in euro, dobinda este cuprinsa intre 4,25-4,45%, iar la cele in dolari, nivelul este de 4,75-4,95%.

Zilele acestea, BCR a mai lansat o modalitate de economisire: depozite la termen, in lei, cu scadente la 1 si 3 luni. Facem un nou pas pentru stimularea economisirii, oferind acum depozite la termen de pina la 3 luni, cu cea mai mare dobinda fixa, de pina la 7,5%/an, de pe piata, a spus Ion Matei, director executiv in cadrul institutiei. Nivelul maxim al ratei dobinzii este valabil pentru depozitele de peste 10.000 RON, cu scadenta la 3 luni. Dobinda se plateste la scadenta. Suma minima necesara pentru constituirea depozitelor la termen de 1 luna si 3 luni cu dobinda fixa este de 1.000 RON, nivelurile dobinzii pornind de la 7,05%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri