Sud-coreenii au detectat trei tuneluri cu o latime de patru-cinci metri la o adancime de pana la 12 metri, care trec prin centrul Seulului, a anuntat un fost general sud-coreean, informeaza CNN.

"Este un fel de invazie. Militari nord-coreeni muncesc sub noi", a declarat fostul general cu doua stele, in subsolul unui bloc din centrul capitalei. El a spus ca locuitorii s-au plans de existenta unor vibratii subterane, dar metroul nu traverseaza zona. Echipa fostului general a sapat doua puturi pentru a cobori o camera de luat imagini, dar a detectat doua explozii subterane, iar puturile au fost blocate. Hahn Sung-chu afirma ca este sigur ca militari nord-coreeni au facut acest lucru pentru a proteja tunelul respectiv, relateaza Mediafax.

Patru tuneluri dinspre Coreea de Nord au fost descoperite in total in trecut, dar niciunul dupa 1990. Ministerul sud-coreean al Apararii continua sa caute, apreciind ca ar fi vorba despre 20 de astfel de tuneluri, insa bugetul este mic, iar "vanatorii de tuneluri" considera ca este un efort simbolic. Phenianul a spus ca tunelurile nu au fost sapate in vederea unei invazii, ci in cadrul activitatilor din industria miniera.

Ministerul sud-coreean al Apararii crede ca au fost sapate mai multe tuneluri pe sub zona demilitarizata (DMZ), dar se declara convins ca niciunul nu a putut sa ajunga pana la Seul. Phenianul nu ar putea sa sape mai mult de zece kilometri distanta de la DMZ - linia de demarcatie puternic fortificata dintre cele doua tari surori - din cauza raului Imjin.

Lipsa de dovezi privind infiltrarea subterana a Coreei de Nord

"Ca sa sapi tuneluri zeci de kilometri este necesar sa le inclini corect", a declarat Kim Min-seok, un purtator de cuvant al ministerului. "Peninsula coreeana are o cantitate uriasa de panze freatice, astfel incat apa si pamantul este necesar sa fie eliminate in mod constant. Coreea de Sud si Statele Unite iau imagini aeriene si nu am gasit dovezi in acest sens", a subliniat el.

Insa un fost oficial nord-coreean in domeniul informatiilor afirma ca ideea nu este chiat atat de trasa de par pe cat pare. Transfugul militar, care nu-si foloseste numele pentru ca familia sa a ramas in tara, a declarat ca nord-coreenii "de obicei scot pamant si pietre in timpul noptii, pentru ca sa nu fie detectati de Coreea de Nord si Statele Unite. Sapa vertical 100 pana la 150 de metri si avanseaza in panta catre Coreea de sud, pentru ca apa sa dreneze inapi catre nord", a declarat el.

Transfugul spune ca a aflat despre saparea tunelurilor pe cand traia in Coreea de Nord. Subliniind ca aceste operatiuni au atins un punct culminant in anii '80, el a adaugat ca, in opinia sa, Phenianul continua sa protejeze aceste tuneluri pe care le-a sapat timp de decenii. "Mi s-a spus ca tunelurile nu sunt conectate direct la strazile din Seul, din cauza riscului de a fi detectate. Tunelurile sunt conectate la sistemul de canalizare al organizatiilor relevante", a subliniat el.

Aceste organizatii relevante vizate ar fi Ambasada Statelor Unite, complexul prezidential Casa Albastra si cladirile guvernamentale, a declarat fostul oficial nord-coreean. In caz de razboi, a adaugat el, trupele de infanterie ar "inunda" tunelurile, purtand uniforme americane sau sud-coreene. Ulterior, tunelurile ar fi detonate pentru ca trupele sa nu se poata retrage.

In ultimii ani, insa, numeroase astfel de "tuneluri" s-au dovedit false, iar ingrijorarea s-a mutat catre ambitiile nucleare si rachetele balistice cu raza lunga de actiune ale Phanianului. "Vanatorii de tuneluri" nu se bucura de prea mult respect in Coreea de Sus, insa Hahn Sung-chu si altii ca el, care si-au dedicat timpul si banii cautarii tunelurilor, apreciaza ca Guvernul ar trebui sa nu ignore amenintarea despre care cred ca exista sub picioarele lor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri