Romania a inregistrat un excedent de circa trei milioane de euro referitor la incasarile din turism pe primele trei luni ale anului si se va mentine la un nivel excedentar in 2006, desi numarul de turisti straini va scadea, a declarat, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Iuliu Marian.
"Pe primele trei luni, Romania a inregistrat incasari din turism de 158 milioane de euro, in timp ce banii cheltuiti de turistii romani care au plecat in strainatate se cifreaza la 155 milioane de euro. Suntem in excedent, pe care il vom mentine pe parcursul anului, desi pe litoral numarul de turisti straini va inregistra o scadere", a spus presedintele ANT, citat de Rompres.

In opinia oficialului ANT, cauzele reducerii ritmului cresterii incasarilor din turism, in 2005 inregistrandu-se un excedent de peste 150 milioane de euro, pot fi explicate prin cele doua valuri de gripa aviara, inundatiile, concesionarea plajelor si interesul acordat agentiilor de turism unor destinatii vecine precum Bulgaria.

"Plecarea unor turisti straini si chiar a celor din Romania este explicabila deoarece pe litoralul romanesc cazarea este mai proasta, la fel sunt si serviciile", a spus Ovidiu Marian.

Numarul prea mic de plaje care au fost inchiriate este una din cauzele pentru care numarul de turisti de pe litoral atat romani, cat si straini, sunt in scadere, gradul de ocupare fiind de circa 50% la ora actuala.

"Categoric, de vina este modul in care s-au concesionat plajele. Cred ca s-au concesionat prea putine plaje, ceea ce determina suprafete mari, greu de administrat. Sigur ca nici varianta de anul trecut, cu 20 de plaje, nu este prea buna pentru ca nu poti avea un administrator la fiecare 20 de metri", a precizat reprezentantul ANT, nemultumit si de faptul ca inchirierea plajelor nu a fost pusa in practica la sfarsitul sezonului.

Presedintele ANT a subliniat si faptul ca opozitia autoritatilor locale a determinat neconcordantele ivite in administrarea plajelor. "E evident ca e un boicot al autoritatile locale de pe litoral, vizavi de ce s-ar face, oricum s-ar face, din moment ce se pun pancarte pe care se anunta serviciile care nu sunt asigurate pentru turisti. De vina sunt si operatorii care gratuit au administrat plajele si timp de 16 ani si nu s-a vazut nimic", a explicat Ovidiu Marian.

In 2005, Romania a inregistrat un excedent in balanta de plati privind turismul de circa 150 milioane euro. Practic, turistii straini au cheltuit mai mult pe pachetele turistice din Romania - 688 milioane euro, in timp ce romanii au cheltuit 543 milioane euro calculat pentru primele 10 luni ale anului trecut. in 2004, Romania a avut un deficit de incasari din turism de circa 28 milioane de euro, romanii cheltuind circa 423 milioane euro, fata de 396 cat au platit turistii straini pentru pachetele se servicii turistice din Romania.

Cel mai mare deficit in balanta de plati pentru turismul romanesc a fost inregistrat in 1998 si 1999, de 198 milioane euro, respectiv de 142 milioane euro. Cetatenii romani au efectuat, in primele trei luni ale acestui an, 1,683 milioane plecari in strainatate, cu 12,2% mai multe decat in trimestrul I 2005, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

Cea mai mare parte a calatoriilor vizitatorilor romani in strainatate a fost realizata cu mijloacele de transport rutier (83,5%), restul calatoriilor fiind efectuate cu mijloace de transport aerian (13,2%), feroviar (trei%) si naval (0,3%).

De asemenea, in primul trimestru au fost inregistrate 1,065 sosiri turisti straini, in scadere cu 2,9% fata de perioada similara a anului anterior. Majoritatea vizitatorilor straini au provenit din Europa (95,1% din totalul sosirilor) si 67,7% din tarile vecine Romaniei. Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 496.200 sosiri. Ponderile cele mai importante in numarul total al sosirilor de vizitatori straini sunt detinute de cei din Ungaria (25,9%), Republica Moldova (25%), Bulgaria (7,9%), Ucraina (5,8%) si Italia (4,8%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri