Construirea unei case in regie proprie poate fi mai scumpa decit prin angajarea unei firme. Totul tine de norocul pe care il are cel care angajeaza mesterii
Dorinta de a fi proprietar al locuintei este o caracteristica a romanilor. Astfel, conform unui studiu despre conditiile de viata in Romania, realizat de Institutul National de Statistica, 95,8% dintre locuintele din Romania sint proprietate personala, in vreme ce 1,6% sint locuinte inchiriate de la particulari, iar 1% inchiriate de la stat. Doar 0,2% dintre cei intervievati stau in imobile inchiriate de la societati comerciale, iar 1,4% stau in locuinte cu titlu gratuit. In aceste conditii, este clar ca cererea din partea cumparatorilor depaseste clar oferta, lucru care se reflecta in preturile de pe piata imobiliara. Scumpirea apartamentelor de bloc a generat o crestere a interesului pentru construirea de case.

Trei variante

Cei care vor sa aiba o casa au mai multe variante. Prima, si cea mai comoda, o reprezinta achizitionarea unui imobil la cheie de la un dezvoltator de proiecte imobiliare. Cu aproximativ 100.000 de euro se poate achizitiona o casa cu o suprafata de pina la 140 de metri patrati si cu o curte. Este drept, proaspatul proprietar nu are nici un control asupra design-ului exterior si nici asupra materialelor utilizate. Scapa insa de cautarea meseriasilor si a finisajelor, precum si de dificilul proces de autorizare pentru construire. Cei care vor ca imobilul in care vor locui sa fie exact asa cum au visat pot fie sa-l realizeze in regie proprie, prin angajarea unei echipe de constructori care lucreaza pe cont propriu, fie sa incheie un contract cu o firma de constructii.

Operatiunea mesterul

Alegerea construirii unui imobil in regie proprie, prin angajarea unei echipe de mesteri, este considerata cea mai rentabila varianta de catre cei care isi ridica o locuinta. Manopera il va costa pe proprietar, in cazul in care apeleaza la un meserias, in jur de 51 de euro metrul patrat construit, la rosu. O constructie de 200 de metri patrati costa 360 de milioane de lei, ne-a spus un constructor fara firma. Pentru acesti bani, beneficiarul nu va primi nici un act, nici o garantie, nici o factura. Singura solutie pentru el este sa stea la locul constructiei si sa urmareasca daca planul casei este respectat prin folosirea materialelor prevazute de arhitect. Stati linga noi. Daca scrie in plan ca se foloseste beton 300, din ala folosim, daca scrie ca fierul trebuie sa fie de 14, din acela punem, a mai spus zidarul-sef, adaugind ca poate construi, la rosu, 200 de metri patrati in 45 de zile.

Varianta firma

O solutie o constituie angajarea unei firme de constructii care sa realizeze lucrarea. Nici aceasta operatiune nu este simpla. Cea mai buna verificare pe care o poate realiza cel care vrea sa construiasca este o selectie de oferte, pentru ca din cinci sau zece oferte se pot vedea preturile pietei, spune arhitectul Octavian Ungureanu. In general, se crede ca daca apelezi la o firma de constructii pretul este mai mare. Totusi, acesta nu este foarte mare, comparativ cu angajarea la negru a unor echipe de constructori. Cu materialele proprietarului, prin firma, se poate construi o casa la rosu cu 50 de euro metrul patrat, fara TVA, spune Mihaela Petrescu, directorul unei companii de constructii.

Fara TVA, fara contract

In cazul angajarii unei echipe de meseriasi apare avantajul pretului, ceva mai mic decit in cazul firmei de constructii. Pot aparea insa probleme ulterioare, generate, in principal, de absenta unui contract care sa stipuleze obligatii pentru constructori in cazul in care se fac gresit anumite lucrari. Regie proprie nu exista de-adevaratelea. Asa e numit un contract la negru in care se angajeaza o echipa de muncitori care au sau nu o forma de organizare. Intr-adevar, dispare TVA-ul pe manopera. Ofertele echipelor de meseriasi sint asemanatoare cu firmele. O regie proprie adevarata e destul de periculoasa: nu exista nici un fel de garantie, iar procesele-verbale nu au o parte reprezentata de constructor si e discutabil daca o eroare de executie e corijata de acei oameni sau nu, spune Octavian Ungureanu.

Pe de alta parte, economia realizata prin reducerea costurilor la manopera se pierde, in mare parte, la achizitionarea materialelor. O firma de constructii serioasa achizitioneaza volume mari si o parte din profit se realizeaza din preturile materialelor. Orice firma de constructii achizitioneaza materiale de constructii si le si oferteaza la preturi mai mici decit se gasesc pe piata, multe dintre ele avind ca activitate secundara comercializarea materialelor de constructii, a mai spus Mihaela Petrescu. Pe de alta parte, cel care construieste nu are un control eficient asupra lucrarii, si cantitatea de material solicitata de echipa care lucreaza poate sa depaseasca ceea ce este prevazut in proiectul realizat de arhitect.

Capcanele pretului mic

Nici selectarea unei firme de constructii nu este lipsita de riscuri. Proiectele au antemasuratori, o lista completa cu materialele care intra intr-o casa si se poate estima si manopera, iar un client solicita oferta de la mai multe firme de constructii pina gaseste un pret realist. Sint destul de multi cei care aleg contracte care pornesc de la preturi mici, pe care nici un constructor nu le poate respecta. Scopul e ca dupa aceea sa ia restul de bani pina la cit ar fi cerut in mod normal. Poti sa ai oferte realiste la 70.000 de euro, sa alegi una de 50.000 de euro si sa ajungi la 80-100.000 de euro pentru ca nu mai ai un control dupa ce incep lucrarile, spune Octavian Ungureanu.

De asemenea, pentru a se incadra in pretul mic licitat, aceste firme pot apela la artificii care sa scada costurile, insa cu pretul unei calitati mai scazute a lucrarii. In momentul in care constructorul incearca sa schimbe solutiile din proiect, pentru a iesi mai ieftin, inseamna ca e o cautare perpetua pentru economii si arata ca pretul initial nu poate sa fie OK. Daca reprezentantii unei firme vin cu sugestii de genul hai sa innadim stilpii, sa nu folosim caramida, sa folosim BCA este un semn foarte prost si cine are un contract in derulare si i se intimpla asa ceva ar trebui sa fie foarte atent, mai spune Octavian Ungureanu.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5355&art=25&cHash=dd2fc06b3b

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri