Piata imobiliara a ajuns la un punct de stabilitate, in sensul ca tranzactiile de inchiriere sau de achizitie se realizeaza la preturi realiste, iar in urmatoarele sase luni, dupa instalarea noului Guvern, ar putea avea loc mai multe tranzactii, au declarat reprezentantii DTZ.
"Piata si-a atins stabilitatea din punct de vedere al tranzactiilor, pentru ca acestea, atat inchirierile cat si vanzarile, se realizeaza la preturi realiste. Vedem cu optimism anul viitor, estimam ca vor fi mai multe tranzactii, chiar au fost mai multe pe final de an. In urmatoarele sase luni, dupa alegeri care vor aduce un guvern stabil, cred ca vom avea mai multe tranzactii, atat achizitii realizate de dezvoltatori, cat si de catre end-useri", a declarat Mihnea Serbanescu (foto), directorul general al companiei de consultanta imobiliara, relateaza Mediafax.

In opinia sa, de pe piata imobiliara au disparut "aventurierii" sau "oportunistii", iar jucatorii care au mai ramas au planuri pe termen lung.
"Nu sunt nume noi de jucatori care sa vrea acum sa intre pe piata, dar e posibil sa avem surprise", a adaugat Serbanescu.

Pe piata de retail, Razvan Sin, seful departamnetului de profil din DTZ a aratat ca acum focusul este in special pe Rusia si Polonia, unde se fac foarte multe proiecte, nici din partea retailerilor neexistand un mare interes pentru Romania.

"Sunt multe lucruri care se fac in Romania mai ales in cazul dezvoltarilor existente, extinderi, modernizari, si mai putin pe partea de dezvoltari noi", a explicat Sin.

Pe de alta parte, Mihnea Serbanescu a adaugat ca din punctul sau de vedere nimic nu justifica diferentele de pret dintre activele imobiliare din Romania si Polonia.

"Polonia este un model pentru Europa, dar faptul ca in Romania faci o tranzactie la un yield de 9%, iar in Polonia la unul de sub 6% nu se justifica, oricare ar fi problemele Romaniei", a aratat Serbanescu.

Numarul redus de tranzactii care au loc cu proprietati din Romania, chiar si la randamente mari, este explicat de reprezentantii DTZ pe de o parte prin lipsa finantarii.

Din aceasta cauza singurele tranzactii de pe piata locala din acest an au fost realizate de dezvoltatori care au bani proprii, gen Skanska sau Interprime.

"Finantarea este foarte scumpa, iar marjele la finantare sunt foarte mari fata de cele din Polonia, respectiv 4-5%+EURIBOR, fata de 1,5-2,5% in Polonia. Pe de alta parte, exista in continuare diferente foarte mari intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor, iar perceptia asupra riscului este net nefavorabila Romaniei si nimeni nu poate trece peste acest aspect", au explicat reprezentantii DTZ.
In acelasi timp, Steve Watts, seful DTZ pentru Europa Continentala, Orientul Mijlociu si Africa, apreciaza ca Romania este o piata in crestere si de aceea investitorii ar trebui sa fie aici.

"Daca as fi investitor m-as uita in zona la Cehia, Polonia si Romania. In cazul Romaniei daca ne uitam la potentialul de crestere al pietei de retail, la perspectiva de crestere economica, dar si la rata somajului, vom vedea ca are toate sansele sa creasca mai mult decat Polonia. Daca as avea bani, Romania ar fi una dintre tarile la care m-as uita cu atentie", a declarat Watts, recunoscand insa ca in prezent investitorii sunt precuati in a-si cheltui banii pe piata romaneasca.

DTZ, parte a companiei UGL, aniverseaza in acest an 20 de ani de activitate pe piata imobiliara din Romania si 10 ani de la afilierea la brandul global DTZ.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri