Potrivit Societatii Academice Romane (SAR), cota unica a adus sume bune la buget in conditiile unei relaxari fiscale evidente atit pentru firme, cit si pentru populatie.
O analiza asupra cotei unice, facuta de Sorin Ionita, director de cercetare la SAR, arata ca procentul din PIB colectat la buget e acelasi ca inainte de reforma, desi contribuabilii (in special firmele) au ramas cu mult mai multi bani la dispozitie.

In viziunea SAR, acesta este un mare succes, iar daca exista dezechilibre in conturile nationale, ele trebuie remediate la cauza, nu prin confiscarea si sterilizarea cistigurilor private.

Bilbiiala Guvernului

Potrivit expertului SAR, reforma fiscala are insa de suferit, din cauza ca Guvernul a bilbiit in 2005 elemente importante ale cotei unice precum impozitarea cistigurilor personale din tranzactii la bursa, a celor din tranzactii imobiliare, aspecte legate de leasing si regimul microintreprinderilor. Chestiuni care, in majoritate, n-au fost rezolvate pina in ziua de azi. Ionita crede ca, din motive politice, guvernantii s-au temut sa intre in aceste zone sensibile in care cistiga bani oamenii influenti si liderii de opinie.

Ce trebuia facut, in opinia economistului, nu era decit continuarea logica a alinierii la cota unica de 16%. Ce era deasupra a fost coborit, dar, tot asa, ce era sub acest nivel trebuia urcat, iar portitele cu avantaje punctuale inchise, pentru a avea echitate fiscala in Romania. Nefinalizarea unei reforme fiscale curajoase, ramasa astfel schioapa, pune probleme serioase de etica si costa bugetul, dupa estimarile expertilor, intre 1,5 si 2% din PIB, noteaza Sorin Ionita.

Problema politica a Occidentului

Expertul SAR crede ca aceste concluzii ar trebui sa fie reconfortante pentru toata lumea, inclusiv pentru politicienii occidentali, care repeta tot timpul critica fara obiect ca ei nu vor sa acopere cu bani europeni gaura de venituri, produsa de reducerile de impozite in Romania. Liderii europeni stiu care e realitatea, dar aleg sa joace cartea politica a ingrijorarii pentru publicul propriu. Ceea ce preocupa de fapt este dinamica economica robusta a Europei de Est, bazata inclusiv pe competitivitate fiscala, din care cistiga toata lumea, inclusiv multinationalele occidentale care investesc aici, explica Ionita. Si noi avem o problema majora: avem un deficit de management si de organizare, nu de bani.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5080&art=12204&cHash=d4fd106978

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri