Yoga, o practica antica indiana ce consta in exercitiu fizic, respiratie si meditatie, cistiga din ce in ce mai mult teren in SUA, cei mai multi dintre adepti fiind americanii educati si cu bani. Yoga a devenit, in doar citiva ani, o afacere prospera pentru cei care au avut inspiratia sa investeasca in ea. Un studiu recent arata cit de infloritor este comertul cu produse specifice acestei practici.

Anul trecut, americanii au cheltuit 2,95 miliarde de dolari pe cursuri de yoga, echipament si vestimentatie, vacante tematice, casete video cu programe speciale, lucru care se explica mai ales prin faptul ca americanii cauta metode mai simple pentru a se mentine in forma. Acelasi studiu arata ca 16,5 milioane de americani practica yoga, in crestere cu 43% fata de anul 2002. Asa se explica si dezvoltarea in SUA a unei adevarate industrii in jurul acestei practici. Bill Harper, care editeaza revista Yoga Journal, si-a dat seama de potentialul afacerii. Numarul cititorilor, care a ajuns la 325.000, s-a dublat in ultimii patru ani. Competitia in industria yoga este acerba.

Producatori consacrat i de echipament, ca Hugger Mugger si Gaiam s-au trezit peste noapte cu o piata invadata de produse ale altor firme, de la saltele pentru yoga la genti in voga, create de case de moda cunoscute si care se adreseaza exclusiv yoghinilor. Industria yoga a prins si peste granita, in Canada. Omul de afaceri Chip Wilson, proprietarul firmei Lululemon Athletica, a ghicit reteta succesului. Pantalonii si maieurile speciale pentru cursurile de yoga se vind ca piine calda si i-au umflat conturile cu 100 de milioane de dolari din 1998, cind a fondat compania. Yoghinii poarta echipamentul nu numai la cursuri, ci si la supermarket si chiar la restaurant, fiind trendy". Compania lui Wilson are 40 de filiale in Canada si peste hotare, mai ales in Japonia si Australia. Succesul se datoreaza si echipei de profesionisti cu care lucreaza, printre ei numarindu-se si Robert Meers, fostul director executiv al Reebok.

Tot mai multi oameni de afaceri sint atrasi de aceasta tendinta", explica Corey Mulloy, un partener al lui Wilson a carui firma are actiuni la Lululemon & Yoga Works, o retea de studiouri de yoga in expansiune, care are deja 14 sedii in sudul Californiei si New York. Proprietarii salilor de yoga au inceput sa-si diversifice serviciile, pentru a atrage tot mai multi clienti. Este si cazul firmei Exhale, cu sedii la Los Angeles si New York, care se adreseaza mintii si trupului, oferind, pe linga lectiile de yoga, masaje, tratamente faciale si acupunctura.

Yoga, meseria mea

Yoga este meseria mea, hobby-ul meu, pasiunea mea", spune Othene Munson, instructor si proprietarul Centrului Yoga din Atlanta. Plec de-acasa in jurul orei 6 dimineata si ma gindesc ca sint probabil singura de pe autostrada care se duce la serviciu cu placere", marturiseste fostul manechin, care este la fel de entuziasta ca in prima zi, dupa 25 de ani de experienta. Othene calatoreste mult, pentru a fi la curent cu tendintele in materie de yoga. Studiez cu cei mai buni profesori", isi dezvaluie ea secretul datorita caruia s-a mentinut in afacere. Othene preda Iyengar Yoga si Astanga Yoga, de la incepatori la avansati, doua concepte in mare voga la ora actuala.

Yoga amenintata de societatile de consum

Toutsi, dincolo de succesul afacerii in sine, tot mai multi critici se tem ca o societate de consum ca SUA ameninta aceasta disciplina, care are o fundatie spirituala deosebita. Am luat aceasta veche traditie, stiinta si arta yoga si am incercat sa o transplantam in cealalta parte a planetei", a observat Judith Hanson Lasater, un experimentat instructor de yoga. Nu cred ca reusita este totala", a marturisit ea. Oamenii de afaceri nu sint de acord cu ea, spunind ca nu si-au deschis firme doar pentru a avea profit, ci sint gata sa imbratiseze si ei principiile curative ale acestei practici.

Este vorba despre frumusete si ascetica, nu despre opulenta", considera Joan Barnes, fostul director executiv si fondator al firmei Gymboree, care are si un lant de studiouri de yoga in Carolina de Nord. Pentru Cyndi Lee, de 52 de ani, fondator si proprietar al unui centru yoga renumit la New York, Om", afacerea ramine una de suflet. Ea sustine ca a refuzat mai multe oferte de preluare a afacerii de-a lungul timpului. Nu este ca McDonald's, nu producem hamburgeri. Nu sint dispusa sa cedez", a conchis ea, aratind cit de dedicata este practicii yoga.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri