Wall-Street.ro a stat de vorba cu presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Constantin Buzoianu (foto). Citeste un interviu despre reperele evolutiei pietei asigurarilor din Romania in 2011 si tendintele anului in curs, cu reprezentantul cel mai avizat din aceasta industrie.

Wall-Street.ro: Cum se vede piata de asigurari de la varful CSA, in acest moment, si care sunt, in opinia dumneavoastra, principalele probleme cu care se confrunta companiile?

Constantin Buzoianu: Piata de asigurari din Romania, ca de altfel orice piata europeana de asigurari, trece inca prin momente dificile in ceea ce priveste reintrarea pe o tendinta de crestere a volumului de afaceri. Consider ca o prioritate-cheie pentru asiguratori este acordarea unei atentii sporite gestionarii capitalurilor si planificarii acestora. Acestea sunt doua directii esentiale pentru consolidarea puterii financiare a industriei de asigurari, dar care constituie, de asemenea, masuri de pregatire pentru a rezista la eventuale dezechilibre economice viitoare.

Starea economiei, in ansamblul sau, este inca un obstacol cu care se confrunta piata, dar acesta nu este singurul. Se simte din ce in ce mai mult nevoia de a schimba fundamental modul in care actioneaza societatile din aceasta industrie, pentru a se adapta cerintelor consumatorilor si a satisface asteptarile acestora, atat la nivelul produselor, al distributiei, cat si al calitatii serviciilor.

WS.ro:
Asteptarile din piata asigurarilor in 2011 nu au depasit stadiul de speranta, piata suferind scaderi pentru al treilea an la rand, confrom datelor CSA. Cum se intrevede 2012?

C. B.: Estimarile cu privire la evolutia pietelor financiare au devenit din ce in ce mai greu de realizat. Pe langa influenta semnificativa pe care o exercita evolutia celorlalte sectoare economice asupra industriei financiare, trebuie sa luam in calcul si nivelul de trai al consumatorilor de produse financiare, asteptarile acestora cu privire la tendintele pe care le vor inregistra veniturile lor in viitor, precum si increderea deficitara pe care o acorda acestor piete. Industria de asigurari a resimtit cu oarecare intarziere criza financiara. De aceea, cred ca si revenirea pe o tendinta de crestere sustenabila a pietei va avea loc cu o oarecare intarziere fata de relansarea economiei in ansamblul sau si a sectoarelor de care noi, ca industrie, suntem legati in mod direct.

Vorbim aici despre piata creditelor si a finantarilor prin leasing, piata auto, cea imobiliara si a constructiilor, industria de transport si altele. Este prematur in acest moment sa spun ca anul 2012 va fi cel al reintrarii pietei pe tendinta de crestere. As spune, mai degraba, ca acest an ar trebui sa fie unul in care piata de asigurari, in ansamblul ei - supraveghetor, asiguratori si intermediari - ar trebui sa creeze si sa implementeze strategii adaptate la modificarile structurale ale economiei, asa cum au decurs ele din criza financiara. La randul lor, acestea au modificat substantial si caracteristicile riscurilor preluate de catre industria de asigurari.

WS.ro: O analiza SWOT a pietei in 2012?


C.B.: Cred ca cel mai important punct forte al acestei industrii este stabilitatea financiara, asigurata prin prezenta unor actionari puternici, cu reputatie internationala, si care este consolidata prin reglementari conforme cu legislatia europeana. Industria de asigurari a pierdut in ultimii ani la nivelul imaginii, din cauza calitatii serviciilor oferite consumatorilor. Acesta ar fi unul dintre principalele puncte slabe, cauzat de unele practici in instrumentarea si plata daunelor, care au afectat grav increderea consumatorilor in domeniul asigurarilor.

Cea mai mare oportunitate a industriei locale de asigurari o reprezinta potentialul semnificativ de crestere pe care il are, daca ne gandim la nivelul scazut de protectie existent in Romania. De aceea, consider ca procesul de profesionalizare a industriei de asigurari trebuie intensificat, avand in vedere asimetria dintre cunostintele consumatorilor, ofertele de produse si servicii din ce in ce mai complexe si nivelul informatiilor transmise clientilor. Un semnal puternic de alarma pentru asiguratorii auto ar trebui sa il reprezinte cresterea ponderii despagubirilor platite pentru vatamari corporale in total daune platite. Pentru piata, la modul general, evolutiile macroeconomice interne si internationale pot reprezenta atat o amenintare cat si o oportunitate de dezvoltare.

WS.ro:
CASCO si RCA au scazut cu 17% in 2011. Care credeti ca sunt tendintele pe 2012 in asigurarile auto si ce linii de business apreciati ca ar trebui exploatate de companii?

C.B.: Pana anul trecut, cresterea piatei locale de asigurari era dependenta de segmentul auto, respectiv de liniile Casco si RCA. Probabil ca acesta este si motivul pentru care strategiile comerciale ale asiguratorilor vizau o dezvoltare agresiva a afacerilor pe aceste doua segmente. Daca ne referim strict la RCA, aici lucrurile sunt clare - este o asigurare obligatorie de raspundere civila si orice proprietar sau utilizator al unui autovehicul trebuie sa cumpere o astfel de polita. Scaderile inregistrate de portofoliul RCA au fost cauzate de reducerea constanta a tarifelor si nicidecum de reducerea numarului de autovehicule inmatriculate.

Pe segmentul Casco, lucrurile stau cu totul altfel. Scaderea subscrierilor reprezinta, in primul rand, efectul diminuarii finantarilor auto, atat prin credite bancare cat si prin leasing. In plus, dupa declansarea crizei financiare, multi proprietari de autovehicule, cu bugetele din ce in ce mai limitate, au renuntat la incheierea unei asigurari facultative de tip Casco, considerand ca aceasta reprezinta o cheltuiala pe care nu si-o mai pot permite.

Eu cred ca pe RCA vom vedea, in 2012, o usoara revigoare a subscrierilor, datorita incercarilor asiguratorilor de a-si ajusta tarifele in functie de nivelul riscurilor pe care le preiau. In ceea ce priveste subscrierile pe linia Casco, e dificil de estimat cum vor evolua acestea, pentru ca, asa cum am spus, acest segment este strans legat de evolutia altor piete financiare.

Consider ca rolul CSA nu trebuie sa fie cel de apreciere a liniilor de asigurari pe care asiguratorii si intermediarii trebuie sa le dezvolte. Asiguratorii si intermediarii sunt cei care intra in contact direct cu consumatorii de produse de asigurare si care identifica nevoile de protectie ale acestora. Rolul Comisiei este sa reglementeze si sa monitorizeze piata de asigurari, in termeni de stabilitate financiara, corectitudine competitionala si onorarea obligatiilor asumate.

WS.ro: Este posibil ca in 2012 sa asistam la o majorare a tarifelor, in special pe RCA?

C.B.: Comisia de Supraveghere a Asigurarilor supravegheaza corelarea tarifelor cu riscurile asumate de asiguratori si nicidecum nivelul preturilor practicate de catre acestia. CSA nu poate avea obiective legate de tarifele practicate de asiguratori. Legislatia europeana in domeniul asigurarilor, care a fost transpusa in legislatia locala, interzice amestecul autoritatii de supraveghere in politicile asiguratorilor de stabilire a preturilor. Rolul autoritatii de supraveghere este monitorizarea indicatorilor specifici pietei de asigurari, cum ar fi, de exemplu, lichiditatea, constituirea rezervelor tehnice, suficienta si dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice si solvabilitatea, pentru a detecta din timp eventualele probleme majore care ar putea afecta capacitatea financiara a companiilor de asigurare.

WS.ro: CSA a fost criticata deseori pe motiv ca cel putin doua companii de asigurari care vand mult RCA ar trebui declarate insolvabile. Exista in prezent o asemenea situatie?

C.B.: Singura companie care a inregistrat probleme cu nivelul solvabilitatii la sfarsitul anului trecut este Forte Asigurari, caz in care CSA a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara. Analiza datelor si cifrelor transmise Comisiei de catre asiguratori arata ca, in prezent, nu exista semne de ingrijorare cu privire la solvabilitatea companiilor de asigurari.

WS.ro: Cum comentati situatia prezenta, in care modificarile aduse legii asigurarilor obligatorii au transfomat PAID si companiile de asigurari (actionare PAID) in concurenti, diminuand consistent vanzarile pool-ului?

C.B.: Polita obligatorie a locuintelor este un produs distinct, foarte clar definit prin Legea nr. 260/2008, care, din punctul meu de vedere, nu a fost creat pentru a intra in competitie cu produsele facultative. CSA a realizat, la sfarsitul anului trecut, o serie de demersuri catre Ministerul Administratiei si Internelor, care vizeaza impulsionarea aplicarii prevederilor Legii 260/2008 de catre autoritatile locale. Va urma o serie de intalniri si discutii pe aceasta tema, intre reprezentantii CSA si cei ai MAI, care se vor finaliza, probabil, prin demararea unor masuri concrete de aplicarea a legii.

WS.ro: Sunt companiile de asigurari din Romania pregatite pentru o implicare in reforma sistemului de sanatate? Deja una dintre ele a incalcat legislatia si a fost santionata de CSA.

C.B.: Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a sanctionat una dintre societatile de asigurari pentru ca a pus in vanzare un produs necorespunzator din punct de vedere al cerintelor prevazute in legislatie. Asiguratorul respectiv a remediat aspectele pentru care a fost sanctionat si a reluat vanzarea produsului, potrivit unei decizii a Consiliului CSA. Cred ca piata de asigurari poate juca un rol important in reforma sistemului public de sanatate. Este insa nevoie in primul rand de crearea cadrului legal necesar precum si de o strategie clara si transparenta cu privire la atragerea fondurilor suplimentare in sistemul public de la asiguratorii privati.

WS.ro: Pietele din spatiul ECE devin tot mai atractive pentru investitorii straini. Ce noi companii cunoasteti ca si-au anuntat interesul de a intra pe piata din Romania?

C.B.: Piata asigurarilor din Romania are un potential foarte mare de crestere care, cred ca va atrage in continuare noi investitori, atat pe asigurari generale cat si in cele de viata.

WS.ro: Va asteptati la noi fuziuni si achizitii in perioada urmatoare, mai ales ca anul a inceput in forta dupa ce Metlife a cumparat Aviva?

C.B.: Statisticile arata ca procesele de fuziuni si achizitii din industria de asigurari au loc frecvent, la nivel international. Tranzactiile derulate pe piata internationala de fuziuni si achizitii, pe segmentul asigurarilor, au totalizat peste 1,7 miliarde de dolari in ianuarie 2012. Consider ca aceste procese trebuie privite ca un lucru normal, care ajuta la consolidarea pietelor, inclusiv a pietei asigurarilor din tara noastra, in actualul context economico-financiar.

WS.ro: Spre finalul discutiei va propun sa ne oprim si asupra relatiei cu brokerii. Anual gradul de intermediere creste. Reprezinta acest lucru un plus pentru piata de asigurari?

C.B.: Brokerii de asigurare au un rol important in orice piata de asigurari. Ei reprezinta o interfata intre asiguratori si consumatori si, din acest punct de vedere, contributia lor la dezvoltarea industriei este semnificativa. Brokerii nu sunt doar intermediarii unor tranzactii, ci si furnizori de informatii pentru consumatorii de produse de asigurare. Ei trebuie sa asigure transparenta si simetria informatiilor intre consumatori si asiguratori. Daca pentru asiguratori, brokerii reprezinta parteneri de afaceri, in relatia cu clientii, ei joaca un dublu rol - de consultant si de intermediar al unei tranzactii financiare. Consider ca rolul de consultant este astazi esential, pentru ca brokerii pot sustine dezvoltarea gradului de cultura in asigurari.

WS.ro: Mai multe companii de asigurari si-au schimbat managerii in ultimul an. Sunt asiguratorii interesati mai mult de manageri conservatori dupa criza?

C.B.: Actionarii sunt cei care iau decizia de a mentine sau de a schimba managerii unei societati de asigurari. In general, managerii societatilor de asigurare sunt numiti pe perioade determinate de timp, in baza unor contracte de mandat. La sfarsitul mandatului, fie se reinnoiesc contractele, fie se ia decizia de schimbare din functie. Decizia apartine insa doar actionarilor societatilor de asigurare.

WS.ro: In noiembrie ati redus numarul angajatilor din CSA cu 10%. Se mai anunta alte masuri de taiere de costuri la Comisie?
C.B.:
La sfarsitul anului 2011 a avut loc o restructurare si reorganizare a institutiei, ocazie cu care s-a efectuat si o reducere a numarului de angajati. Aceste masuri, absolut necesare in momentul in care au fost adoptate de catre Consiliul CSA, au fost si sunt urmate, in continuare, de un control mult mai bun al costurilor institutiei.

WS.ro: Care sunt obiectivele CSA la nivelul legislatiei secundare in 2012? Care este mesajul dumneavoastra pentru piata de asigurari din Romania?

C.B.: In prezent, CSA analizeaza cateva optiuni de modificare a legislatiei secundare pe zona asigurarilor auto si pe cea a asigurarilor facultative de locuinte. Deocamdata, se lucreaza la un proiect de norme prudentiale privind acoperirea riscurilor de catastrofe naturale. Un astfel de act normativ va inlesni testarea periodica a capacitatii de subscriere si a protectiei adecvate prin reasigurare a companiilor care subscriu riscuri de catastrofe naturale.

Scopul principal este o protectie mai buna a asiguratilor in caz de producer a unor evenimente cu risc deosebit, in primul rand al riscurilor de catastrofa. Societatile vor trebui sa se conformeze unei reasigurari corespunzatoare riscurilor pe care si le asuma.

Modificarea legislatiei secundare este un proces continuu, care se bazeaza pe mai multi factori - rezultatele controalelor efectuate de CSA la companiile de asigurari, cifrele transmise Comisiei de catre asiguratori, analiza indicatorilor de prudentialitate, semnalele primite din partea clientilor, discutiile cu asociatiile profesionale ale pietei, modificari ale legislatiei europene care trebuie transpuse in legislatia nationala. Cred ca este momentul ca societatile de asigurari sa isi analizeze mai atent mecanismele de dezvoltare si sa actioneze asupra angrenajelor care le pot aduce o crestere cantitativa si calitativa, deopotriva.

Cine este Constantin Buzoianu?

Constantin Buzoianu (foto), in varsta de 62 de ani, a fost numit la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut in functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), de catre comisiile de buget-finante din Parlament, in locul Angelei Toncescu, al carui mandat de 5 ani a expirat in 2011. Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti in anul 1971, Constantin Buzoianu a lucrat o perioada de cativa ani ca economist, dupa care a intrat in Ministerul de Interne.

Anul 1998 aduce o schimbare importanta in cariera actualului director al CSA, atunci cand a devenit consilierul directorului general al Omniasig din acea perioada, Constantin Toma. In perioada cu prinsa intre anii 2006 si 2011, Constantin Buzoianu a ocupat functia de vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri