Fondurile de pensii administrate privat si facultative din Romania nu au nici o expunere directa pe Grecia in titluri de stat sau obligatiuni corporative, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"La data de 30 septembrie anul curent, fondurile de pensii administrate privat si facultative din Romania nu aveau nici o expunere directa pe Grecia in titluri de stat sau obligatiuni corporative, ci au expunere indirecta, prin depozitele constituite la bancile locale cu capital elen si prin depozitarii prezenti in Romania", a precizat Mircea Oancea (foto).

Din punct de vedere valoric, fata de finalul lunii septembrie 2010, doar plasamentele in obligatiunile organismelor straine neguvernamentale si obligatiunile corporative au inregistrat scaderi cuprinse intre 8,08% si 9,89%, in timp ce restul claselor de active au inregistrat cresteri de pana la 136,23% (titluri de participare - OPCVM). In trimestrul III 2011, fondurile de pensii au investit pentru prima oara in marfuri, prin achizitia de aur.

In septembrie 2011 aproximativ 88,70% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de 11,30% erau investitii externe, din care investitii UE 11,27%, iar investitii in state terte 0,03%. Depozitele bancare aveau, la finele lunii septembrie, o pondere de 9,39% in totalul activelor nete pe segmentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), din care, doar 2 procente reprezentau expunerea pe bancile elene.

Fondurile de pensii nu au presiune pe lichiditate


"Noi am incercat impreuna cu piata ca in aceasta perioada sa discutam, sa facem analize si previziuni privind expunerile si lichiditatea. Fondurile de pensii din Romania, dar si in general, au un avantaj major, acela de a nu avea o presiune pe lichiditate, cel putin in faza de acumulare, asa cum suntem in Romania", a declarat Mircea Oancea.

Astfel, daca in sistemul bancar, stirile negative pot duce la retrageri masive, in cazul fondurilor de pensii nu se dicusta in acesti termeni, deoarece investitiile sunt realizate pe termen lung. Valoarea portofoliilor poate suferi pe termen scurt ajutari, reduceri ale valorii de detinere, dar pe termen lung aceste valori se corecteaza prin diversisificare, atat ca emintenti cat si ca sectoare de activitate.

In ceea ce priveste ponderea actiunilor din portofoliile fondurilor, desi acestea au suferit corectii importante si au afectat si valoarea unitatilor de fond, fondurie de pensii isi vor pastra expunerea pe aceste instrumente. "Valoarea portofoliilor actiunilor pe termen scurt si mediu se poate ajusta prin evolutia valorii actiunilor pe piata dar si prin castigurile din dividende. Fondurile de pensii nu investesc doar in functie de anumite conjuncturi pe piata, iar emitentii in care fondurile de pensii au investiti nu au probleme financiare".

El a adaugat ca la nivelul industriei de pensii, s-a constatat o reducere a randamentelor din acest an datorita evolutiei dobanzilor, a intrumentelor cu venit fix, care au fost in scadere, si nu in ultmul rand a volatilitatii pietelor financiare, atat din Romania cat si din Uniunea Europeana, acolo un fondurile de pensii investesc, in special in obligatiuni corporative.

Rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 luni a fost de 9,5063%, in timp ce pentru fondurile de pensii facultative de 5,8%, potrivit sefului CSSPP.

La sfarsitul primului semstru din 2011, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital.

De asemenea, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vvivace, BCR Prudent, BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil si 10 administratori autorizati de catre CSSPP.

In luna august, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat autorizarea prealabila a fuziunii fondurilor de pensii facultative BRD Primo (fond absorbit) si BRD Medio (fond absorbant), ambele administrate de BRD Pensii Private. Potrivit legislatiei, procesul de autorizare a fuziunii cuprinde doua etape, prealabila si definitiva.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri