Urmatoarele luni vor aduce cateva manevre disperate ale politicienilor menite sa salveze sistemul fiscal, potrivit analistilor Saxo Bank. In raportul pe ultimul trimestru al anului, banca specializata in tranzactii si investitii online arata ca acest lucru va duce, in cele din urma, la Criza 2.0
In ultimele luni, perspectivele de crestere economica s-au diminuat considerabil, iar guvernele si bancile centrale se straduiesc acum sa salveze sistemul inca o data.

„In Europa, eforturile guvernelor de a salva Uniunea Europeana de criza datoriilor s-au diminuat si ele, de vreme ce formatiunile politice aflate la putere sunt tot mai ingrijorate de agenda locala. Cu toate acestea, pentru prima data in luni de zile, Saxo Bank este optimista si crede ca aceasta Criza 2.0 poate aduce o confruntare reala intre demonii crizei lumii Occidentale si practicile proaste si ar conduce la piete libere in care alocarea capitalului s-ar face in functie de cel mai mare profit marginal”, se arata in raportul de analiza.

“Eforturile politicienilor din tarile dezvoltate de a salva economiile fara imprumuturi, stimulente si emisiuni monetare au esuat din 2008 incoace, in sensul construirii unei reveniri sustenabile. Se pare ca politicienii si bancile centrale nu prea au invatat mare lucru din greselile trecutului. De fapt, se pare ca vor sa dubleze aceste eforturi, o situatie pe care am numit-o Interventie Maxima, situatie care credem ca va conduce la Criza 2.0”, a comentat Steen Jakobsen, economist sef Saxo Bank.

Desi economia mondiala va inregistra o crestere economica robusta anul acesta, de 3,8%, economistii Saxo considera cifra nu arata decat distanta dintre tarile dezvoltate si cele emergente. In timp ce economiile dezvoltate, conduse de luptatorii grei (SUA si zona Euro), se chinuie sa reduca pierderile, pietele emergente au crescut dobanzile odata cu presiunile inflationiste crescande si cererea interna semnificativa.

Saxo Bank se asteapta ca “Operatiunea Twist” sa fie urmatorul pas catre noua emisiune monetara, cel mai probabil undeva in primul trimestru al lui 2012.

De asemenea, analistii se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa reintroduca, inainte de sfarsitul anului, o noua dobanda fixa, lichiditati pe termen lung pentru banci, alimentand sistemul cu lichidatati si fortand pietele actuale sa mentina dobanzile sub dobanda de refinantare de 1,5% - care si ea ar putea sa scada.

Analistii Saxo Bank anticipeaza ca profiturile realizate pe seama dolarului american vor continua sa scada, echilibrand cumva tot ce s-a castigat pe aceasta moneda anul trecut si in prima parte a lui 2011.

Euro ar putea primi o gura de oxigen, pe termen scurt, daca UE va reusi sa iasa din impas si sa impuna disciplina pe piata. Coroana norvegiana pare un pic mai sigura decat cea suedeza, dar va fi greu sa imite performantele uimitoare ale francului elvetian. Dolarul australian si cel neozeelandez raman supraapreciati, motiv pentru care tranzactiile pe aceste monede vor ramane si ele secundare”.

Conform raportului Saxo Bank, China se confrunta cu o erodare a competitivitatii sale globale in care factorii dominanti sunt presiunile salariale legate de o inflatie galopanta.

„Moneda chineza si reevaluarea ei gradata are si ea rolul ei, iar scaderea competitivitatii Chinei poate fi privita ca un factor ajutator in procesul de reechilibrare globala. Dar autoritatile chineze considera ca nu este niciun motiv de panica. Daca vor reusi sa duca la bun sfarsit ultimul plan cincinal, atunci aceasta dezvoltare si impactul ei asupra balantei comerciale nu vor reprezenta o problema majora”, se mai arata in raport.

Analistii bancii nu recomanda investitorilor sa mizeze totul pe actiuni, in ciuda fundamentelor atragatoare.

„Are mai mult sens sa pastrezi o rezerva, daca stocurile continua sa scada datorita unor evenimente neprevazute si, sa maresti expunerea, daca stocurile se prabusesc. Acest lucru poate creste tensiunea multor investitori, dar este cea mai profitabila strategie: sa continui sa cresti expunerea la bunurile riscante. Daca vor aparea surprize in datele economice viitoare, cei mai mari castigatori vor fi actiunile din sectoarele financiar, materii prime si industrial. Investitorii care vor sa isi asume riscuri, trebuie sa tina cont de aceste sectoare, deoarece aici exista cel mai mare potential raport risc-castig”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri