Romania a coborat 10 pozitii, clasandu-se pe locul 77, intr-un top al competitivitatii realizat de Forumul Economic Mondial pentru 142 de state si a fost depasita de Bulgaria, iar in Uniunea Europeana se situeaza pe penultima pozitie, inaintea Greciei, potrivit Mediafax.
Bulgaria a inregistrat un declin de trei pozitii, de pe 71 pe 74, iar Romania a coborat de pe 67 pe 77. Grecia, cel mai slab plasat stat UE, a pierdut sapte locuri si a ajuns pe 90.

Cei mai problematici factori pentru derularea de afaceri in Romania sunt, potrivit raportului, nivelul taxelor, birocratia, instabilitatea legislativa, accesul la finantare, coruptia, infrastructura insuficienta, reglementarile privind taxele, inflatia, etica slaba privind munca in randul angajatilor, forta de munca inadecvat pregatita, legislatia restricitva pentru piata muncii sau instabilitatea guvernamentala.

Romania a obtinut cel mai slab punctaj in privinta inovatiei, de 2,9 puncte din sapte posibile, unde scorul mai ridicat indica o competitivitate mai buna a economiei. Rezultate slabe au fost inregistrate si pentru infrastructura, 3,4 puncte, respectiv institutii si gradul de sofisiticare al mediului de afaceri, cate 3,5 puncte.

Cele mai bune rezultate au fost consemnate de Romania la sanatate si educatie primara, 5,7 puncte, respectiv climatul macroeconomic, 4,5 puncte.

Pe primele pozitii ale clasamentului se situeaza in ordine Elvetia, Singapore, Suedia, Finlanda, SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Japonia si Marea Britanie.

In Europa Centrala si de Est, cel mai bine este plasata Estonia (33), urmata de Cehia (38), Polonia (41), Lituania (44), Ungaria (48), Slovenia (57), Turcia (59), Letonia (64), Rusia (66), Slovacia (69) si Bulgaria (74).

Romania ocupa locul 77, cu 4,08 puncte din sapte posibile. Acelasi punctaj a fost obtinut de Filipine si Croatia.
In regiune, Romania devanseaza, cu exceptia Greciei, doar state din afara Uniunii Europene, respectiv Albania (78), Macedonia (79), Ucraina (87), Moldova (93), Serbia (95) si Bosnia-Hertegovina (100).

Angola, Burundi, Haiti si Ciad ocupa ultimele patru pozitii ale topului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri