Analistii Erste considera ca evaluarea pe termen mediu si lung a societatilor de investitii financiare (SIF) este “amenintata serios” de politica agresiva de acordare a dividendelor practicata de acestea.
Vanzarea activelor si distribuirea profitului rezultat sub forma de dividende este considerata o practica nesustenabila de catre expertii bancii austriece.

Avand in vedere ca dividendele sunt alimentate de vanzarile activelor cheie ale acestora (in special detinerile din cadrul BRD), veniturile din aceasta activitate a SIF-urilor s-ar putea deteriora progresiv, avand totodata posibilitatea de a compromite planurile de investitii care nu sunt deloc compatibile cu dividendele generoase distribuite”, se mentioneaza intr-un raport al Erste Group.

SIF Transilvania (SIF3) si SIF Moldova (SIF2) sunt doua dintre SIF-urile care au vandut actiuni BRD in prima jumatate a anului. SIF3 a renuntat la un pachet de 0,5% din a doua cea mai mare bansca din Romania, in vreme ce SIF Moldova a lichidat o participatie de 0,14%. Pachete minore (sub 0,1%) au mai fost vandute de SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4).

Costel Ceocea (foto), directorul general si presedintele SIF Moldova, spune ca banii din vanzarea activelor sunt adesea reinvestiti, neexistand riscul unei epuizari a surselor de venit.

Banii nu i-am luat ca sa ii consumam sau ca sa stam degeaba pe ei. Sumele rezultate din vanzari, asa cum a fost cazul BRD, sunt folosite pentru a ne repozitiona pe alti emitenti, precum Fondul Proprietatea. Ne gandim sa ne consolidam si pe alti emitenti aflati in crestere, vezi cazul Bancii Transilvania, care anul acesta a intrat in randul primelor cinci banci locale. Viitoarele investitii depind doar de evolutia pietei si de oportunitatile pe care le gasim”, a declarat presedintele SIF2.

Floriean Firu, vicepresedintele SIF Transilvania – societatea care a vandut cele mai multe actiuni BRD in acest an, nu a vrut sa comenteze informatiile prezentate in raportul intocmit de analistii Erste Group.

Costel Ceocea spune ca nu se poate vorbi despre un program “prea agresiv” de acordare a dividendelor, subliniind faptul ca politica predictibila distributie a profitului, anuntata in acest an de SIF Moldova, a fost foarte bine intampinata in piata.


SIF Moldova este prima societate care a propus vreodata actionarilor o politica de dividend predictibila, urmand sa asigure un randament de minim 5% daca cotatia actiunilor va fi de cel mult 2 lei/titlu. La momentul realizarii acestui anunt, o parte din analistii de pe bursa au estimat ca astfel de practici se vor extinde si in cazul altor SIF-uri.


Negocieri SIF-uri – Erste, pentru vanzarea pachetelor BCR, pana pe 10 septembrie


Presedintele SIF2 a vorbit si despre motivele reducerii participatiei din cadrul BRD. “Detinerile pe care le avem in sistemul bancar reflecta o expunere mare pe acest sector. Contextul macroeconomic nu foarte stabil, politica de dividende a bancilor din portofoliu, precum si evolutia din piata a acestor titluri sunt argumentele care ne fac sa apelam la vanzarea unor pachete de pe bancar”, spune Costel Ceocea.

Mai multe SIF-uri si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca BCR nu a mai acordat dividende in ultimii doi ani, profitul fiind folosit pentru a majora capitalul bancii.

Societatile de investitii financiare vor sa isi lichidizeze detinerile din cadrul BCR, existand discutii in acest sens cu Erste Group, principalul actionar al bancii romanesti. Avand in vedere ca listarea BCR este foarte putin probabila, SIF-urile vor miza cel mai probabil pe vanzarea acestor active catre Erste. Tranzactia ar putea sa includa si actiuni Erste.

Pana pe 10 septembrie ne vom intalni cu reprezentantii Erste pentru clarifica ce se intampla cu detinerile din cadrul BCR. Pana atunci nu exista foarte multe detalii despre schimb”, a declarat Ceocea.

In privinta banilor rezultati din vanzarile de active, seful SIF Moldova spune ca acestia vor fi in cea mai mare parta reinvestiti in companii romanesti.

“Suntem mai degraba tentati de societatile locale, pe care le cunoastem mult mai bine decat alternativele externe. Nu exclud sa avem ceva investitii in spatiul comunitar sau in afara acestuia, chiar am avut o detinere in cadrul Gabriel Resources, pe care am marcat-o in piata cu profit, dar momentan suntem concentrati pe spatiul intern”, spune presedintele SIF2.

Sursa imagine: SIF Moldova
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri