Bursa de la Bucuresti a crescut cu 1,74%, insa dupa revenirea usoara din ultimele doua saptamani a recuperat doar o parte din corectia dura din prima parte a lunii a august, astfel ca in luna august a scazut cu 9,44%, scrie Mediafax.
In prima parte a lunii piata a cazut cu peste 17%, trecand printr-o perioada marcata de volatilitate ridicata ca urmare a retrogradarii ratingului SUA de catre agentia Standard&Poor's, pe 5 august. Corectia dura a impins indicii sub nivelurile de la finalul anului trecut.

Din 10 august bursa a inceput sa recupereze lent o parte din corectie, insa pana miercuri nu a reusit sa revina peste nivelul de la sfarsitul anului trecut. Raportat la nivelul de la finalul anului 2010, indicele general, BET-C, este cu 6,22% mai jos, iar indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, are un recul de 8,81%.

Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, explica prudenta investitorilor de la BVB prin informatiile noi care apar pe subiectul datoriilor suverane si care ajung sa miste pietele mature si indirect duc la oscilatii mai ridicate pe bursa de la Bucuresti, mai ales in cazul perioadelor de scadere.

"Explicatia consta in faptul ca piata noastra este condusa practic de capitalul strain care in prezent poate gasi oportunitati de plasament pe pietele mature in conditii de rentabilitate potentiala/risc percepute ca fiind mai atractive. Bursa noastra ar fi fost mult mai stabila in cazul in care am fi avut fonduri mutuale si de pensii puternice, ceea ce nu este cazul. Fara investitori institutionali puternici autohtoni, care sa controleze o buna parte din free float-ul BVB, este clar ca miscarile actiunilor sunt induse de capitalul strain, care in aceasta perioada de turbulente are la randul sau dubii referitoare la pozitionarea fata de actiuni ca clasa de active", a declarat Caruntu.

Daca in zilele in care cotatiile scadeau puternic, BVB consemna unele dintre cele mai mari rulaje din acest an, perioada de recuperare a fost marcata de transferuri cu volume reduse in majoritatea sedintelor.

Analistul spune ca in perioadele mai agitate investitorii straini prefera actiunile de pe bursele mari si nu iau o expunere mai mare pe piete cu grad mai ridicat de risc, cum este cea din Romania.

"De ce nu s-ar uita mai intai marii investitori straini catre pietele de actiuni mai mari si mai eficiente informational? Asa se explica apatia de la BVB. Inconvenientul unei burse mici precum BVB este ca atunci cand intervin momente de tensiune pe pietele financiare se inregistreaza ajustari mai dure decat pe bursele mature din cauza posibilitatilor reduse de exit ale investitorilor straini. Totodata, cand bursele externe isi revin aceasta recuperare pe volume ridicate are o anumita intarziere la BVB, tocmai pentru ca investitorii vor «marca» mai intai oportunitatile de pe pietele mai lichide", a adaugat Caruntu.

In sedinta de miercuri, investitorii au tranzactionat actiuni de 37,7 milioane lei (8,9 milioane euro), suma din care 75% au reprezentat operatiuni cu titlurile BRD (BRD) si Fondul Proprietatea (FP). Rulajul a fost cu 36% mai redus decat lichiditatea sedintei precedente, de 58,6 milioane lei (13,8 milioane euro), care a fost sustinut de cinci deal-uri cu 0,45% din actiunile BRD.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, avansa cu 1,63%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,88% peste nivelul de marti.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 2,77%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a crescut cu 2,02%.

Doar actiunile emise de 14 companii din cele 78 de societati listate pe primele trei categorii si la sectiunea "Internationale" au inregistrat rulaje de peste 100.000 de lei.

"Volatilitatea pietelor in prezent pleaca de la faptul ca investitorii nu pot sa evalueze inca in ce masura economiile mature risca sa aiba pe termen mediu o crestere mult mai lenta decat asteptarile, sau chiar sa marcheze o reintrare temporara in recesiune, sub presiunile de consolidare fiscala. Cred ca vorbim de un moment de cotitura in ceeea ce priveste modul in care investitorii isi vor construi portofoliile de actiuni de acum inainte", a afirmat Caruntu.

Actiunile BRD au consemnat si miercuri cele mai mari tranzactii din piata, de 18,5 milioane lei, devansand titlurile Fondului Proprietatea. Cele mai mari trei pachete, reprezentand 0,17% din actiunile bancii au fost transferate in jurul orei 13:57, pentru 14,3 milioane lei (3,4 milioane euro). Cu titlurile BRD a fost realizat si un deal de 3,6 milioane lei.

La finalul zilei, actiunile bancii erau in stagnare la pretul de 12 lei.

Operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea au cumulat 9,8 milioane lei, din care 1,6 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,456 lei, pret in crestere cu 1,27%.

Pe piata Rasdaq operatiunile au insumat doar 301.000 lei, valoare cu mult sub lichiditatea sedintei precedente, de 4,4 milioane lei.

Totusi, rulajul de marti a fost asigurat in proportie de 91% de transferuri cu aproape 17% din actiunile firmei Lactate Natura Targoviste (INBO), societate controlata de omul de afaceri Catalin Chelu.

In sedinta de miercuri, actiunile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu tranzactii de 50.000 de lei, iar pretul a crescut cu 6,93%, la 0,1497 lei.

Caruntu crede ca piata locala va recupera pana la sfarsitul anului o parte din corectia inregistrata in primele doua saptamani din august, insa spune ca este foarte dificil de facut estimari in ceea ce priveste amplitudinea revenirii atat timp cat exista niste variabile greu de previzionat la nivelul economiilor importante si mai ales in conditiile in care "bioritmul investitorilor a fost afectat de senzatiile tari incercate in ultimele luni".

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in urcare cu pana la 2,2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 2,2%.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri