China Nuclear PowerEngineering (CNPEC) este interesata sa investeasca in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, adaugand ca pana in octombrie ar putea fi semnat acordul de confidentialitate cu compania chineza, scrie Mediafax.

"(...) compania chineza si-a exprimat interesul pentru proiectul nostru de la Cernavoda. In acest sens, am convenit ca, in urmatoarea perioada, discutiile tehnice sa continue, astfel incat, in luna octombrie, sa se semneze acordul de confidentialitate, care va permite continuarea negocierilor si intrarea in proiect a companiei China Nuclear Power Engineering, alaturi de ceilalti parteneri, Arcelor Mittal, Enel si Nuclearelectrica", a aratat Ariton.

Ministrul Economiei s-a intalnit, la Shenzen, in cadrul vizitei de lucru pe care o efectueaza in China, cu conducerea grupului Guangdong Nuclear Power, din care face parte CNPEC. [Citeste aici: Totul despre deplasarea lui Boc in China].

Cine sunt chinezii interesati de proiectul nuclear de la Cernavoda?

China Nuclear Power Engineering Co., Ltd (CNPEC), parte a grupului China Guangdong Nuclear Power Holding Corporation, a fost infiintata in februarie 2004. Potrivit informatiilor de propriul site, domeniile sale de activitate includ, printre altele, construirea, managementul si supervizarea proiectelor civile din energia nucleara, termica, hidraulica etc. Compania a obtinut, de-a lungul timpului, o serie de certificari de calitate, printre care si ISO9001:2000.

Compania-mama, China Guangdong Nuclear Power Holding Corporation, a fost fondata in 1994 si, conform informatiilor de pe site-ul sau, este singura companie din China axata pe energia "curata". Grupul detine peste 20 de subsidiare.

Pana in prezent, compania chineza a desfasurat doua runde de discutii cu partea romana despre proiectul de la Cernavoda, prima la Beijing, in luna mai 2011, iar a doua la Bucuresti, la inceputul lunii iulie 2011.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.

De acest proiect s-au aratat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea si SUA.

Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda.

Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei de la Cernavoda asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.

Ce alte proiecte sunt pe masa negocierilor

Reprezentantii Guvernului discuta cu potentialii investitori chinezi despre realizarea unor proiecte precum noi capacitati de carbune Termoelectrica la Doicesti, autostrada Sibiu-Pitesti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea, precum si despre vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transelectrica, potrivit Mediafax.

Cele doua grupuri de productie a energiei de la Doicesti inseamna o investitie de 700 de milioane de euro, iar Termoelectrica a semnat deja un acord cu China Huadian Engeneering.

In plus, State Grid Corporation of China este interesata sa preia 15% din actiunile transportatorului de energie Transelectrica. Reprezentantii Guvernului au precizat doar ca vanzarea actiunilor se va realiza prin oferta publica.

Boc spera totodata sa atraga si investitori pentru realizarea, in parteneriat public-privat, a autostrazii Sibiu-Pitesti, o investitie evaluata la 3,2 miliarde de euro. In plus, si linia privata de metrou Bragadiru-Voluntari, dar si podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea, sunt pe lista Executivului pentru a fi realizate in parteneriat public-privat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri