Asociatia Business Software Alliance, ce reuneste principalii producatori de software din Romania, anunta daune de sute de mii de euro produse doar in ultimele 9 luni de persoane juridice si fizice ce au comercializat programe pentru calculator nelicentiate.
In ultimul an, cu sprijinul tehnic al Business Software Alliance, echipe ale Inspectoratelor Judetene de Politie, coordonate de Parchete, atat la nivel local, cat si la nivel central, au intreprins investigatii cu privire la activitatea unor persoane juridice si fizice, in ceea ce priveste distribuirea de programe pentru calculator fara licenta. In urma investigatiilor, au fost descoperite mai multe persoane juridice si fizice care comercializau programe pentru calculator fara licenta, fie pre-instalate pe sistemele de calcul distribuite, fie pe discuri optice pirat.

“Ca urmare a acestor actiuni, persoanele fizice si juridice ce au fost identificate ca distribuie programe pentru calculator nelicentiate, fie au primit amenzi (administrative sau penale), fie au fost condamnate la inchisoare cu suspendare. De asemenea, au fost obligate la plata daunelor cauzate titularilor de drepturi de autor prejudiciati, in unele situatii chiar triplul sumelor ce ar fi fost legal datorate”, a declarat Magda Popescu, Business Software Alliance outside counsel

In ultimele 9 luni, Business Software Alliance, impreuna cu ofiterii si procurorii specializati in materia drepturilor de proprietate intelectuala au investigat peste 40 de cazuri de distributie neautorizata de programe pentru calculator, atat de societati comerciale, cat si de persoane fizice.

In 17 asemenea cazuri, ca urmare a probatoriului administrat, instantele judecatoresti penale au decis ca persoanele implicate sa despagubeasca titularii de drepturi de autor carora li s-au adus prejudicii cu peste 440.000 euro si in plus au primit si condamnari la amenda sau inchisoare cu suspendare de pana la 3 ani.

Conform legislatiei in vigoare, activitatea de distribuire de programe pentru calculator pirat/nelicentiate reprezinta infractiune, fiind prevazuta de art. 139 alin. 2,3 si 5 din Legea nr. 8/1996 modificata si completata, si se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare de la 1 la 12 ani.

In plus, conform reglementarilor in vigoare din octombrie 2006, societatile comerciale raspund penal, pedeapsa prevazuta in general de legislatia penala fiind amenda penala de la 5.000 lei la 600.000 lei, la care se pot adauga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societatii, suspendarea totala sau partiala a activitatii, inchiderea unor puncte de lucru, interdictia temporara de a mai participa la proceduri de achizitii publice, difuzarea hotararii de condamnare).

In afara raspunderii penale, persoanele fizice si juridice raspund civil, trebuind sa plateasca despagubiri titularilor drepturilor de autor incalcate, care se pot ridica la triplul valorii software-ului cu privire la care s-au incalcat drepturile de autor.

Utilizarea si distribuirea de software piratat vor ramane in vizorul Business Software Alliance, al Inspectoratului General al Politiei Romane si al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si in urmatoarea perioada, cu scopul de a diminua rata pirateriei din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri