Bursa a scazut cu 0,87%, dupa doar o zi de crestere usoara, insa majoritatea investitorilor au continuat sa fie prudenti la tranzactionare, astfel ca lichiditatea a fost dominata din nou de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP),scrie Mediafax.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au continuat sa ia deciziile de investitii in functie de evolutia burselor externe, care au inregistrat corectii dupa ce miercuri Fitch a redus ratingul Greciei cu trei trepte, de la "B+" la "CCC", iar Moody's a plasat ratingul SUA sub evaluare pentru o posibila retrogradare de la nivelul de top "AAA".

Totusi, corectiile usoare inregistrate de cele mai multe actiuni de la BVB au venit pe rulaje reduse. Doar titlurile emise de 15 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB consemnau operatiuni mai mari de 100.000 de lei.

"Afluxul de stiri despre problema datoriilor suverane ale statelor din zona euro si SUA se pare ca ii tine in sah pe investitorii locali, acestia fiind in continuare foarte prudenti chiar daca economia locala a inceput in ultima perioada sa fie din ce in ce mai bine vazuta de investitorii straini. De altfel, toate pietele financiare sunt intr-o stare de tensiune, iar acest lucru este de inteles in conditiile in care zilnic vedem modificari ale ratingurilor statelor care intampina probleme in restituirea datoriilor acumulate in ultimii ani, iar acest lucru nu ramane fara repercusiuni si plan local", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

El crede investitorii de pe piata locala sunt pe pozitii de asteptare deoarece bursele externe nu au consemnat scaderi foarte puternice, datorate situatiei macroeconomice globale actuale dar si stirilor pozitive din ultima perioada legate de imbunatatirea ratingului Romaniei.

"Acest lucru arata ca in piata locala inca exista incredere din partea investitorilor, iar daca ne uitam la raportarile nerezidentilor, acestia sunt din ce in ce mai activi chiar daca pentru moment activitatea lor nu se reflecta in piata intr-un volum tranzactionat foarte mare", a adaugat brokerul.

Cele mai recente tranzactii cu primele zece actiuni in functie de lichiditate, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,07% sub nivelul de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 1,26%.

Corectiile usoare au influentat si indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP. Astfel, indicele a scazut cu 0,89%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 53,5 milioane lei (12,5 milioane euro), valoare cu 40% mai mare decat rulajul sedintei precedente, de 38,1 milioane lei (8,9 milioane euro).

Totusi, 80% din lichiditatea pietei a fost asigurata de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 42,4 milioane lei. Aproape un sfert din aceasta suma a reprezentat valoarea unui deal, de 10,1 milioane lei, cu 0,14% din titluri.

Tranzactia speciala a fost realizata la 0,517 lei, pret cu 1,24% sub inchiderea de miercuri, iar pe piata principala pretul a scazut cu doar 0,1%, la 0,523 lei.

"In perioada verii nu cred ca vom asista la o situatie foarte diferita de cea actuala. Piata va avea in continuare o evolutie foarte volatila dar fara o directie clara, situatie datorata in special contextului extern, iar de la inceputul toamnei este posibil sa vedem o agitatie din ce in ce mai mare. Preturile actuale sunt foarte scazute, majoritatea titlurilor fiind subevaluate fata de valorile fundamentale, iar acest lucru cred ca va incepe sa fie speculat incet, incet de investitori. Ceea ce ii impiedica pentru moment este un impuls clar de incredere, dar o data ce acesta se va intampla vom vedea efervescenta din partea investitorilor", a mai spus Muresian.

Pe piata Rasdaq au fost realizate mai multe operatiuni prin care au fost transferate pachete reprezentand peste 33,82% din actiunile Argus Constanta (UARG), pentru 38,8 milioane lei. Din aceasta suma 21,2 milioane lei au reprezentat tranzactii speciale.

La finalul sedintei, titlurile Argus au ajuns la 3,25 lei/actiune, in crestere cu 25% fata de inchiderea de miercuri. Deal-urile au fost realizate la acelasi pret, de 3,2 lei, cu 23,08% peste nivelul de miercuri. Prin operatiunile de joi ar putea rezulta o schimbare importanta in structura actionariatului producatorului de ulei.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de cel mult 0,6%. Pe de alta parte, bursele din Slovenia, Rusia si Bulgaria avansau cu pana la 1%.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri