Conduce de doua decenii combinatul valcean Oltchim, perioada in care compania a fost tinuta in viata de banii de la Stat. Constantin Roibu vorbeste relaxat despre scenariul privatizarii pentru Oltchim, insa este categoric: vanzarea nu va fi posibila anul acesta – asa cum a cerut Fondul Monetar International (FMI), ci abia peste un an.
Wall-Street.ro: FMI si guvernantii insista pentru privatizarea Oltchim. Este o veste buna pentru dumneavoastra?

Constantin Roibu: Sunt intru totul de acord cu hotararea Guvernului si a FMI-ului. Privatizarea va duce la incheierea acestui circ si al litigiului cu PCC (n.red.: care detine 15,7% din actiunile Oltchim). Privatizarea va arata daca PCC este sau nu un investitor serios. Ma bucur ca prin acest proces vom avea sansa sa vina un actionar serios, care sa ia un pachet de actiuni, iar societatea sa se ridice la adevarata sa valoare. (Citeste aici un interviu acordat de catre oficialul Petro Carbo Chem (PCC), actionar minoritar in cadrul Oltchim)

Wall-Street.ro: Veti mai conduce Oltchim odata incheiat procesul de privatizare?

Constantin Roibu: Nu pot sa spun acest lucru. Singurul lucru pe care mi-l doresc e sa fiu sanatos. Nu inseamna ca, daca societatea va fi privatizata, nu voi avea un loc in conducerea societatii. Exceptia va fi doar in situatia in care PCC va fi actionar majoritar. Este exclus sa colaborez cu ei. Nu voi insista sa lucrez cu viitorul actionar in calitate de director general. Nu sunt un om la care poti renunta atat de usor prin prisma experientei manageriale si in industria petrochimica.

Wall-Street.ro: “Oltchim, cea mai privatizata companie din Romania”. Cum comentati aceasta declaratie?

Constantin Roibu: Este o eroare. Oltchim a fost angrenata intr-un singur proces de privatizare, cand eu eram la AVAS, in 1994, cand a fost organizata o competitie pentru adjudecarea societatii. Atunci a fost agreata vanzarea pachetului, insa castigatorii nu au respectat contractul de privatizare si dupa doua luni de zile intelegerea a fost anulata. Contractul a fost foarte bine facut, astfel incat cumparatorul nu putea inchide societatea. In alte cazuri, caietul de sarcini nu a fost pus pe piata.

Wall-Street.ro: Dar in 2008? A fost atunci combinatul “pe piata”?

Constantin Roibu: Da, atunci a fost doar o intentie a Guvernului Tariceanu sa scoata societatea la privatizare. Chiar si inainte de declansarea crizei era interes in piata pentru Oltchim.

Wall-Street.ro: Aveti vesti de la Bruxelles in privinta conversiei datoriilor in actiuni?

Constantin Roibu: Asteptam un raspuns de la Comisia Europeana pe tema conversiei creantei in actiuni. Normal ar fi ca Bruxelles-ul sa vina cu un raspuns fata de notificarea noastra, iar daca nu a dat inca un verdict, motivul consta in reclamatiile PCC.

Atat din punct de vedere tehnic, cat si al legislatiei romanesti, Comisia Europeana nu are motive sa respinga solicitarea Statului roman. PCC nu joaca in mod corect. De ce? In iunie 2007, dupa ce a cumparat 1% din companie pe Bursa, a trimis scrisoare catre AVAS, actionarul majoritar de atunci, care a ajuns si la Bruxelles, conform careia ar fi de acord cu conversia datoriilor pe care societatea le are fata de Stat. Si au spus ca vor veni cu bani ca sa isi pastreze procentele.

[Autoritatile analizeaza mai multe propuneri de conversie a unor creante in actiuni, in vederea privatizarii Oltchim, si nu iau in calcul stergerea datoriilor combinatului chimic.]

Wall-Street.ro: De ce ar trebui facuta conversia datoriilor in actiuni?

Constantin Roibu: Alaturi de Statul roman au venit si alti creditori privati care sunt dispusi sa converteasca o parte din actiuni. Mai mult, o parte dintre bancile finantatoare au solicitat sa converteasca o parte din credite in actiuni. Statul este un actionar care vrea sa isi recupereze investitiile, iar pentru atingerea acestui scop are mai multe variante: sa inchida societatea, dar nu recupereaza nimic, sau are posibilitatea sa converteasca datoriile in actiuni. Iar apoi, cand conditiile vor fi avantajoase, va scoate la vanzare pachetul de actiuni. Astfel, vom acorda drept de preferinta si celorlalti actionari sa isi pastreze procentele, lucru care va fi pozitiv pentru societate intrucat se capitalizeaza.

Wall-Street.ro: Si care vor fi efectele conversiei asupra privatizarii Oltchim?


Constantin Roibu:
Compania va fi mai pregatita de privatizare dupa conversie, iar acest lucru va duce la reducerea gradului de indatorare a societatii. Compania va avea capitaluri proprii si va fi bancabila.

Doua - trei luni de zile ne va lua sa organizam o adunare generala pentru o majorare de capital, iar in mod automat capitalurile proprii vor deveni pozitive. Bineinteles, solutia este sa nu incepem din nou procese si sa continuam cu blocarea in instanta a hotararilor Adunarii Generale de catre PCC. Una este sa scoti la vanzare o companie cu fabricile oprite si alta sa incerci sa vinzi operatiuni inchise.

Wall-Street.ro: Cat de bancabila este astazi Oltchim?


Constantin Roibu:
Este la fel de rea situatia. In momentul in care capitalurile proprii sunt negative, orice banca trebuie sa isi creeze provizioane uriase pentru a te finanta, ceea ce pentru ele inseamna reducerea profitului. Apetitul bancilor este scazut. In plus, orice tentativa de finantare este atacata in instanta de catre PCC.

De asemenea, pierdem mult timp cu procese si cu adunarile generale in care actionarii vin cu tot felul de solicitari suplimentare. Ei vor sa obtina cat mai multe informatii si date despre companie pe care sa le foloseasca in calitatea lor de investitor interesat de pachetul majoritar al Oltchim.

Wall-Street.ro: Este interes pentru Oltchim? Sunt petitori pentru companie?


Constantin Roibu: Asa cum vad situatia acum, interes va fi pentru cumpararea pachetului majoritar. Cred ca si aceasta perioada de criza este potrivita atata timp avem piata pentru produsele Oltchim, iar studiile estimeaza o crestere a consumului pana in 2020. Contextul este mai bun decat inainte de criza pentru ca fabrica este integrata cu materiile prime. Daca inainte eram dependenti de etilena si propilena, acum producatorul materiilor prime face parte din societate. Iar acest lucru da valoare si mai mare societatii intrucat majoritatea producatorilor sunt integrati sau au contracte sigure. Oltchim este un mare producator, nu un butic, cum il considera altii.

Abia a venit anuntul Guvernului ca privatizarea va fi realizata pana la finele anului. Singurele observatii pe care le am sunt cele de pe Bursa: au inceput sa se miste actiunile, am vazut interes din partea investitorilor pentru a participa la privatizare.

[Principalii actionari privati ai Oltchim si-au continuat seria de achizitii facute la combinatului chimic, marti fiind raportata o noua tranzactie a nemtilor de la PCC SE, in valoare de peste doua milioane de lei. De asemenea, Oltchim a facut astazi din nou spectacol pe Bursa. Vezi aici detalii.]


Wall-Street.ro: Cat de mult credeti in privatizarea Oltchim pana la finele anului?


Contantin Roibu:
Timpul este foarte scurt. Sunt termene pe care trebuie sa le respectam. Trebuie facut caietul de sarcini, apoi acesta trebuie lasat pe piata, dupa care urmeaza analiza ofertelor urmata de negocieri. Sunt sanse mici sa fie incheiata anul acesta. Cred ca un an este un termen realist, avand in vedere ca se cauta angajarea unui consultant care sa stabileasca o strategie de privatizare, ceea va implica mult timp. Sunt sceptic ca privatizarea poate fi realizata intr-un termen atat de scurt

Wall-Street.ro: Ce informatii aveti despre Carlson Ventures, noul actionar al Oltchim ?

Constantin Roibu: Doar ce stiu din presa, nu am alte informatii. Doar ca e un fond specializat in societati cu risc major si ca sunt interesati de preluarea pachetului majoritar.

Wall-Street.ro: Este Oltchim o societate cu riscuri mari?

Constantin Roibu: Eu nu vad Oltchim ca o companie cu riscuri. In momentul in care fabrica va incepe sa functioneze la normal, atunci va genera profit. Iar eu vad interes din partea fondurilor de investitii care sunt specializate in industria petrochimica pentru ca avem o pozitie strategica in zona. Interesul este mare pentru ca suntem unic producator pentru o serie de produse. Sunt convins ca va prezenta interes inclusiv pentru producatori din domeniu care doresc sa isi consolideze pozitia pe anumite produse.

Oltchim detine capacitati insemnate la anumite instalatii. 400.000 de tone de PVC reprezinta o capacitate insemnata si orice jucator care vine de pe locul 3-4 poate urca pe un loc in primii trei producatori din Europa. De asemenea, suntem un producator important de poliol, de plastifianti. Orice producator din domeniu poate fi interesat sa participe la privatizare pentru a-si consolida pozitia in piata.

Va fi un proces competitiv amplu. Important este sa fie posibila conversia datoriilor in actiuni, sa scoatem fabrica la privatizare cu fabricile functionand, nu cu ele oprite.

Wall-Street.ro: Ce restructurari va implica pregatirea pentru privatizare?


Constantin Roibu: Noi am facut restructurari si vom face in continuare. Pana la sfarsitului anului avem in vedere scoaterea unor active la vanzare. Trebuie sa iesim din anumite societati in care detinem pachete de actiuni.

In programul nostru de restructurare vom scoate la vanzare activitatea de profile pentru ferestre, zona de servicii conexe – policlinica, cantine, astfel incat sa vindem pachete de actiuni pe care le detinem in societatile de intretinere care s-au desprins din Olchim.

Procesul de restructurare nu implica neaparat concedieri. Vom vinde afacerile cu personal cu tot. Vom umbla insa in structura personalului. Avem specializari in care avem exces de personal, cum ar fi TESA, aprovizionare, zona comerciala, mecanica, insa avem nevoie de personal pe zona de exploatare a instalatiei. Cautam ingineri chimisti si maistri.

Wall-Street.ro: Cine ar cumpara aceste active?

Constantin Roibu: Incep sa isi faca aparitia si la noi firme specializate in activitatea de intretinere asa cum exista in toata lumea. Este interes pentru aceste active. Activitatea de profile poate fi cumparata de un alt producator sau distribuitor. Lucram in prezent la evaluari.

Wall-Street.ro: Aveti motive sa fiti optimist in ceea ce priveste viitorul Olchim?

Constantin Roibu: Desigur. Vedem o revenire a consumului pe anumite piete. In primul rand, ritmul de crestere a consumului in Europa de Est este mult mai mare decat in Vest. De asemenea, si in Orientul Mijlociu si din Africa. Acest lucru ne avantajeaza pentru ca suntem in mijlocul regiunii care in viitor va creste.

Wall-Street.ro: Dar care este cea mai mare problema din prezent pentru Olchim?

Constantin Roibu: Lipsa materiilor prime si a banilor sunt problemele majore. Vestea buna este ca am trecut deja de un prag al functionarii de 50%. Inca avem probleme. Aducem materie prima de la distante foarte mari.

Aprilie a fost o luna mai proasta pentru ca nu am avut materii prime suficiente. Insa luna mai este mult mai buna. Sper la o functionare mai ridicata in luna iunie, chiar daca mai multe fabrici isi vor inchide activitatea pentru revizia instalatiilor.

Problema cea mai grava este lipsa banilor, care este generata si de actiunea negativa si agresiva a PCC. In situatia in care am avea bani, am putea sa pornim prima instalatie de la Arpechim si astfel ne vom asigura materiile prime.

Avem nevoie de bani pentru capitalul de lucru. Capitalul de lucru de care are nevoie societatea pentru a functiona la capacitate in fiecare luna este de 50 de milioane de euro pe luna, ceea ce duce la o productie de aproximativ 75 milioane de euro lunar.

Pentru investitii noi avem un program care prevede retehnologizarea unor instalatii si cresterea capacitatii pentru anumite produse care se situeaza in jurul a 450 de milioane de euro.

Cum comentati? Credeti ca Oltchim va fi privatizata anul acesta?


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri