Cu trei divizii care simt gustul neplacut al insolventei, Octavian Radu, proprietarul RTC Holding, a inceput, pentru prima data dupa trei ani, sa ceara din nou tuturor CEO din RTC o "lista de proiecte de viitor" si se gandeste sa creeze din nou postul de "business development" la nivel de grup.
2010 a fost poate unul dintre cei mai dificili ani pentru Octavian Radu, proprietarul RTC Holding. In luna mai, lantul de retail Diverta, una dintre cele mai importante divizii ale grupului, anunta intrarea in insolventa. La doar o luna distanta si business-ul de curierat TCE Logistica anunta aceeasi strategie.

Nici 2011 nu pare a fi mai usor, in conditiile in care holding-ul lui Octavian Radu este pus in fata unui nou test:
insolventa Sebra Francize, compania care opereaza francizele din industria ospitalitatii.

Cu toate acestea, Radu face parte din categoria proprietarilor de active care vorbeste deschis despre viitor.


Wall-Street.ro: Credeti in relevanta datelor pe care INS le va publica astazi in legatura cu evolutia economiei in primul trimestru?
Octavian Radu:
Cifrele sunt cifre si am incredere in corectitudinea calcularii lor. Pentru mine o crestere de 0,1% este mult mai buna decat o scadere de 0,1%, deci motiv de bucurie. Sigur ca mi-as dori din nou cresteri anuale de peste 7%, dar orice crestere acum este mai buna decat o scadere... In plus, sa nu uitam ca exportul este la maxime istorice, ceea ce arata o economie mai competitiva decat anterior crizei!

WS.ro: Ce a reprezentat pentru dvs. aceasta criza financiara?
Octavian Radu:
Trecerea de la o munca placuta, de dezvoltare, la alta munca, neplacuta, de restrangere.

WS.ro: Care era atitudinea cu care ati intrat in recesiune? Cum s-a schimbat intre timp aceasta atitudine?
Octavian Radu:
Am facut la inceputul crizei niste "teste de stres". Am calculat efectele unor reduceri ale vanzarilor cu 20% si respectiv cu 30% si am constatat ca nu avem nicio problema. Deci am stat foarte linistit. Pana a venit tsunami-ul cu reduceri de rulaj de peste 50-60%.

WS.ro: Credeti ca vom asista la o revenire a consumului in acest an? Ce solutii vedeti pentru impulsionarea consumului?
Octavian Radu:
Cred ca o sa vedem deja anul acesta o revenire a consumului, insa nimic spectaculos. Eu nu am ce sa fac ca sa impulsionez consumul, dar analistii si politicienii ar trebui sa dea mai multa incredere in privinta viitorului. Poate cerem imposibilul..

WS.ro: Cum se pregateste Octavian Radu pentru perioada post-criza?
Octavian Radu:
Am inceput pentru prima data dupa trei ani sa cer din nou tuturor CEO din RTC o "lista de proiecte de viitor" si ma gandesc sa creez din nou postul de "business development" la nivel de grup.

WS.ro: Ce s-a schimbat in mod ireversibil in felul in care ganditi planurile de business?
Octavian Radu:
Probabil ca alergam prea repede, acum o sa am grija ca atunci cand ridic un picior pentru a avansa un pas, al doilea picior sa fie bine fixat pe pamant. Fara insa sa exageram prudenta, ar fi pacat.

WS.ro: Care este principala ingrijorare pe care o aveti in acest moment?
Octavian Radu:
Din punct de vedere business, singura teama pe care o am acum este sa nu mai vina vreun soc extern, gen Grecia, fix acum un an....

WS.ro: Ce gresela ati comis inainte de debutul crizei financiare fara de care poate altfel ar fi stat lucrurile acum?
Octavian Radu:
Am investit enorm in 2007 si 2008, ceea ce s-a dovedit o mare eroare financiara. Dar nu aveam niciun motiv atunci sa procedez altfel. Criza prin care trece Romania nu cred ca putea fi prevazuta in mod rational. Unii prevad sfarsitul lumii in 2012, dar nu cred ca putem sa ne orientam deciziile dupa astfel de "preziceri". De aceea eu cred ca cei care au "prevazut" acum 3 ani ce va veni de fapt au nimerit-o fara nici un temei rational.

WS.ro: Ce regrete aveti in legatura cu evolutia business-ului RTC?
Octavian Radu:
Regret nenumaratele proiecte din 2007/2008 care s-au amanat cu peste 3 ani si regret know-how-ul distrus in acesti 3 ani prin reducerile de personal pe care a trebuit sa le operam. Acum trebuie s-o luam de la capat. Dar cand ma uit de unde s-au apucat japonezii dupa tsunami, imi dau seama ca noua ne este de fapt mult mai usor... Doar sa vrem!

WS.ro: Ce mesaje ati primit din piata – de la parteneri de afaceri, de la angajati, banci – in legatura cu evolutia RTC?
Octavian Radu:
Tot ce am facut am facut cu pasiune si pricepere. Si acest lucru a fost apreciat ca atare de toti partenerii de afaceri. Chiar si discontinuitatile dureroase le-am trecut impreuna mai usor, printr-o comunicare sincera si directa.

WS.ro: Ce inseamna insolventa pentru Octavian Radu – un simplu esec financiar sau esec intelectual?
Octavian Radu:
In niciuncaz nu vad "esecul intelectual". Cine ar fi "calculat" in 2008 bugetele cu o reducere a vanzarilor la mai putin de jumatate, ar fi fost cel putin "deplasat"... Nu cred ca am gresit, judecand prin prisma momentului la care am luat deciziile. Judecand prin prisma unei realitati rupte parca dintr-un teatru absurd, da, am inregistrat un mare esec financiar!

WS.ro: Exista viata dupa insolventa? Prin ce difera de perioada de dinainte?
Octavian Radu:
Evident ca exista "viata dupa insolventa" si nu difera foarte mult fata de viata anterioara. In business este ceva mai multa munca, munca este mult mai neplacuta si cu rezultate mult mai slabe... caci altfel nu s-ar numi ca suntem in criza. In viata personala nu s-a schimbat nimic esential, imi beau aceeasi cafea in gradina, cu sotia mea, ca si inainte...

WS.ro: Vanzarea RTC – un obiectiv realizabil in viitorul apropiat? Daca da, care orizontul de timp pana la un exit final?
Octavian Radu:
Nu am planuri de exit "final". Sunt divizii la care noi nu mai putem adauga multa valoare si ar trebui vandute (dar este forte greu acum), sunt divizii care sunt suficient de mature incat sa fie listate la bursa si sunt afaceri pe care inca doresc sa le crestem. Nu prea se fac tranzactii in prezent si pentru ca viziunea cumparatorilor si a vanzatorilor asupra unui "pret corect de piata" nu se suprapune. Cumparatorii asteapta sa mai scada, vanzatorii asteapta sa creasca.

WS.ro: Mai valoreaza RTC 200 mil. euro?
Octavian Radu:
RTC-ul astazi cu siguranta nu mai valoreaza 200 ME, probabil nici 100 ME. Cred ca daca as incerca sa vand astazi toate diviziile indiferent de pret, nu as obtine nici 50 ME. Pe de alta parte, eu sunt convins ca RTC-ul are potentialul de a reveni la mult peste ce a fost acum 3 ani.

WS.ro: Continuati colaborarea cu Altria Capital?
Octavian Radu:
Altria Capital si-a facut partea de job, am progresat intern foarte mult. Mai avem ceva planuri de viitor cu Altria, dar acum nu avem ceva activ.

WS.ro: In ce stadiu va aflati cu proiectul listarii pe Bursa?
Octavian Radu:
Avansam, avansam... O prima divizie va fi anuntata in curand...

RTC Holding este unul dintre cele mai mari grupuri de retail, distributie si servicii de pe piata locala, si a fost fondat in 1990.

Din grupul RTC fac parte Diverta (lant de retail de carte), Rafar (fashion si hospitality), Proffice (distributie birotica si papetarie), TCE (transport si logistica), Sistec (IT), Flaro (productie articole pentru industria auto, electronica si electrotehnica, articole de birou si articole scolare), Rimobi (imobiliare si constructii) si Q Power (energie).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri