Producatorul, distribuitorul si furnizorul de echipamente pentru automatizari industriale tinteste afaceri de 15-16 milioane de euro anul acesta, in crestere cu 50-60% fata de 2010, cand rezultatele au fost impactate negativ de criza si de recuperarea greoaie a banilor de la clienti.
"Anul trecut a fost cel mai greu din viata mea, cel mai nenorocit. A fost momentul de criza profunda, de crestere a concurentei si de intrare in insolventa a unor clienti. Din cauza a trei dintre ei am pierdut 2,2 milioane de lei, bani pe care nu stiu daca ii vom mai recupera vreodata", spune Ion Andronache (foto), presedintele si actionarul majoritar al Syscom 18, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Pornita la inceputul anilor '90 ca un atelier de reparatii de televizoare in cladirea IPA Bucuresti, de un grup de 18 actionari, ingineri in cadrul Institutului de Proiectari si Automatizari (IPA) Bucuresti , Syscom 18 s-a transformat putina vreme mai tarziu in furnizor de "proiecte la cheie" in domeniul automatizarilor industriale.

Mai exact, este vorba despre "proiectul, productia si livrarea de echipamente, elaborarea de software pentru procesul industrial, instalarea si punerea in functiune a echipamentelor", dupa cum explica Andronache.

Firma, in cadrul careia au mai ramas acum doar cinci din cei 18 fondatori, este controlata in proportie de 60% de Ion Andronache, cel care se si ocupa de management. El spune ca Syscom 18 a ajuns in "anii buni" 2007-2008 sa faca afaceri duble fata de 2010, o buna parte din venituri provenind de la mari clienti din domeniul petrolului si gazelor precum Petrom, ButanGas sau Rafo Onesti.

In afara de cei 800 de clienti din Romania, Syscom 18 furnizeaza echipamente si pentru clienti straini din Siria, Bulgaria, Kazakstan, Iordania, Ungaria si Iran.

"Este un handicap faptul ca suntem romani si nu prea putem face exporturi. Ne-am orientat spre statele unde Romania inca este bine vazuta. La export, vindem sisteme de masura de cantitati pentru produsele petroliere, statii de masura a gazelor si sisteme de monitorizare pentru petrol", spune Andronache.

Syscom 18 are in Dubai o filiala special infiintata pentru relatia cu Iran, existand planuri si pentru deschiderea unei a doua, in Siria. In general, 5% din cifra de afaceri este realizata de exporturi.

Pentru 2011, Andronache estimeaza o valoare a contractelor de 13-14 milioane de euro, ceea ce ar insemna o revenire fata de 2010. "Anul acesta arata ceva mai bine din punctul de vedere al contractelor deja incheiate. Problema va fi cu lichiditatile pentru ca efectele din 2010 se vor resimti si acum", puncteaza presedintele companiei. La acestea, se adauga si contracte mai vechi de service, care aduc bani in plus.

Andronache are pe masa de lucru trei scenarii posibile pentru cifra de afaceri din 2011; unul pesimist, care inseamna o cifra de afaceri egala cu cea din 2010, un al doilea, "de supravietuire", echivalentul unei valori de 12-13 milioane de euro, dar si un "target normal", de 15-16 milioane de euro.

Syscom 18 are in prezent 150 de angajati, numar pe care si l-a mentinut in 2010, in ciuda dificultatilor. O parte dintre ei lucreaza in cadrul halei de productie din zona Militari a Capitalei, acolo unde se fabrica skiduri fiscale pentru produse petroliere si dulapuri de automatizari.

Cum ar fi aratat Syscom 18 acum daca nu ar fi fost criza economica din ultimii doi ani? "Criza ne-a adus cu picioarele pe pamant. In 2007 aveam atat de mult de lucru incat refuzam proiecte. Am renuntat la unele investitii, dar chiar si fara criza ne-am fi blocat undeva la 20 de milioane de euro pentru ca aceasta este piata din Romania", mai spune actionarul majoritar al companiei.

Despre piata de automazari din Romania, Andronache spune ca "in anii buni era de 300-400 de milioane de euro ca vanzari directe". In 2009, marea majoritatea au scazut cu 25%, mai spune seful Syscom 18, apreciind totodata ca in 2010 nu au fost falimente printre cei circa 100 de companii pe piata de profil.

Cei mai mari competitori ai Syscom 18 sunt Honeywell si Emerson.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri