Transformarea locuinței clasice în una care să aibă consum zero de energie necesită un fond consistent de investiții, iar costurile pot varia în funcție de suprafață, de echipamente și alte elemente tehnice, dar bugetele încep de la câteva mii pentru un apartament la bloc și pot ajunge lejer la câteva zeci de mii de euro, mai ales dacă vorbim despre o casă mai mare.

Potrivit celor de la Nexo Group, tot mai mulți români vor să locuiască în case eficient energetic, cu un consum de energie cu cel puțin 50% redus față de consumul clasic sau chiar spre zero, din cauza schimbărilor climatice și a facturilor la utilități din ultimii ani.

În acest context, are loc o reorientare a pieței imobiliare spre dezvoltarea de noi ansambluri rezidențiale de apartamente și vile cu un consum cât mai scăzut de energie, în unele cazuri independente energetic.

Totodată, piața de instalații ecologice pentru construcții este în plină expansiune, cu o creștere de peste 100% pentru instalații fotovoltaice și peste 50% pentru pompe de căldură.

Acestea, dar și alte echipamente asigură un consum zero sau aproape de zero al energiei, iar cererea este în creștere chiar și din partea românilor care locuiesc în case deja construite, arată datele companiei de dezvoltare imobiliară și de instalații pentru construcții.

Vedem o orientare masivă a românilor spre metode de reducere a consumului de energie. Tot mai mulți locuitori din zone urbane sau din zone rurale investesc în instalații de energie care să le transforme casele în locuințe eficiente energetic, în tot mai multe cazuri cu consum aproape de zero al energiei”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.

Potrivit lui, dacă anterior românii doreau doar să instaleze panouri solare, în ultimul an există o tendință accentuată de a dota casele cu sisteme complete și inteligente pentru a acoperi cea mai mare parte a necesarului de energie.

Peste 30% dintre români optează pentru integrarea acestor tehnologii de energie regenerabilă - sisteme fotovoltaice, pompe de căldură pentru încălzire, răcire și apă caldă, chiar și baterii pentru acumularea energiei electrice.

„Totodată, pe lângă un interes ridicat din partea românilor persoane fizice, observăm o schimbare semnificativă, cu un interes crescut din partea persoanelor juridice și a dezvoltatorilor de proiecte imobiliare. Acest lucru reflectă o tendință generală de orientare către soluții energetice sustenabile și eficiente”, a mai spus Sorin Lăpădatu.

Cât costă instalațiile pentru o casă cu consum zero la energie

panouri solare(Sursa foto: Pexels)

Potrivit Nexo Group, Românii preferă să folosească tehnologii eficiente și inteligente pentru reducerea aproape totală a consumului de energie, care includ instalații complete:

  • panouri fotovoltaice,
  • pompe de căldură care folosesc energia termică din aer, apă sau sol pentru încălzirea și răcirea spațiilor,
  • sisteme de izolare termică avansate, care reduc necesitatea încălzirii sau răcirii, menținând temperatura interioară constantă.

Cererea pentru acest tip de soluții este ridicată pentru case sau vile în zone metropolitane ca București și Ilfov, dar și în orașe mari și medii și zonele suburbane din Cluj, Iași sau Timișoara.

Există un interes emergent și în mediul rural din județe ca Bacău, Giurgiu, Ialomița, Prahova sau Argeș, unde costurile reduse ale terenurilor permit investiții mai mari în tehnologii ecologice.

Costurile pentru dotarea caselor cu instalații pentru energie verde variază în funcție de cantitatea de kilowați aleasă sau de necesarul pentru independență energetică.

Spre exemplu, pentru un sistem de instalații de panouri solare, pompe de căldură, baterii și manoperă, pentru o casă cu etaj cu o suprafață de 200 mp, costul total variază de la 20.000 euro (6 KW) pentru acoperirea consumului pe timp de zi la 35.000 euro pentru 10 KW care acoperă necesarul pentru independență energetică și, implicit, consum zero la energie.

Cei de la Nexo Group subliniază faptul că, un aspect pozitiv al acestei creșteri a cererii pentru astfel de tehnologii aduce, de la sine, și o scădere a prețurilor echipamentelor. Pe măsură ce rata de adopție crește, procesele de fabricație devin mai eficiente, ceea ce duce la costuri mai reduse. Acest lucru face ca tehnologiile de independență energetică să fie mai accesibile pentru un număr mai mare de consumatori și dezvoltatori.

Interes ridicat pentru energie verde și la bloc

blocuri(Sursa foto: Pixabay)

Totodată, interesul pentru instalații care să reducă consumul de energie este tot mai mare și din partea românilor care locuiesc în apartamente de bloc. În cazul blocurilor deja construite, poate fi obținută o reducere parțială a consumului de energie, nu totală, prin folosirea de pompe de căldură, dar nu și de panouri solare și baterii de stocare a energiei.

Spre exemplu, pentru un apartament cu o suprafață utilă de 60-80 mp, poate fi acoperit necesarul de energie cu pompe de căldură de 6 KW termici, al căror cost de achiziție și instalare este în jur de 6.000 euro.

Locuitorii de la bloc au opțiuni limitate din cauza constrângerilor spațiale și arhitecturale, dar pe lângă instalarea de pompe de căldură, pot opta pentru sisteme de iluminat eficiente energetic, termostate inteligente pentru gestionarea mai bună a căldurii și înlocuirea ferestrelor vechi cu unele care oferă o izolare termică superioară.

“În prezent, există blocuri în care sunt implementate pompe de căldură și tehnologii de eficiență energetică pentru un consum de energie redus cu până la 50% în raport cu sistemele clasice, construcții dezvoltate atât de NEXO Group în zona Timpuri Noi din București, cât și de alți parteneri dezvoltatori cu care colaborăm”, a mai spus Lăpădatu.

Potrivit companiei, piața românească adoptă din ce în ce mai mult soluții ecologice și tehnologii pentru case verzi.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri