De anul trecut, compania derulează și o campanie de recrutare pentru formarea echipei locale. În 2023 și 2024 au fost selectați atât candidați pentru zona de producție, cât și pentru roluri administrative și de conducere. Echipa de lansare, formată din 60 de specialiști, coordonează creșterea etapizată a capacității de producție și a beneficiat de un stagiu de formare la fabrica Nokian Tyres din Finlanda, pe parcursul primăverii.

În total, fabrica va avea aproximativ 500 de angajați, așa cum anunța anul trecut CEO-ul Nokian Tyres, Jukka Moisio. wall-street.ro a participat la evenimentul care a marcat deschiderea lucrărilor la uzina Nokian Oradea, prima din lume care va funcționa cu emisii zero de CO2. La acel moment, în mai 2023, Moisio declara că va încerca mai întâi să atragă forță de muncă din Oradea și din împrejurimi, adăugând că tocmai acest vad din regiune a atras constructorul finlandez de pneuri către Oradea.

Locația unde s-a ridicat uzina „verde” a Nokian de lângă Oradea, în mai 2023

„Odată cu prima anvelopă realizată aici, am avut ocazia de a testa capacitatea de producție din noua fabrică și totul decurge conform planului,” a declarat Susanna Tusa, Director General și Vice Președinte al Nokian Tyres Romania Operations, citată într-un comunicat.

După ce va deveni operațională, fabrica Nokian Tyres va avea o capacitate anuală de producție de șase milioane de anvelope, cu potențial de creștere în viitor, iar suprafața totală construită este de aproximativ 100.000 metri pătrați. Valoarea investiției se ridică la 650 de milioane de euro. Anvelopele produse în Oradea vor fi comercializate în principal în Europa centrală, grație localizării strategice, în proximitatea clienților din această regiune.

Primul pneu făcut de Nokian, la Oradea. Sursă foto: Nokian Tyres

Cei de la Nokian Tyres au ales țara noastră după ce au rupt orice legătură cu Rusia, ca urmare a începerii războiului din Ucraina. Nokian Tyres a luat în calcul peste 40 de locații, inclusiv unele din Polonia și Portugalia, înainte de a încercui pe hartă țara noastră.

Primul cauciuc Nokian făcut în România, o anvelopă de iarnă

Prima anvelopă produsă în fabrica Nokian Tyres din Oradea este Snowproof 2, o anvelopă de iarnă fără crampoane concepută pentru șoferii de autoturisme din Europa Centrală. Prin acest produs, compania marchează aniversarea a 90 de ani de la una dintre cele mai importante inovații ale sale – anvelopa de iarnă.

Conform Nokian, fabrica din Oradea „propune și o abordare holistică a sustenabilității”, ce include utilizarea energiei electrice provenind exclusiv din surse curate și procese automatizate, cu înaltă eficiență energetică. În plus, fabrica va adopta și standarde foarte riguroase privind deșeurile ce ajung la groapa de gunoi, la fel ca celelalte unități Nokian Tyres din Finlanda și Statele Unite ale Americii.

Sursa foto: Wall-Street.ro