Un studiu realizat de Stratos și Eco Synergy, împreună cu ARAM, prin intermediul companiei de cercetare de piață MEDNET Marketing Research Center dezvăluie perspective interesante asupra stadiului actual al economiei circulare în România.

Potrivit studiului citat, circa 54,2% dintre companiile românești au o strategie de aplicare a principiilor economiei circulare pentru propriile ambalaje puse pe piață.

Totodată, peste o treime dintre firmele chestionate (35,3%) recunosc că se angajează în practici circulare ca răspuns la cerințele legale, cu scopul de a evita potențiale penalități și costuri suplimentare, iar un procent semnificativ (27,7%) încă nu are ca preocupare majoră, în cadrul companiei, tranziția către un model de economie circulară, scoțând la iveală atât provocări, cât și oportunități excepționale pentru actorii de pe piață.

Metodologia a implicat un sondaj cantitativ online și unul calitativ, telefonic, realizate din noiembrie până în decembrie 2023, pe un eșantion de 120 de companii din domenii precum: retail, alimente, băuturi, cosmetice și detergenți, producție de ambalaje și altele.

”Există un mare potențial în România în domeniul ambalajelor, atât în zona de design cât și în zona de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, reciclare și utilizarea materiei prime secundare în noi produse. Totodată sunt provocări care trebuie cunoscute și abordate sistematic pe toate palierele: economic, legislativ, educațional”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, a declarat Luminița Roșca, Director General Stratos și Eco Synergy.

Potrivit ei, fiecare are rolul său și trebuie să îl joace, așa cum reiese și din analiză, în care 64% dintre respondenți au menționat că responsabilitatea de a informa și educa consumatorul în sensul adoptării unui comportament de reducere, reutilizare, colectare separată, reciclare a deșeurilor aparține: autorităților, mediului privat dar și academic.

Este interesant, însă, de văzut în această analiză, faptul că cele mai multe companii intervievate văd mai multe beneficii pe termen scurt și mediu asociate folosirii materiei prime reciclate/secundare în producția de ambalaje, decât provocări. Acest lucru este încurajator”, a mai spus Luminița Roșca.

“Reglementările privind ambalajele – de la proiectarea acestora, până la gestionarea deșeurilor de ambalaje – au căpătat avânt la nivelul întregii Uniuni Europene, cu un accent tot mai pronunțat pe circularitatea materialelor utilizate și reducerea impactului asupra mediului”, a declarat și Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu (ARAM).

Sursa foto: Pexels