Conform unui comunicat, acesta este al treilea proiect de energie regenerabilă al DRI în România, reprezentând un nou pas în atingerea obiectivului de a dezvolta 1 GW portofoliu în ţară până în 2028.

DRI are deja două proiecte operaţionale, care produc energie electrică de la începutul acestui an: un parc fotovoltaic de 53 MW în Glodeni, judeţul Mureş, şi un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, judeţul Iaşi, primul construit în ultimul deceniu în România. Cu noul proiect de la Văcăreşti, portofoliul DRI în România atinge 239 MW.

Construcţia parcului solar Văcăreşti va începe în această toamnă, urmând să devină operaţional în toamna următoare. Parcul fotovoltaic va produce estimativ 205,8 GWh de energie electrică pe an, care ar putea acoperi consumul a aproximativ 50.000 de gospodării şi contribui la evitarea a 48,000 de tone de dioxid de carbon pe an, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate. având deja securizate terenul, conectarea la reţea şi autorizaţiile necesare, DRI va aduce plus valoare prin expertiza sa inginerească, gestionarea lanţului de aprovizionare, agilitatea operaţională şi structura flexibilă a capitalului.

"Achiziţia parcului fotovoltaic de la Văcăreşti ilustrează ambiţia DRI de a deveni un jucător important pe piaţa din România. Credem că România are toate instrumentele pentru a deveni un hub în sectorul energiei regenerabile, iar noua schemă a Contractelor pentru Diferenţă încurajează companii ca DRI să continue investiţiile şi să contribuie la dezvoltarea potenţialului României în energia eoliană şi solară", a declarat John Stuart, CEO DRI, citat în comunicat.

Strategia DRI este de a dezvolta proiecte prin achiziţia de proiecte greenfield (de la stadii incipiente la gata de construcţie/ ready to build), prin parteneriate locale sau prin achiziţia de proiecte operaţionale, acolo unde poate adăuga valoare.

DRI este o companie dedicată să accelereze tranziţia energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est. Misiunea companiei este de a lucra în ţări insuficient deservite din Europa pentru a contribui la atingerea obiectivelor net zero, prin dezvoltarea unui portofoliu de 5 GW de energie regenerabilă şi baterii de stocare până în 2028. DRI lucrează în acest moment în Croaţia, Italia, Polonia şi România. A dezvoltat deja un portofoliu de energie eoliană onshore şi solară, iar la finalul anului 2023 a finalizat construcţia primelor parcuri solare şi eoliene în România, care produc acum energie.

DRI este un dezvoltator şi operator de proiecte de energie regenerabilă cu sediul principal în Amsterdam şi birouri locale în Zagreb, Milano, Varşovia şi Bucureşti. DRI este o subsidiară a Grupului DTEK, liderul şi cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina.

Sursa foto: Unsplash.com