Europa s-ar putea confrunta cu situaţii ''catastrofale'' în cazul în care nu evaluează riscurile climatice cu care se confruntă, multe dintre acestea aflându-se deja la un nivel critic, a avertizat Agenţia Europeană de Mediu (AEM), potrivit Agerpres.

"Căldura extremă, seceta, incendiile de pădure şi inundaţiile cu care ne-am confruntat în ultimii ani în Europa se vor agrava, chiar şi în scenariile optimiste privind încălzirea globală, şi vor afecta condiţiile de viaţă pe întreg continentul", a scris agenţia într-un comunicat de prezentare a primului său raport privind evaluarea riscurilor climatice în Europa.

"Aceste evenimente reprezintă noua normalitate", a insistat directoarea AEM, Leena Ylä-Mononen, în cadrul unei conferinţe de presă. "Ele trebuie să reprezinte, de asemenea, un semnal de alarmă", a precizat ea.

Studiul enumeră 36 de riscuri climatice majore pentru Europa, dintre care 21 necesită o acţiune imediată şi opt un răspuns de urgenţă.

Printre acestea se numără, în primul rând, riscurile asociate ecosistemelor, în special celor marine şi costiere.

Spre exemplu, efectele combinate ale valurilor de căldură marină, ale acidificării oceanelor şi ale epuizării oxigenului din mări şi ale altor factori antropogeni (poluare, pescuit şi altele) ameninţă funcţionarea ecosistemelor marine, se arată în raport.

"Rezultatul poate fi o pierdere substanţială a biodiversităţii, inclusiv evenimente de mortalitate în masă", potrivit raportului.

Pentru AEM, prioritatea este ca guvernele şi populaţiile europene să recunoască în unanimitate riscurile şi să accepte să facă mai mult, mai repede. "Trebuie să facem mai mult şi să avem politici mai puternice", a insistat Ylä-Mononen.

Cu toate acestea, agenţia a recunoscut "progresele considerabile" realizate "în înţelegerea riscurilor climatice (...) şi în pregătirea pentru acestea".

Pentru AEM, regiunile cele mai expuse la riscuri sunt sudul Europei (incendii, penuria de apă şi efectele acesteia asupra producţiei agricole, impactul căldurii asupra muncii în aer liber şi a sănătăţii) şi în zonele costiere şi de joasă altitudine (inundaţii, eroziune, intruziunea apei sărate).

Cu toate acestea, nordul Europei nu este scutit de riscuri, a subliniat instituţia, după cum o demonstrează recentele inundaţii din Germania sau incendiile de pădure din Suedia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri