Luna iunie este a fost ultima în care firmele au mai putut să folosească și factura pe hârtie, începând din luna iulie aceasta fiind exclusiv electronică. Antreprenorii care nu au reușit să implementeze încă noul sistem informatic primesc din luna iunie o amendă pentru toată perioada 01 - 30 iunie 2024, în funcție de mărimea business-ului. Începând din iulie, aceste amenzi se vor aplica pentru fiecare factură în parte.

Antreprenorii care nu implementează noul sistem până la începutul lui iunie vor fi amendați în funcție de cifra de afaceri a companiei. Schema:

  • de la 5.000 la 10.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.
  • de la 2.500 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele încadrate în categoria contribuabililor mijlocii.
  • de la 1.000 la 2.500 de lei pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Începând cu 1 iulie, pe lângă aceste sacțiuni, vei plăti o amendă egală cu 15% din valoare totală a facturii în următoarele situații: dacă nu respecți obligația de transmitere prin e-factura, dar și în cazul în care are loc primirea și înregistrarea de către destinatar, aici vorbim de persoană impozabilă stabilită în România, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în țara noastră, în relația Business to Business, fără respectarea obligației de transmitere prin e-factura.

În situaţia în care sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului, conform Ministerului de Finanțe.

Impozit de 70% pe veniturile pe care românii nu le pot justifica

Veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită urmează să fie impozitate cu 70% începând cu 1 iulie 2024, conform Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Începând cu data de 1 iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70% aceasta având ca scop creşterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicaţii favorabile asupra creşterii încasărilor bugetare. Până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-şi declare veniturile şi să-şi plătească obligaţiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal şi a declanşării unor verificări a situaţiei fiscale personale, cu consecinţa impunerii cu noua cotă de impozitare şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente.

Sursa foto: Facebook/ Marcel Boloș