RO e-TVA reprezintă o extindere a utilizării sistemului de facturare electronică și pentru tranzacțiile între afaceri și consumatorii finali (B2C), în mod opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024. În consecință, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

Acest sistem urma să devină obligatoriu începând de la 1 ianuarie 2025, însă, sub presiunea exercitată de contabili, Ministrul Finanțelor anunță o prelungire a acestui termen cu opt luni - noul termen fiind 1 august 2025.

„Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025”, scrie Marcel Boloș pe pagina sa de Facebook.

Contabilii se revoltă împotriva noului sistem al ANAF: „Acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii”

Contabilii români spun că noul sistem informatic pregătit de Finanțe va avea un efect nefast pentru antreprenorii români și că sistemul creat de minister funcționează pe principiul că „toți sunt evazioniști”.

„Nici nu mai contează că sistemul informatic abia funcționează, important este că regulile sunt acolo, „sculptate” în „piatra digitală” a ministerului. Acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația. România nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitală la conducerea executivă a autorității care elaborează legislația fiscală”, scrie CECCAR pe pagina de Facebook a instituției.

Mă adresez tuturor experților contabili din țară, exprimând respectul meu pentru munca voastră și rolul esențial pe care îl aveți în ecosistemul financiar. Mulțumesc celor care au transmis mesaje constructive pe această temă, vă asigur că am tratat cu atenție preocupările pe care mi le-ați semnalat.

Marcel Boloș, Ministrul de Finanțe

Sursa foto: Marcel Boloș/ Facebook