Termenul la care se dau amenzi pentru antreprenorii români care nu au reușit încă să implementeze sistemul RO e-Factura s-a extins lunile trecute până la 1 iunie, patronii având încă două luni în care să se conformeze noului sistem informatic. Obligativitatea digitalizării facturilor (FAZA DE RAPORTARE) este deja intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2024, amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi trebuiau să se aplice de la 1 aprilie. Cu toate acestea, presiunile mediului de afaceri au dus la o amânare a amenzilor.

„Cei care nu țin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, vor fi sancționați de la 1 iunie 2024. Este o prelungire solicitată de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu această ocazie, țin să îi încurajez pe toți cei care nu utilizează e-Factura să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie”, a anunțat anterior Marcel Boloș.

Ghidul privind utilizarea sistemului naţional de facturare electronică RO e-Factura este disponibil AICI.

Amenzi e-factura: Firmele plătesc în funcție de dimensiunea business-ului, dar din iulie plătesc și pentru fiecare factură

Antreprenorii care nu implementează noul sistem până la începutul lui iunie vor fi amendați în funcție de cifra de afaceri a companiei. Schema:

  • de la 5.000 la 10.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.
  • de la 2.500 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele încadrate în categoria contribuabililor mijlocii.
  • de la 1.000 la 2.500 de lei pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Începând cu 1 iulie, pe lângă aceste sacțiuni, vei plăti o amendă egală cu 15% din valoare totală a facturii în următoarele situații: dacă nu respecți obligația de transmitere prin e-factura, dar și în cazul în care are loc primirea și înregistrarea de către destinatar, aici vorbim de persoană impozabilă stabilită în România, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în țara noastră, în relația Business to Business, fără respectarea obligației de transmitere prin e-factura.

În situaţia în care sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului, conform Ministerului de Finanțe.

Amenzi e-factura. Șef IMM-uri: „Pe anumite categorii, termenul privind amenzile trebuie împins până la sfârșitul anului”

Cu toate că legea de acum spune că amenzile pentru antreprenorii care nu implementează e-Factura se vor aplica de la începutul lui iunie, Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a declarat anterior pentru wallstreet.ro că acest termen ar trebui să fie împins până la finalul anului pentru unele categorii de firme. Acesta spune că, cel puțin la nivel de întreprinderi, mediul de afaceri din România are nevoie de mai mult timp pentru a implementa noul sistem. Mai mult de atât, sistemele informatice ale ANAF au dat deja erori, așa că, chiar dacă antreprenorii încearcă să se conformeze noului sistem, procesul este îngreunat de serverele Fiscului.

„Am cerut prorogarea termenului privind amenzile. Noi spunem că, pe anumite categorii, termenul privind amenzile trebuie împins până la sfârșitul anului. Întreprinzătorii au menționat: «bine, bine, noi ne conformăm, dar site-ul ANAF nu funcționează». Asta i-am spus și Premierului: dincolo de a cere întreprinzătorilor, asigurați-vă că instrumentarul vostru e pus la punct. Contabilii spun: «putem încărca facturile sâmbătă seara tarziu». Aceștia au grupuri de Whatsapp în care comunică cand se poate intra pe site-ul ANAF. Fă-ți întâi curățenie în curtea proprie, și apoi cere!”, a declarat Florin Jianu.

Sursa foto: shutterstock