Antreprenorul din e-commerce are o abordare care se concentrează pe partea plină a paharului, iar perspectivele arată bine.

„Anul acesta sunt poate mai optimist decât de obicei. Interacționez destul de mult cu investitori străini, iar când merg în străinătate povestesc despre ce se întâmplă în România și cum sunt trendurile. În momentul în care am început să mă uit într-un mod obiectiv la lucrurile acestea, am văzut că totuși stăm bine, mai ales raportat la ce se întâmplă în jurul nostru. Avem o perspectivă foarte bună, din punct de vedere al resurselor”, adaugă acesta.

El vorbește și despre capitalul uman, unde consideră că, deși media la nivelul învățământului „poate a cam coborât, avem o jumătate a superioară a învățământului care produce în continuare ingineri”. Stanciu aduce în discuție și o serie de studii internaționale care poziționează țara noastră pe primele locuri în Europa din punct de vedere al absolvenților de IT din numărul total de absolvenți la nivel național.

„Stăm destul de bine, avem oameni foarte bine școliți”, precizează Stanciu.

Impactul retailerilor chinezi asupra pieței locale este una dintre principalele teme abordate la ecomTEAM 2024, organizat pe 19 și 20 septembrie la Brașov. Înscrie-te aici și vino alături de noi.

Banii din PNRR, aderarea la OECD și fondurile de pensii private în private equity
Iulian Stanciu eMAG

Antreprenorul aduce în discuție faptul că suntem codașii Europei în ceea ce privește economia digitală, respectiv competențele digitale ale populației sau digitalizarea administrației publice, lucru evidențiat în indicele DESI(Indicele Economiei și Societății Digitale).

”Văd partea plină a paharului, pentru că vin mulți bani în digitalizare prin PNRR”, adaugă Stanciu, făcând o corelație între procentul populației României cu competențe digitale avansate și ponderea comerțului online în total retail în țara noastră, ambele situându-se în jurul a 10%.

„Procentul persoanelor cu competențe digitale avansate în Europa de Vest este la 23%, în timp ce ponderea comerțului online în total retail este la 22%. Lucrurile sunt corelate. Odată ce elementele ce intră în componența indicelui DESI vor crește, va crește automat și piața pe care noi activăm. Vor fi mai mulți utilizatori, oamenii vor avea încredere mai mare. Perspectivele pe care le avem pentru următorii ani sunt extraordinar de bune”, adaugă Iulian Stanciu.

Antreprenorul consideră că vom vedea și o dezvoltare mai mare în ceea ce privește accesul antreprenorilor la capitalul de risc, iar un moment extrem de important va fi acela când fondurile de pensii private obligatorii vor începe să investească serios în zona de private equity*.

*investițiile în zona de private equity constă în a deține acțiuni la companii private, care nu sunt listate pe bursă.

La finalul lunii aprilie, aceste fonduri de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 135,5 miliarde de lei, în creștere cu 28,8% față de nivelul înregistrat cu un an în urmă, conform ASF. Majoritatea investițiilor pe care se concentrează sunt titluri de stat sau acțiuni listate la companii listate la Bursa de Valori București.

Citeșe AICI și Iulian Stanciu, președinte executiv eMAG, despre giganții chinezi de e-commerce precum Shein și Temu: Nu plătesc TVA, taxe vamale. Sunt scăpări legislative care se vor închide

„În momentul în care fondurile de pensii vor veni( cu investiții pe zona de private equity n.r.), vor fi foarte mulți bani”, adaugă Stanciu, menționând și faptul că, odată ce vom adera la OECD(Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), legislația va fi îmbunătățită în ceea ce privește zona de investiții.

Luca Niculescu, coordonatorul național pentru aderarea României la OECD, a declarat recent că România se află în grafic în ceea ce privește procesul de aderare, fiind în faza în care au început deja audierile. De asemenea, despre beneficiile aduse de aderarea României la OECD a vorbit și Csaba Balint, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

"În procesul de aderare la OECD, România trebuie să îndeplinească standardele ridicate ale acestei organizaţii, care promovează politici economice eficiente şi bune practici în guvernanţă. Aderarea la OECD ar putea aduce numeroase beneficii, inclusiv accesul la expertiza şi resursele acestei organizaţii, dar şi o mai mare credibilitate pe plan internaţional. OECD oferă un cadru pentru cooperarea internaţională în domenii precum educaţia, sănătatea, mediul şi inovarea, aspecte esenţiale pentru dezvoltarea sustenabilă. România a demonstrat că poate performa excelent atunci când are un obiectiv clar. Aderarea la OECD reprezintă un nou obiectiv major al politicii externe româneşti, care ar putea impulsiona reformele şi modernizarea. Ulterior, aderarea la zona euro ar putea fi un alt pas important în procesul de convergenţă economică completă", a susţinut Csaba Balint, la conferinţa AAFBR.

Sursa foto: UDR Ovidiu