În urmă cu doar două zile scriam că PNL și PSD nu au ajuns la un consens cu privire la perioada de organizare a Alegerilor Prezidențiale. PSD marșează în continuare pe o înțelegere de la începutul anului prin care cele două partide s-au angajat să programeze Prezidențialele în septembrie. Între timp, însă, PNL s-a răzgândit și face trimitere la cadrul legal.

„PNL dorește să schimbe regulile jocului. Dacă decizia lor rămâne aceeași, nu are rost să facem o ședință mâine”, a spus Ciolacu, de la Bruxelles. Șeful PSD se referă la o ședință de Guvern programată pentru vineri, atunci când Ministrul Muncii, Cătălin Predoiu, ar fi trebuit să înainteze printr-o HG calendarul Prezidențialelor.

„Am lăsat un calendar ca toți liderii politici și partidele din România să și organizeze cu toții programul”, a adăugat Ciolacu, făcând trimitere la discuțiile de la final de februarie și început de martie. „Dacă acest calendar anunțat nu se ține, voi discuta cu toate formațiunile politice.”

În urma acestui mesaj, care arată că PSD ar putea fi pe punctul de a sparge coaliția cu PNL, Nicolae Ciucă a răspuns într-un ton oarecum împăciuitor, pe Facebook.

„Chiar nu înțeleg de ce această reacție. Trebuie să rămânem în prevederile și termenele legale, așadar, trebuie să discutăm pe bază de principii și reguli, nu pentru a respecta agenda personală a liderilor PSD”, a spus Ciucă.

Rămâne acum de văzut când va fi convocată această întâlnire cu reprezentanții celorlalte partide de pe eșecherul politic autohton sau dacă, peste noapte, PSD se sucește și rămâne la planul stabilit pentru ziua de mâine.

USR: Data alegerilor nu ar trebui să fie aleasă arbitrar de coaliție

"Noi am susţinut întotdeauna că data alegerilor nu ar trebui să fie decisă arbitrar de către o coaliţie care are 50% în Parlament. Alegerile sunt sfinte în democraţie şi trebuie să fie predictibile pentru toţi cetăţenii şi pentru toate partidele. Nu poţi ca tu atunci când ai pâinea şi cuţitul să decizi tot în ţara asta. Şi ce au făcut cu comasarea a fost un act de dispreţ pentru democraţie, de dispreţ pentru Constituţie”, a declarat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

„Ceea ce fac în continuare cu această alba-neagra pe care o fac Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă cu data alegerilor prezidenţiale arată din nou dispreţ pentru cetăţenii României, dispreţ pentru tot ce înseamnă democraţie. Alegerile trebuie să fie la termen. Dacă se decide altceva, trebuia decis cu un an-doi înainte. (...) Aşteptăm cu toţii, o ţară întreagă, dumneavoastră media aşteptaţi să vedeţi ce mai discută Ciucă cu Ciolacu şi cu Iohannis, cum îşi aşează ei alegerile să le fie bine. Nu este despre a-i fi bine lui Ciolacu sau Ciucă, ci despre a respecta fiecare român care vrea să candideze şi vrea să îşi aleagă un preşedinte al României", a spus Moşteanu.

Întrebat care ar fi şansele ca PNL să o susţină pe Elena Lasconi la alegerile prezidenţiale, Moşteanu a spus: "Liberalii trebuie să se hotărască întâi dacă rămân brelocul PSD, cum sunt de aproape 3 ani. Preşedinta USR împreună cu noul Birou Naţional şi împreună cu Comitetul Politic vor hotărî care sunt alianţele şi care este calea pe care o vom urma în alegerile viitoare. Deocamdată, PNL e un PSD galben la brelocul lui Marcel Ciolacu. Dacă îşi găsesc o fărâmă de liberalism în ei şi o fărâmă de principii, atunci o să vedem dacă se poate discuta cu ei", a conchis purtătorul de cuvânt al USR.

Sursa foto: Shutterstock / Victor Mogyldea