Situație neobișnuită într-o localitate cunoscută ca o atracție populară în sezonul estival, Costinești. Acolo, cei care chiar au buletin de Costinești vor trebui să-și exercite cu repetiție dreptul cetățenesc de a vota, deoarece s-a ajuns într-un impas în procesul de alegere al primarului. După șase renumărări a buletinelor de vot valide și după un protest transmis de către reprezentanții PSD către Biroul Electoral Central (BEC), surse ale Biroului au transmis Digi24 că s-a decis reorganizarea scrutinului.

Concret, la Costinești a câștigat, în urma alegerilor locale din 9 iunie, actualul primar, PSD-istul Dumitru Jeanu. Diferența dintre acesta și principalul contracandidat, PNL-istul Gheorghe Mechenici, a fost însă minimă - doar un singur vot. Ca urmare a acestei situații, s-a decis renumărarea voturilor, proces care s-a tot repetat. După a șasea rundă de renumărare, câștigător a fost Mechenici, dar tot la o diferență de un vot.

Cum existau mai multe suspiciuni asupra votului din această localitate, inclusiv asupra unor voturi nule, dar considerate valide fie de PSD, fie de PNL (după caz), s-a decis că cetățenii trebuie să voteze din nou. Un alt măr al discordiei a fost prezența printre votanți a doi cetățeni din Ucraina care, aparent, n-ar fi avut drept de vot în acel loc, dar asta nu i-a oprit să pună ștampila în ziua votului.

Conform BEC, noul tur de scrutin organizat special va avea loc în data de 7 iulie. „„Anulează alegerile pentru funcţia de primar din Circumscripţia electorală numărul 29 comuna Costineşti, judeţul Constanţa, desfăşurate în data de 9 iunie 2024. Dispune repetarea la data de 7 iulie 2024 a scrutinului pentru funcţia de primar al comunei Costineşti, judeţul Constanţa”, a decis Biroul Electoral Central, într-un mesaj oficial. Anterior, Biroul Electoral Județean (BEJ) a primit mai multe cereri de anulare a scrutinului.

Sursa foto: Agerpres Foto