În acest sens, Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că miercuri, 19 iunie 2024, coaliţia va stabili data alegerilor prezidenţiale și că va avea loc o analiză în interiorul coaliţiei în acest sens.

Ciucă a fost întrebat la Senat despre data alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care PSD doreşte ca acestea să aibă loc în septembrie, iar PNL să se organizeze la termen, în iarnă.

"Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfăşurat alegerile locale şi europarlamentare şi feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinţi – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învăţământ. Iată că suntem în a opta zi şi nu avem încă rezultatele finale. Au fost şcoli care nu îşi reluaseră, la sfârşitul săptămânii, activitatea, ca atare toţi cei care au examene de capacitate, baacalureat, s-au simţit afectaţi de acest aspect. Mai mult, urmează să avem o periodă de două luni de vară, până în septembrie ştim bine care sunt activităţile, e perioadă de concedii", a explicat Ciucă.

Care este motivul nehotărârii?

Motivul real pentru care PNL își dorește alegeri prezidențiale în septembrie nu ține însă nicidecum de părinții la care face referire Nicolae Ciucă, ci de rezultatul dezastruos al alegerilor din 9 iunie pentru acest partid.

Astfel, PNL este conștient că scorul zdrobitor la votul politic, obținut, practic, împreună cu PSD, ascunde un eșec major al liberalilor, care, dacă nu ar fi participat la aceste alegeri în tandem cu PSD, ar fi fost măturați de pe scena politică.

Ori, în condițiile în care la prezidențiale liberalii nu se mai pot ascunde după această coaliție de conjunctură, ei vor trebui să înfrunte votul popular cu un candidat propriu, așa cum au declarat de altfel că își doresc, lucru care s-ar putea solda cu un eșec usturător.

Așadar, motivul noilor negocieri anunțate, are la bază dorința decidenților din PNL de a mai analiza ultimele măsurători făcute în interiorul partidului, care să releve oportunitatea unei amânări a prezidențialelor până în iarnă, când, speră peneliștii, Ciolacu ar mai avea timp să se erodeze la guvernare și deci să scadă în procente ca potențial candidat la prezidențiale, lucru care i-ar cimenta poziția lui Nicolae Ciucă drept candidat la președinție din partea PNL.

Chiar și așa, însă, este chestionabil în ce măsură PNL are cu adevărat marjă de negociere pe acest subiect cu PSD, având în vedere că partidul lui Ciolacu este conștient de la primul și până la ultimul om de poziția foarte slabă în care se află liberalii.

Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciuca