Scrisoarea a fost trimisă şi către vicepreşedinta pentru Demografie şi Democraţie, Dubravka Suica, şi către comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders.

"Dreapta Unită cere oficialilor de la Bruxelles să trimită o misiune în România pentru a face o anchetă independentă asupra procesului electoral. În scrisoare, europarlamentarii Dreapta Unită arată că în ziua alegerilor au fost găsite buletine preştampilate pentru coaliţia de guvernare PSD-PNL în Bucureşti, dar şi în alte oraşe, cum ar fi Râmnicu Sărat, Săcălaz sau Bistra", se arată într-un comunicat transmis de USR.

Scrisoarea a fost semnată de europarlamentarii Vlad Botoş şi Eugen Tomac, dar şi de viitorii europarlamentari ai Alianţei Dreapta Unită Dan Barna şi Vlad Voiculescu.

"Comisia Europeană trebuie să aibă o poziţie clară pentru apărarea democraţiei şi a cetăţenilor europeni şi să ceară autorităţilor române să ia în serios toate suspiciunile de fraudă şi să găsească o soluţie legală şi corectă", se menţionează în scrisoarea USR.

În document sunt invocate "nenumărate suspiciuni de fraudă" în două sectoare ale Capitalei, numirea unui fost parlamentar în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, comasarea alegerilor locale şi europarlamentare "fără o infrastructură adecvată", refuzul de a renumăra voturile în secţiile în care observatorii au semnalat erori în procesele verbale, faptul că delegaţii au aşteptat ore în şir în căldură pentru a preda sacii cu voturi la Birourile electorale, suspendarea procesului electoral în 22 de judeţe, peste un milion de voturi anulate, dar neînregistrate deocamdată în platforma electronică centrală.

Deputatul USR Iulian Bulai, lider al grupului ALDE în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a sesizat Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei cu privire la "proasta organizare a alegerilor comasate din 9 iunie şi la suspiciunile de fraudă" din mai multe secţii de votare.

"Zeci de mii de reprezentaţi şi observatori din secţiile de votare au fost nevoiţi să facă un efort peste puteri. A fost un proces care a excedat capacitatea umană. Şi vedem acum sutele de contestaţii, pe probe evidente de fraudă, care nu sunt luate în calcul, de un aparat care lucrează antidemocratic", a declarat Bulai, conform unui comunicat al Uniunii Salvaţi România.

"USR a solicitat, în mod repetat, admiterea renumărării voturilor în secţiile cu suspiciuni grave de fraudă şi înscrisuri greşite în procesele-verbale. La puţinele secţii unde a fost acceptată renumărarea, rezultatul renumărării confirmă acuzaţiile USR că PSD şi PNL vor să fure voturile românilor. La Sector 2, din renumărarea a doar două secţii au rezultat 294 de voturi în plus pentru candidatul Dreapta Unită. La Sector 1, s-a renumărat într-o singură secţie şi au rezultat 187 de voturi în favoarea candidatei Dreapta Unită, în condiţiile în care au fost depuse 80 de solicitări de renumărare", se susţine în comunicatul USR.

Sursa foto: Shutterstock / RaffMaster